Λίγα λόγια για το έθιμο της Πρωταπριλιάς

Πηγή https://english.jagran.com/lifestyle/april-fools-day-2021-wishes-jokes-quotes

Κάθε χρονιά υπάρχει μια ημέρα της άνοιξης που όλοι μας περιμένουμε πώς και πώς για να γελάσουμε και να κάνουμε φάρσες στους φίλους μας. Μιλάμε βέβαια για την 1η Απριλίου ή Πρωταπριλιά. Φέτος η 1η Απριλίου μας βρήκε κλεισμένους στα σπίτια μας, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε φάρσα στους άλλους. Πόσοι όμως από εμάς μπορούν να φανταστούν από πού ξεκίνησε αυτό το έθιμο;

Η ιστορία μας πηγαίνει στη βορειοδυτική Ευρώπη, σε έναν λαό ψαράδων, τους Κέλτες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες και αν ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται αρκετά δύσκολα. Έτσι, οι ψαράδες για να μην εκτεθούν έλεγαν ψέματα για τον αριθμό των ψαριών που είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, κάτι σαν «έθιμο».

Το «έθιμο» αυτό πέρασε και στη χώρα μας, αφού, όπως είναι γνωστό, στους Νεοέλληνες αρέσουν οι φάρσες και τα πειράγματα. Εδώ δε λέμε ψέματα μονάχα για την υποτιθέμενη καλή ψαριά αλλά και για ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Σε κάποια μέρη πιστεύουν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αλλού πιστεύουν ότι ο ψεύτης  θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του. Ακόμη και το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται από μερικούς ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όποιος όμως, από την άλλη πλευρά, αποτελεί θύμα και εξαπατάται από το ψέμα θεωρείται ότι θα έχει γρουσουζιά όλη την υπόλοιπη χρονιά. Μάλιστα, αν είναι παντρεμένος, θα έχει ακόμη πιο άσχημη τύχη, γιατί θεωρείται ότι  θα χηρέψει γρήγορα.

Ιωάννης

april-4911984_960_720

Πηγή: NewsroomΠηγή , 01.04.2021.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης