UEFA Champions και Europa League

ucl_social_1200x627

ucl_social_1200x627

του Βασίλη Στεφανίδη

Οι δύο μεγαλύτερες διοργανώσεις επέστρεψαν μετά από μια δύσκολη περίοδο λόγω του ιού που πλήττει τον κόσμο. Οι όμιλοι τελείωσαν και τώρα ξεκινάνε οι πιο ενδιαφέρον αγώνες, αυτοί των νοκ-αουτ.

Στο UEFA Champions League συμμετέχουν 32 ομάδες. Ανάλογα με την θέση που τερματίζει η κάθε ομάδα στο πρωτάθλημα της χώρας της και την δυναμικότητα του περνάνε και οι ανάλογες ομάδες. 32 ομάδες σε 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι πρώτοι δύο του κάθε ομίλου προκρίνονται στην φάση των 16, την πρώτη των νοκ-αουτ αγώνων, ενώ ο τρίτος προκρίνεται στην εξίσου πρώτη νοκ-αουτ φάση του Europa League, αυτήν των 32 ομάδων. Ο τελευταίος γυρνάει σπίτι του. Στο Europa League την πιο »αδύναμη» διοργάνωση από τις δύο, παίρνουν μέρος 48 ομάδες, χωρισμένες σε 12 ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι δύο πρώτοι προκρίνονται στους 32 και μαζί με του άλλους 8 που βγήκαν τρίτοι στο Champions League, σχηματίζονται τα ζευγάρια. Στο νοκ-αουτ παίζονται 2 αγώνες σε κάθε ζευγάρι, ένας σε κάθε έδρα, εκτός του τελικού που είναι μόνος ο αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο.

Ξεκινώντας από την πιο δυνατή διοργάνωση, θα δούμε τα ζευγάρια των 16 θα τα κάνουμε μια μικρή ανάλυση και θα δούμε τις ημερομηνίες του κάθε αγώνα. Μετά το Champions League θα κάνουμε το ίδιο και στο Europa League, στο επόμενο δικό μου άρθρο.

Τα ζευγάρια των 16

1. Λειψία – Λίβερπουλ. 16 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου του 2021.

2. Μπαρτσελονα – Παρι σεν Ζερμέν. 16 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου του 2021.

3. Πόρτο – Γιουβέντους. 17 Φεβρουαρίου και 9 Μαρτίου του 2021.

4. Σεβίλλη – Μπορούσια Ντόρτμουντ. 17 Φεβρουαρίου και 9 Μαρτίου του 2021.

5. Λατσιο – Μπαγερν Μονάχου. 23 Φεβρουαρίου και 17 Μαρτίου του 2021.

6. Ατλετικο Μαδρίτης – Τσελσι. 23 Φεβρουαρίου και 17 Μαρτίου του 2021.

7. Μπορούσια Μόνχεγκλαντμπαχ – Μάντσεστερ Σίτι. 24 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου του 2021.

8. Αταλάντα – Ρεάλ Μαδρίτης. 24 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου του 2021.

Ξεκινώντας από το πρώτο παιχνίδι με βάση την ημερομηνία, θα τα αναλύσουμε όλα.

Λειψία – Λίβερπουλ

Την πρόκριση εξασφάλισαν την προ τελευταία αγωνιστική οι Άγγλοι και πέρασαν πολύ εύκολα από έναν όμιλο μικρής δυσκολίας με βάση την ποιότητα που έχει η ομάδα. Όσο καλή κι αν είναι, δεν είναι καθόλου σταθερή. Λόγω των πολλών και σοβαρών τραυματισμών και μιας μέτριας πορείας στο πρωτάθλημα που αν και είναι πρώτη, έχει πολλές αδικαιολόγητες απώλειες βαθμών. Στην αντίπερα όχθη, η τριταθλήτρια του γερμανικού πρωταθλήματος, πήρε την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική με νίκη 3-2. Φαβορί για την πρόκριση είναι οι Άγγλοι, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει.

Μπαρτσελονα – Παρι σεν Ζερμέν

Οι Καταλανοί που είναι σε πολύ δύσκολη θέση και κακή αγωνιστική κατάσταση, την τελευταία αγωνιστική έχασαν με σκορ 0-3. Από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι, πέρασαν άνετα τον όμιλο χωρίς καμία δυσκολία. Ξεκάθαρο φαβορί για την πρόκριση η Παρί. Πιστεύω πως εύκολα ή δύσκολα θα πάρει την πρόκριση.

Πόρτο – Γιουβέντους

Οι δευτεραθλητές του τρίτου ομίλου, η Πόρτο, πήρε άνετα την δεύτερη θέση και την πρόκριση, δεν πέτυχε και τον πιο εύκολο αντίπαλο, ενώ δεν δυσκόλεψε σε καμία περίπτωση την πρώτη του ομίλου Μάντσεστερ Σίτι. Από την άλλη πλευρά, ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Champions League, η Ιταλική Γιουβέντους. Πήρε εύκολα την πρόκριση από τον έβδομο όμιλο και πέτυχε μια σχετικά εύκολη κλήρωση που είναι αρκετά κατώτερη από αυτήν. Φαβορί θεωρώ πως είναι η Γιουβέντους και πως εύκολα ή δύσκολα θα πάρει την πρόκριση.

Σεβίλλη – Ντόρτμουντ

Η περσινή νικήτρια του Europa League, πέρασε εύκολα από τον πέμπτο όμιλο ως δεύτερη. Από την άλλη οι Γερμανοί είναι το οριακό φαβορί αν και δεν πήραν πολύ εύκολα την πρώτη θέση στον όμιλο της. Πολύ αμφίρροπο ζευγάρι, όλα είναι πιθανά να γίνουν.

Λατσιο – Μπαγερν Μονάχου

Οι Ιταλοί που έχουν τον πρώτο σκόρερ στην Ευρώπη για την περσινή χρονιά, προκρίθηκαν από τον έκτο όμιλο ως δεύτεροι. Από την άλλη η περσινή νικήτρια της διοργάνωσης, πήρε άνετα την πρόκριση της από τον πρώτο όμιλο. Έχοντας την καλύτερη επίθεση με 18 γκολ σε 6 αγώνες και τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο για το 2020, είναι ξεκάθαρο φαβορί για την πρόκριση, αλλά και για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ατλέτικο Μαδρίτης – Τσελσι

Ως δεύτεροι του πρώτου ομίλου πέρασαν οι Ισπανοί από έναν σχετικά εύκολο όμιλο, πέραν της Μπαγερν, είναι πιστεύω το φαβορί για την πρόκριση. Σε σχέση με τους Άγγλους που αν και ενίσχυσαν πολύ το ρόστερ τους το καλοκαίρι, οι παίκτες δεν έχουν βρει την χημεία τους και το έχουν αποδείξει στο πρωτάθλημα, κάνοντας μια μέτρια πορεία ως τώρα.

Μπορούσια Μόνχεγκλαντμπαχ – Μάντσεστερ Σίτι.

Ως πρώτοι του τρίτου ομίλου προκρίθηκαν οι Άγγλοι, είναι το ξεκάθαρο φαβορί, παρά την μέτρια πορεία της ως τώρα. Από την άλλη πλευρά οι Γερμανοί που σαν δεύτεροι του δεύτερου ομίλου προκρίθηκαν στους 16, στην τελευταία αγωνιστική στον πιο ενδιαφέρον όμιλο που υπήρξε φέτος.

Αταλάντα – Μπάγερν Μονάχου

Δύο καθόλου σταθερές και πολύ απρόβλεπτες ομάδες είναι το συγκεκριμένο ζευγάρι, που μάλλον θα έχει το πιο πολύ ενδιαφέρον. Την τελευταία αγωνιστική πήραν την πρόκριση οι Μαδριλένοι από τον ίδιο όμιλο με την Γκλάντμπαχ, ενώ μια πολύ μέτρια και ασταθής Αταλάντα πήρε την πρόκριση σχετικά δύσκολα από τον τέταρτο όμιλο, την τελευταία αγωνιστική. Πολύ αμφίρροπο ζευγάρι και οι δύο ομάδες μπορούν να προκριθούν.

Αν έφτασες ως εδώ, χωρίς να βαρέθηκες, σε ευχαριστώ πολύ. Είμαι υποχρεωμένος να πω, πως το άρθρο δεν είναι γραμμένο για στοιχηματικούς λόγους και δεν προτείνω σε κανέναν να παίξει στοίχημα βασισμένος σε αυτό το άρθρο.

 

Σχολιάστε

Top