ΙΟΝ

Εκτός από  παραθαλάσσιο θέρετρο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου το Νέο Φάληρο ήταν και βιομηχανική περιοχή, τόπος συνάντησης του αστικού αθηναϊκού πληθυσμού με την φτωχή εργατική τάξη. Δίπλα στις πλούσιες κατοικίες νεοκλασικού ρυθμού οι οποίες κατοικούνταν κατά τη θερινή περίοδο από ευκατάστατους Αθηναίους άρχισαν να ξεπροβάλλουν και αρκετές βιομηχανικές μονάδες οι οποίες θα έθεταν τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μετά τον Α” Παγκόσμιο πόλεμο πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις εξαγωγές τους. Αυτό το γεγονός έδωσε μια απίστευτη ώθηση στην ελληνική βιομηχανία, η οποία συγκεντρωνόταν κυρίως στην Αθήνα και στον Πειραιά, όπου υπήρχε σχετικά μεγάλο αγοραστικό κοινό και άφθονα εργατικά χέρια.

5_Εικόνα

Μια παρέα φίλων, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί την Κεντρική Ευρώπη  και είχαν μυηθεί στον κόσμο της σοκολάτας, ήθελαν να γίνουν σοκολατοποιοί. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δημιουργήθηκε το εργοστάσιο της ΙΟΝ στο Νέο Φάληρο, στην οδό Πειραιώς, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920 από τους αδελφούς Δ. και Π. Μαρούλη. Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμό 267 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, στις 23/09/1930. Κανείς από αυτούς τους νεαρούς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το παράτολμο σχέδιό τους θα εξελισσόταν σε μια βιομηχανία-πρότυπο, με υγιή οικονομικά μεγέθη, που θα άντεχε  στον χρόνο και στις πιέσεις της αγοράς.

2_Εικόνα

Το όνομα της ΙΟΝ προέρχεται από το αρωματικό λουλούδι “ίον το εύοσμο”, τον γνωστό μας μενεξέ, ένα άνθος με  έντονο  χρώμα και όμορφο άρωμα. Παλιότερα το χρησιμοποιούσαν στην αρωματοποιία, την ποτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, τη φαρμακευτική και στα γιατροσόφια των λαϊκών θεραπευτών. Συμβολίζει τη ζωή που φεύγει, αλλά και την αναγέννηση που φέρνει η άνοιξη. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα  του αττικού ουρανού ήταν και είναι τα πανέμορφα δειλινά που χρωματίζουν μενεξεδί τον ουρανό. Αυτά μπορεί να σκέφτηκαν οι ιδρυτές του εργοστασίου, όταν επέλεγαν αυτό το όνομα που έντυσε την αγαπημένη μας σοκολάτα.

7_Εικόνα

Η επιχείρηση των αδελφών Μαρούλη εξαγοράστηκε το 1934 από τους Νασόπουλο και Κωτσιόπουλο, οι οποίοι είχαν ήδη τη βιομηχανία παραγωγής καραμελών και ζαχαρωτών ΝΑΣΚΟ. Ο Κωτσιόπουλος αποδείχθηκε στο πέρασμα των χρόνων ότι ήταν ικανός επιχειρηματίας. Το 1947 μετά το τέλος του Β” παγκοσμίου πολέμου και της Κατοχής, η εταιρεία παρουσιάζει για πρώτη φορά τη σοκολάτα αμυγδάλου σε συσκευασία που απεικόνιζε ένα ανθισμένο κλαδί αμυγδαλιάς και η οποία  θα γινόταν  το πιο αγαπητό και δημοφιλές προϊόν της. Το 1956 η εμπορική εταιρεία ‘Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι’ αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της ΙΟΝ, καθώς και των προϊόντων της ΝΑΣΚΟ. Λίγο αργότερα η ΙΟΝ αφομοιώνει την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε. και αποκτά πλέον την σημερινή της μορφή, με παραγωγή ευρείας γκάμας ζαχαρωδών και σοκολατοειδών προϊόντων. Σταδιακά, έρχεται και η επέκταση της εταιρείας σε νέους κλάδους ζαχαρωδών όπως γκοφρέτες, καραμέλες, ζαχαρωτά.

6_Εικόνα

Η ΙΟΝ αποτελεί μια από τις από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που <<εκμεταλλεύτηκε>> την διαφήμιση τη δεκαετία του ’60 και ’70, για να αυξήσει το καταναλωτικό της κοινό. Οι πρώτες διαφημίσεις ήταν έντυπες, ενώ αργότερα προβάλλονταν και στην τηλεόραση. Οι διαφημίσεις στόχευαν στο συναίσθημα, τόσο των πιτσιρικάδων όσο και των γονιών τους, χρησιμοποιώντας το σύνθημα: «ΙΟΝ για πάντα». Το 1975 δημιουργείται νέο θυγατρικό εργοστάσιο της ΙΟΝ στην Άρτα. Το 1976 δημιουργείται και κυκλοφορεί  για πρώτη φορά στην Ελλάδα σοκολατάκι με ένα ολόκληρο φουντούκι, η NOISETTA. Το 1986 η ΙΟΝ λανσάρει την πρώτη τετράγωνη ελληνική σοκολάτα, την γνωστή BREAK. Το 1998 έγινε Διεθνοποίηση της ελληνικής αγοράς, με την ΙΟΝ να παραμένει μια αμιγώς Ελληνική σοκολατοποιία.

Στόχος αλλά και στοίχημα της εταιρείας είναι να εξακολουθήσει να παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Παρά το ανταγωνιστικό πνεύμα της εποχής μας εξακολουθεί να μεγαλώνει, να εξελίσσεται και να σέβεται τις αρχικές αξίες της, αποδεικνύοντας ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει ιστορία, αλλά και μέλλον! Σήμερα διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με περίπου 950 εργαζομένους. Γι” αυτό, δίκαια  κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. Πιστή στις αξίες της, φροντίζει να καινοτομεί μέσα από τα προϊόντα της, αλλά και μέσω της υπεύθυνης στάσης απέναντι  στους εργαζομένους και στην κοινωνία. Οι εξαγωγές της εκτείνονται σε Ανατολή και Δύση, αποκτώντας φανατικούς οπαδούς σε όλον τον πλανήτη.
Το εργοστάσιο της ΙΟΝ εξακολουθεί να δεσπόζει στη λεωφόρο Πειραιώς, στην είσοδο του Νέου Φαλήρου, μαγεύοντας τους περαστικούς με το θεσπέσιο άρωμα της σοκολάτας. Η εταιρεία πιστή στην ιστορία της σέβεται το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα για να μην μολύνει την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της περιοχής. Το κτίριο αν και έχει ανακαινιστεί πολλές φορές εξακολουθεί να διατηρεί το αρχικό του σχέδιο, θυμίζοντας στους παλιότερους αλλά και φανερώνοντας σε εμάς τους νεότερους μια εποχή αγνότητας, ονείρων, απλότητας και ανεμελιάς, κατά την οποία οι μενεξέδες και τα γιασεμιά αγκάλιαζαν τις γειτονιές της πόλης μας.

Γιάννης

ΙΟΝ2

Πηγές

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης