A.M.U.N. (Athens Model United Nations)

- Απρ• 26•13

 29, 30, 31 Μαρτίου ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

A delegate’s point of view…

Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Περάσαμε φανταστικά. Προσωπικά δεν πίστευα πως μπορείς να περάσεις τόσο καλά σε ένα τέτοιο συνέδριο. Γνώρισα πολύ κόσμο και αποκόμισα πάρα πολλές γνώσεις και εμπειρίες!!! Ανυπομονώ για του χρόνουυυυ!!! :D

 

*Τα μπουγατσάκια ήταν τέλεια!!

Νεφέλη Καμέα

Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτέλεσε για μένα μια πραγματική ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ που δε θα ξεχάσω ποτέ, διότι μέσα από αυτό, εκτός του γεγονότος ότι γνώρισα τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο, δέθηκα ακόμα περισσότερο με τους φίλους μου, ενώ ταυτόχρονα γνώρισα και καινούριους.

Λέανδρος Τσιώτος

A.M.U.N. … ένα τριήμερο μαγικό ταξίδι συλλογής εμπειριών που το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ!!! Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους συμμαθητές μου, γιατί είναι μοναδικό το συναίσθημα ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ώστε να ζούμε σε έναν κόσμο καλύτερο, πιο φιλικό, πιο ειρηνικό…!

Βίκυ Χαραλαμποπούλου

Το A.M.U.N. ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Απόλαυσα κάθε μέρα του συνεδρίου. Οικειοποιήθηκα πολύ γρήγορα τη διαδικασία. Συνάντησα φίλους μου από άλλα σχολεία, αλλά γνώρισα και άλλα παιδιά. Με τους συμμαθητές μου πέρασα τέλεια, ειδικά στο Αllou. Εννοείται πως ανυπομονώ για του χρόνου!!!

Δημήτρης-Αινείας Σπηλιώτης

Ήταν μια εμπειρία τελείως πρωτόγνωρη για εμένα, και συνάμα απροσδόκητα θετική και ευχάριστη. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με φλέγοντα παγκόσμια ζητήματα και να τα μελετήσω με βάση την οπτική γωνία μιας πολύ μακρινής χώρας, της Ινδίας. Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος ήταν η πολύ όμορφη επικοινωνία και η άψογη συνεργασία που αναπτύξαμε με τα παιδιά των άλλων σχολείων. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που πραγματικά ελπίζω ότι θα επαναληφθεί!

Λίνα Καβούρη

amunsmall

Η εμπειρία ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας και με το παραπάνω. Όχι μόνο κάναμε γνωριμίες, αλλά συμμετείχαμε σε εργασίες πρωτόγνωρες για μας και ξεπεράσαμε τον εαυτό μας ανεβαίνοντας στο βήμα και υπερασπίζοντας την πολιτική της χώρας που εκπροσωπούσαμε. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που είχα την ευκαιρία να πάρω μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Κωνσταντίνα Ζήκου

A.M.U.N. … μια ιδιαίτερη εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη. Ήταν κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο, που με ενθουσίασε. Οι γνώσεις που απαιτούνταν και κατ’ επέκταση οι ώρες που χρειάστηκαν για να τις αποκτήσουμε άξιζαν τον κόπο. Μου άρεσε πάρα πολύ, δεν περίμενα να περάσω τόσο καλά… Πολλά παιδιά, καινούριοι φίλοι και μια «αξιαγάπητη» πρόεδρος (!!!), ώστε αυτές οι τρεις μέρες να μοιάζουν με παραμύθι. Ελπίζω με την υποστήριξη της καθηγήτριάς μας να μπορέσουμε να το επαναλάβουμε.

Φοίβη Καμέα

Το A.M.U.N. ήταν για μένα μια μοναδική εμπειρία! Γνωρίσαμε καινούρια άτομα, μιλήσαμε για καίρια ζητήματα και διαπραγματευτήκαμε σαν επαγγελματίες διπλωμάτες… Είναι κάτι που σίγουρα θα ήθελα να επαναλάβω!

Αναστασία Χαλκοματά

Το A.M.U.N. ήταν μια αξέχαστη εμπειρία! Μέσα σε αυτές τις τρεις μέρες γίναμε «διπλωμάτες», συζητήσαμε για παγκόσμια προβλήματα και κάναμε νέους φίλους. Θα ήθελα σίγουρα να ξαναπάω!

Αγγελική Χιόνη

Από τις καλύτερες εκδρομές που έχουμε πάει, αξέχαστη εμπειρία

! Γυρίσαμε πλουσιότεροι σε φίλους, εμπειρίες, γνώσεις και προβληματισμούς. Πήραμε το θάρρος να ανεβούμε στο βήμα και να εκφράσουμε τις απόψεις τις χώρας μας και, για τρεις μέρες, κρατούσαμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας. Μακάρι να το επαναλάβουμε του χρόνου!

 

Αλεξία Γκότση

29, 30, 31 Μαρτίου… Τρεις μέρες γεμάτες νέες εμπειρίες, νέους φίλους, διασκέδαση και, το σημαντικότερο, προσπάθεια επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων!

Το MUN (Model United Nations) αποτελεί μια προσομοίωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι συμμετέχοντες (delegates) εκπροσωπούν μια χώρα σε μια συγκεκριμένη επιτροπή (committee) ή συμβούλιο, όπως Committee on Economic and Social Development, Human Rights Council, World Health Assembly. Στην επιτροπή αυτή σκοπός τους είναι να συνεργαστούν με «διπλωμάτες» άλλων χωρών, ώστε να βρουν μια κοινή λύση για το κάθε ζήτημα που απασχολεί την επιτροπή τους, προωθώντας παράλληλα τα συμφέροντα της χώρας που εκπροσωπούν. Α, ναι, σας είπα ότι όλα αυτά γίνονται… στα αγγλικά;!

Day 1: 29/3/13

Ξεκινάμε στις 5.30 π.μ., μισοκοιμισμένοι, μισοαγχωμένοι, γεμάτοι προσμονή για την καινούρια αυτή εμπειρία. Όλες οι δραστηριότητες του MUN γίνονται στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και στο ξενοδοχείο ΜETROPOLITAN. Η τελετή έναρξης, στην οποία μιλά ο «αρχηγός» (ambassador) της κάθε αποστολής (από εμάς ο Αινείας για την Ινδία και η Νεφέλη για την Τυνησία), μας δίνει μια πρώτη γεύση του τι ακολουθεί. Στη συνέχεια αρχίζει το lobbying, δηλαδή η ανεπίσημη συζήτηση μεταξύ των διπλωματών, ο σχηματισμός συμμαχιών και η δημιουργία «προτάσεων» (resolutions).

Κατά τη διάρκεια του lobbying γνωρίσαμε πολλά παιδιά στην επιτροπή μας και, δουλεύοντας μαζί για πολλές ώρες, γίναμε γρήγορα φίλοι!

Day 2: 30/3/13

Το πρωί συνεχίζουμε το lobbying και το απόγευμα η κάθε επιτροπή συνεδριάζεi∙ παρουσιάζεται το resolution της κάθε συμμαχίας και, εάν υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των χωρών, ψηφίζεται.

Το αποκορύφωμα της ημέρας: Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων πηγαίνουμε στο Αllou Fun Park και, φυσικά, περνάμε φανταστικά!

Day 3: 31/3/13

Το πρωί συνεχίζεται η συνεδρίαση, ενώ από το μεσημέρι και μετά συνεδριάζουν πολλές επιτροπές μαζί. Τέλος, γίνεται η τελετή λήξης, στην οποία ανταλλάσσουμε email και facebook και υποσχόμαστε να ξαναβρεθούμε, λυπημένοι που ήρθε το τέλος ενός τόσο όμορφου ταξιδιού, ανυπομονώντας για την επανάληψή του και απορώντας πώς τρεις μέρες πέρασαν τόσο γρήγορα!!!

Τέλος, τα σχόλια των καθηγητριών που μας συνόδευσαν…

Όταν το σχολείο βγαίνει έξω από τις αίθουσες, μπορεί να μεγαλουργεί… Πραγματικά, το Μάρτη ζήσαμε με μια ομάδα παιδιών από τη φετινή μας ερευνητική εργασία μια μοναδική εμπειρία με τη συμμετοχή μας στο A.M.U.N. Δεν περίμενα ότι το μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών, σε μια εποχή απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, θα «ξεσήκωνε» κυριολεκτικά τους μαθητές. Φρέσκες παρουσίες, καθαρά μυαλά, εφηβικά ήθη ξεδιπλώθηκαν μέσα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα που είχαν τεθεί επί τάπητος, ζητήματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού, καθώς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Καμάρωσα τα παιδιά, τους δικούς μας μαθητές, τους αυριανούς πολίτες της χώρας μου! Συγκινήθηκα… «Τα όνειρα δε μας τα δανείζει κανείς» και μέσα στη λογική της παράνοιας που ζούμε, η παρουσία τους «ζέστανε» την καρδιά μου.

κα Μαρία Κοτρώτσου

Είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν περίπου 250 μαθητές σε ένα χώρο για να παρακολουθήσουν με προσοχή τις ομιλίες, να συμμετάσχουν σε ομάδες συζήτησης και να προσπαθήσουν να πείσουν τους συναδέλφους τους για τις θέσεις τους σε κλίμα υπομονής, επιμονής, κοσμιότητας και πολιτισμού; Ναι, είναι δυνατόν! Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές του Λυκείου μας να γνωρίσουν πώς λειτουργούν κέντρα αποφάσεων που καθορίζουν πολλές πτυχές της ζωής μας. Πήραν το λόγο ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου, διαπραγματεύτηκαν, στήριζαν τις απόψεις τους, έπεισαν και πείστηκαν από άλλους. Ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Είμαι περήφανη που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι μαζί τους και να παρακολουθήσω τον πετυχημένο αγώνα τους από κοντά.

κα Αλεξάνδρα Καρκάτσα

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια εμπειρία αξέχαστη και μοναδική. Ευχαριστούμε θερμά την κα Κοτρώτσου, χωρίς την οποία δεν θα γνωρίζαμε την ύπαρξη ενός τέτοιου συνεδρίου, αλλά και την κα Καρκάτσα, η οποία μας συνόδευσε και μας βοηθούσε σε ό,τι τυχόν μας δυσκόλευε στα αγγλικά. Συστήνουμε το Α.M.U.N. ανεπιφύλακτα σε όλους! Αν σας δοθεί η ευκαιρία, μη διστάσετε, τολμήστε το και θα το λατρέψετε!!!

Σχολιάστε

Top