Πήλιο

Ατμοσφαιρικά χωριά, πληθωρική φύση, υπέροχη θέα στον Παγασητικό, πανέμορφες παραλίες, εξαιρετικό φαγητό.

Το Πήλιο είναι παντός καιρού, είναι το βουνό των Κενταύρων (σύμφωνα με τη μυθολογία η θερινή κατοικία των θεών)  και το ίδιο όμορφο όλες τις εποχές.

στο-πήλιο

Τα γραφικά χωριά, τα εξαιρετικά περιπατητικά μονοπάτια στη φύση, οι πλατείες με τα επιβλητικά πλατάνια και ο συνδυασμός βουνού με θάλασσα καθιστούν το Πήλιο έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς. Ιδανικό για κάθε γούστο, από τους λάτρεις της περιήγησης και της περιπέτειας μέχρι τους λάτρεις της χαλάρωσης, για οικογένειες, παρέες, ζευγάρια αλλά και για μοναχικούς εξερευνητές. Όλα του τα χωριά του είναι σε κοντινή σχετικά απόσταση, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τα περισσότερα και να μην μείνουν μόνο σε ένα, εξερευνώντας τα, είτε μέσω των μονοπατιών που ενώνουν κάποια από αυτά είτε με αυτοκίνητο. Αλλά ακόμη κι αν επιλέξετε να… απομονωθείτε αποκλειστικά σε κάποιο από αυτά και ξεχνώντας το αυτοκίνητο, το Πήλιο δεν θα σας απογοητεύσει.

 

Πορταριά

Το πιο διάσημο χωριό του Πηλίου συνδυάζει την ατμόσφαιρα του αυθεντικού πηλιορείτικου οικισμού και την καταπληκτική θέα στην πόλη του Βόλου και του Παγασητικού. Η γραφικότητα της, η φυσική ομορφιά της και η κοντινή απόσταση της τόσο από το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου όσο και από την θάλασσα την καθιστούν τον πιο κύριο προορισμό και ορμητήριο για εξορμήσεις σε όλο το Πήλιο. Λιθόστρωτα καλντερίμια,  πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και πλατείες χαρακτηρίζουν το χωριό. Ιδιαίτερα όμορφες και γραφικές είναι η πλατεία Μελίνας Μερκούρη, που είναι η κεντρική πλατεία του χωριού, περιτριγυρισμένη από ταβέρνες και καφέ, η πλατεία Αδάμενας από όπου ξεκινάει το μονοπάτι για την Πηγή Μάνας με τα αιωνόβια πλατάνια.

Μακρινίτσα

Η ιστορική Μακρινίτσα είναι ένας διατηρητέος οικισμός, μιας και κατάφερε να διατηρήσει αναλλοίωτα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά του στοιχεία και σήμερα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με τα όμορφα αρχοντικά, τα λιθόχτιστα σπίτια και καλντερίμια, τις περίτεχνες βρύσες και τα πέτρινα γεφύρια. Στην είσοδο της βρίσκεται η πλακόστρωτη πλατεία Μπράνη με την όμορφη ρεματιά από πίσω της,. Η Μακρινίτσα είναι δικαίως γνωστή ως το «μπαλκόνι του Πηλίου» αφού έχει στα πόδια της θέα ολόκληρο τον Παγασητικό και τον Βόλο. Οι τουριστικές υποδομές του χωριού καλύπτουν όλες τις επιθυμίες από παραδοσιακούς ξενώνες μέχρι μικρά ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ και μπαρ.

Ζαγορά

Το μεγαλύτερο χωριό του ανατολικού Πηλίου είναι η Ζαγόρα που χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες, της Αγίας Παρασκευής ή Περαχώρας, της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Γεωργίου και του Σωτήρα, αμφιθεατρικά σκαρφαλωμένες στην πλαγιά του βουνού, με άπλετη θέα στο Αιγαίο. Η Ζαγόρα είναι ιδανική για όσους αγαπούν το παραδοσιακό χρώμα με τα πέτρινα γεφύρια της, τις πηγές με τρεχούμενα νερά. Μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και μέσα από ένα καταπράσινο μονοπάτι καταλήγει στην παραλία του Χορευτού.

Τσαγκαράδα

Τον απόλυτο συνδυασμό βουνού θάλασσας προσφέρει η Τσαγκαράδα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά και περιτριγυρισμένη από παραλίες, όρμους και κολπίσκους. Όμορφα αρχοντικά, πετρόχτιστα καλντερίμνια, λουλουδιασμένες αυλές, αιωνόβια πλατάνια και καστανιές δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης.

Γι’ αυτό άλλωστε η Τσαγκαράδα παραμένει διαχρονικά το χωριό των καλλιτεχνών . Η πιο διάσημη διαδρομή της είναι αυτή που ξεκινάει από τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής και μέσω του παλιού μονοπατιού που διασχίζει το δάσος, με γεφυράκια και πηγές, καταλήγει στην Νταμούχαρη, με το όμορφο φυσικό λιμανάκι.

Μηλιές

Ίσως το πιο κουκλίστικο χωριό του Πηλίου είναι οι Μηλιές και αφετηρία του διάσημου «Μουτζούρη», του μικρού τρένου που φτάνει μέσα από μια όμορφη διαδρομή τα Άνω Λεχώνια. Χωριό με μακρά ιστορία και αυθεντική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με πυργόσπιτα και αρχοντικά, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σήμερα σε ξενώνες.

Η κεντρική πλατεία είναι το σημείο συνάντησης τόσο ντόπιων όσο και επισκεπτών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάτω από τα πλατάνια τον καφέ τους ή να γευματίσουν στις παραδοσιακές ταβέρνες. Από την πλατεία ξεκινούν τα πλακόστρωτα παλιά καλντερίμια που οδηγούν στις γειτονιές των Μηλέων. Ένα από αυτά μάλιστα μετατρέπεται σε μονοπάτι και φτάνει μέχρι την Τσαγκαράδα.

Τρίκερι

Το ιδανικό χωριό για να απολαύσετε το Νότιο Πήλιο είναι το Τρικέρι με θέα τον Παγασητικό και τον Ευβοϊκό κόλπο. Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με νησιώτικό χαρακτήρα και με ένα φυσικό λιμάνι όπου αράζουν τα ψαροκάικα. Ακόμη και τα κτήρια του οικισμού είναι διαφορετικά, αφού μια βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια αποκαλύπτει μανιάτικους πύργους, που όμως κοσμούνται με μακεδονίτικα χαγιάτια, άσπρα σπιτάκια αλλά και πολλά αρχοντικά, από αυτά τα πιο όμορφα βρίσκονται στη γειτονιά των Αγίων Αναργύρων.

Οι παραλίες

Σμαραγδένια νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές, δάση που φτάνουν ως το κύμα. Το Πήλιο είναι (και) οι παραλίες του: γαλαζοπράσινες, αμμουδερές και γεμάτες πηλιορείτικη μαγεία. Οι αγαπημένες μας; Σημειώστε: Μυλοπόταμος, Χορευτό, Άγιοι Σαράντα, Παπά Νερό ,Αγ. Ιωάννης .

Τα Χάνια

Τα Χάνια είναι ένα μέρος μαγευτικό το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι. Τα χρώματα αλλάζουν κάθε εποχή και είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι είναι ένα μέρος ευλογημένο. Αποτελούν πέρασμα από το ανατολικό Πήλιο που βλέπει την πόλη του Βόλου στο δυτικό τμήμα του που βλέπει στο Αιγαίο πέλαγος. Τα Χάνια είναι ένας μικρός οικισμός σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Πηλίου. Βρίσκονται χτισμένα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, περικυκλωμένα από δάση οξιάς, ελάτων και καστανιάς. Στις μέρες μας εξακολουθούν να μαγεύουν και να συγκινούν για τους επισκέπτες, αφού είναι μια όαση δροσιάς το καλοκαίρι και ένα καταφύγιο το χειμώνα. Κυρίως είναι φημισμένα για το χιονοδρομικό κέντρο που διαθέτουν στις Αγριόλευκες, το οποίο βρίσκεται μονάχα 2km μακριά σε υψόμετρο 1.529 m.

Παναγιώτης Τσολάκης

 

Σχολιάστε

Top