Παγκόσμιες Ημέρες Νοεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της

βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου)

Φώτο άρθρου

Η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μας υπενθυμίζει την ανάγκη δράσης απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1999 και έχει στόχο να αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, το οποίο αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως. Δυστυχώς η βία κατά των γυναικών είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρατηρείται σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών, δεν περιορίζεται μόνο σε σωματική αλλά περιλαμβάνει διάφορες μορφές:

  • Ενδοοικογενειακή βία (σωματική, ψυχολογική, οικονομική)
  • Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση
  • Γυναικοκτονία (δολοφονία λόγω φύλου)
  • Εμπορία ανθρώπων και εξαναγκασμός σε πορνεία
  • Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων και παιδικοί γάμοι

Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας, με την βία ενάντια στις γυναίκες να παίρνει δραματικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα στατιστικά, 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει κάποια μορφή βίας στη ζωή της. Οι γυναίκες που δέχονται βία συνήθως φοβούνται να σπάσουν την σιωπή τους, εξαιτίας των απειλών που δέχονται αλλά και των στερεοτύπων της κοινωνίας μας.

Η ημέρα αυτή επιδιώκει την ευαισθητοποίηση του κοινού, την προώθηση της  ισότητας των φύλων και την εξάλειψη στερεοτύπων που συντηρούν τη βία.

Η ημέρα αυτή τιμάται με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
  • Εκδηλώσεις και δράσεις από οργανώσεις και φορείς.
  • Πορτοκαλί χρώμα, που αποτελεί το σύμβολο της ημέρας, χρησιμοποιείται για να εκπροσωπήσει ένα φωτεινότερο και ασφαλέστερο μέλλον για τις γυναίκες.

Θα πρέπει όλοι να ενεργήσουμε προς αποφυγή της κακοποίησης και ενίσχυσης της προστασίας, γυναικών και κοριτσιών, μέσω:

  1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Μάθε για τα δικαιώματα των γυναικών και υποστήριξε την καταπολέμηση της βίας.
  2. Υποστήριξη θυμάτων: Ενθάρρυνε θύματα να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.
  3. Συμμετοχή σε δράσεις: Πάρε μέρος σε καμπάνιες και υποστήριξε οργανώσεις που εργάζονται για την προστασία των γυναικών.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μας αφορά όλους και θα πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια. Για αυτό είναι σημαντικό όποτε γινόμαστε μάρτυρες ενός τέτοιου φαινομένου να μην διστάζουμε να ενημερώνουμε άμεσα τις αρχές. Είναι επίσης σημαντικό η κοινωνία μας να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με αυτό το ζήτημα, τόσο με προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών όσο και με εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία. Είναι σημαντικό επίσης το κράτος να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι γυναίκες, θύματα βίας, να αισθάνονται ασφαλείς να απευθύνονται στις αρχές.

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων μας και η 25η Νοεμβρίου αποτελεί μια υπενθύμιση για δράση και αλλαγή.

 

 

Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου)

Φώτο άρθρου Παιδιού

 

Η παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου. Το 1989, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αναγνωρίζει τα παιδιά ως ανθρώπινα όντα με ένα ξεχωριστό σύνολο δικαιωμάτων. Με την σύμβαση αναγνωρίζεται η παιδική ηλικία ως μια ευάλωτη στιγμή, ενώ τονίζεται ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία. Η σύμβαση έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες της γής, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύμβαση αποτελείται από 54 άρθρα, τα οποία περιγράφουν τα πρότυπα που εγγυώνται την ευημερία των παιδιών σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους. Η σύμβαση έχει ισχύ για όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, θρησκείας ή αναπηρίας.

Η Σύμβαση καθοδηγείται από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές, που ισχύουν για κάθε παιδί:

  • Όχι στις διακρίσεις
  • Το καλύτερο συμφέρον του παιδιού
  • Επιβίωση, ανάπτυξη και προστασία
  • Ελευθερία γνώμης και συμμετοχή

Δυστυχώς παρ΄ όλο που έχουν καθιερωθεί τα δικαιώματα του Παιδιού, πολλά παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από διάφορους παράγοντες όπως από φτώχεια, έλλειψη εκπαίδευσης και εκμετάλλευση κάθε είδους (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική), φαινόμενα που έχουμε βιώσει και στην χώρα μας. Το αποτέλεσμα είναι πολλά παιδιά σήμερα να μένουν εκτός εκπαίδευσης, χωρίς φαγητό και απροστάτευτα. Επίσης πολλά παιδιά παγκοσμίως είναι ορφανά και υποφέρουν από ασθένειες. Είναι τα κράτη αυτά που πρέπει να δουλέψουν συντονισμένα, προς την κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών και λήψης των κατάλληλων μέτρων, προστασίας των παιδιών και υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενεργούμε και εμείς ως πολίτες, συλλογικά και μεμονωμένα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2014 έχει εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ένα προαιρετικό πρωτόκολλο, που επιτρέπει στα παιδιά να αναφέρουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους απευθείας στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία ελέγχει τη συμμόρφωση με την Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ας ακούσουμε τους μικρούς μας φίλους να μας ενημερώνουν σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παιδιών.

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού (20 Νοεμβρίου)

 

Συντακτική Ομάδα: Αλέξανδρος Πάϊ

Αρχισυνταξία: Ιωάννα Λέων

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης