Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο

Πώς πάμε για το Δημοτικό;

Η κατάλληλη προετοιμασία οδηγεί στην επιτυχία

Καταγραφή

Η προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο θεωρείται αναγκαία, για την προσαρμογή του, η οποία είναι απαραίτητη για  την ακαδημαϊκή του πρόοδο. Μερικά παιδιά, μπορεί να νιώθουν τρομοκρατημένα στην ιδέα του «μεγάλου» σχολείου ή του καινούριου δασκάλου. Καλό είναι το παιδί να προετοιμάζεται για τη μετάβασή του από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό από νωρίς, φυσικά, πνευματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά, έναν ρόλο που συνήθως αναλαμβάνει το σπίτι. Το ξεκίνημα του παιδιού στο Δημοτικό σχολείο δεν είναι τόσο τραγικό, αν σκεφτείτε ότι το μεγάλο βήμα έγινε στο Νηπιαγωγείο. Γνώσεις και δεξιότητες που αποκτήθηκαν εκεί, έρχονται ξανά στην επιφάνεια στο Δημοτικό.

 Ιδέες και Συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να προετοιμάσετε το παιδί για το Δημοτικό σχολείο

Δείτε το ως διασκέδαση Χαλαρώστε, μην είστε νευρικοί, γιατί μεταδίδετε το άγχος σας στο παιδί. Ακόμα και αν οι προσωπικές σας εμπειρίες με το σχολείο είναι άσχημες, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια καλή εικόνα στο παιδί σας. Μην το αποθαρρύνετε. Στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς οι απαιτήσεις από τα παιδιά είναι μικρές. Μεταδώστε, αντίθετα, τον ενθουσιασμό σας για το σχολείο, βοηθώντας το παιδί για ένα καλό ξεκίνημα, που θα διαρκέσει έξι χρόνια. Αποφύγετε να δείχνετε ενθουσιασμό για τις διακοπές περισσότερο από την έναρξη του σχολείου. Τονίστε τα θετικά του σχολείου, ότι είναι ωραίο, αλλά είναι σοβαρή υπόθεση.

 Πάτε για ψώνια

Δείξτε ενθουσιασμό για τις σχολικές αγορές (τσάντα, τετράδια, κασετίνα), σαν να πρόκειται για την αγορά ενός σημαντικού πράγματος. Φτιάξτε μια λίστα μαζί με το παιδί με τις αναγκαίες αγορές (σε συνδυασμό με τη λίστα του δασκάλου), ώστε να είστε σίγουροι ότι αγοράσατε όλα τα απαραίτητα.

Επισκεφτείτε το σχολείο

Το άγνωστο περιβάλλον προκαλεί φόβο και ανασφάλεια. Φροντίστε να γνωρίσετε το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει το παιδί, αν και το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνει το νηπιαγωγείο, ώστε να αισθάνεται εξοικειωμένο με το νέο περιβάλλον και να μην του είναι άγνωστο. Τα μεγαλύτερα αδέρφια μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το σκοπό. Καλό θα ήταν να γνωρίσουν και τη δασκάλα τους, αν είναι αυτό δυνατό να συμβεί.

Ανεξαρτησία : η μαγική λέξη που μεγαλώνει τα παιδιά

Δώστε του την αναγκαία ανεξαρτησία,  για την οποία το παιδί νιώθει περήφανο, καθώς είναι ένα δείγμα ότι μεγάλωσε. Μάθετε του να τακτοποιεί τα πράγματά του, να ετοιμάζει τα ρούχα του για το σχολείο από το προηγούμενο βράδυ, να καθαρίζει το γραφείο του, να χρησιμοποιεί το κυλικείο του σχολείου, κάποιες φορές την εβδομάδα ή το μήνα. Αυτό το κάνει υπεύθυνο και το βοηθά να αποκτήσει εμπειρία χρήσιμη για τη σχολική του ζωή.

Κάντε παρέες

Ελάτε σε επαφή με γονείς παιδιών που πάνε στο ίδιο σχολείο και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας. Ο ένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο, ενώ παράλληλα τα παιδιά αναπτύσσουν επαφή μεταξύ τους.

Επικοινωνία με το σχολείο

Απαντήστε σε ερωτηματολόγια που μπορεί να στείλει ο / η δάσκαλος/ α ώστε να ακολουθήσετε μια κοινή πορεία προς όφελος του μαθητή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό είναι να έρθετε σε άμεση επαφή με το / τη δάσκαλο/ α του παιδιού. Μην περιοριστείτε μόνο στην επαφή μαζί του μόνο με φόρμες επικοινωνίας. Ρωτήστε τον με ποιο τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας

Δεξιότητες: απαραίτητες για την ομαλή σχολική ένταξη.

Γνώσεις που αποκτήθηκαν στο νηπιαγωγείο, διευρύνονται στο Δημοτικό. Συνεχίστε να παρέχετε ευκαιρίες που επεκτείνουν τις υπάρχουσες γνώσεις του στη γλώσσα, στα μαθηματικά, στις επιστήμες. Δημιουργείστε μια ήσυχη γωνιά για τις ώρες μελέτης. Συζητήστε συχνά μαζί του για θέματα που το ανησυχούν και το φοβίζουν.

Συνέπεια και προγραμματισμός

Φροντίστε να κοιμάται νωρίς το βράδυ, ώστε να ξυπνά νωρίς το πρωί και να μην πάει καθυστερημένο στο σχολείο, δημιουργώντας επιπρόσθετο άγχος. Διδάξτε του αυτοπειθαρχία, ώστε να ακολουθεί ένα πρόγραμμα και να είναι πρώτα συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις και ύστερα στις υπόλοιπες ασχολίες του (παιχνίδι, βόλτα, κλπ.).

Ιστορίες για το ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε σχετικές ιστορίες και συζητήστε για τα συναισθήματα των ηρώων που πάνε για πρώτη φορά σχολείο. Διηγηθείτε προσωπικές στιγμές με χιούμορ και ενθουσιασμό.

 Η «άνεση» διώχνει το άγχος

Επιλέξτε άνετα ρούχα για το παιδί σας, που να το κάνουν να νιώθει ασφαλή και μπορεί να παίζει χωρίς να φοβάται αν λερωθεί ή τα χαλάσει.

Εμπιστοσύνη, κίνητρα, περιέργεια: κλειδιά στη σχολική επιτυχία

Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του παιδιού, ενθαρρύνοντας τις επιλογές του. Αυξήστε την αυτοπεποίθησή του εκδηλώνοντας  τα  συναισθήματά σας γι΄ αυτό. Βοηθήστε το να βρίσκει τρόπους να επιλύει θετικά τις διαφορές του με άλλα παιδιά, ενισχύοντας την επικοινωνία μαζί τους.   Δημιουργείστε κίνητρα να θέλει να πάει σχολείο και διεγείρετε την περιέργειά του για μάθηση.

Βέβαια, ελέγχετε καθημερινά την τσάντα του παιδιού για τυχόν σημειώματα από το σχολείο ή για εργασίες που του ανατίθενται στο σπίτι.

 

 

Σχολιάστε