Επίσκεψη στο Μέγαρο Αλεξάνδρου

ΚΙΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ

Επίσκεψη στο Μέγαρο Αλεξάνδρου

Νέα εξόρμηση για τον Όμιλό μας: επισκεφτήκαμε το Μέγαρο Αλεξάνδρου, που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου, απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο. Το Μέγαρο Αλεξάνδρου χτίστηκε το 1930 από τον Τυρναβίτη Ιωάννη Αλεξάνδρου, ο οποίος ανήγειρε το τριώροφο αυτό κτήριο για να στεγάσει την επαγγελματική του δραστηριότητα αλλά και την οικογένειά του. Στο πέρασμα των χρόνων στους χώρους του κτηρίου αυτού λειτούργησε κατάστημα γενικού εμπορίου, ιδιωτική χαρτοπαικτική λέσχη, ξενοδοχείο, κλινική, χώρος διασκέδασης και εστίασης και κατάστημα παιδικών παιχνιδιών.

Κατά την περίοδο της Κατοχής το κτήριο επιτάχτηκε από τους Γερμανούς. Οι δυνάμεις Κατοχής χρησιμοποίησαν το ισόγειο ως χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων της Κομαντατούρ, ενώ στους ορόφους του εγκαταστάθηκαν διοικητικές υπηρεσίες του γερμανικού Φρουραρχείου.

Η προνομιακή θέση του κτηρίου απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο αλλά και η πεζοδρόμηση της οδού Βενιζέλου κάνει περισσότερο εμφανή τη γοητεία του και το τοποθετεί στη μεγάλη σειρά των κτηρίων εκείνων της πόλης μας που κουβαλούν πάνω τους ενδιαφέροντα κομμάτια της τοπικής ιστορίας.

Με την ευκαιρία, ο όμιλος επισκέφτηκε και τα απομεινάρια ενός τζαμιού, με το όνομα Μπαϊρακλί τζαμί, το οποίο βρισκόταν στη συμβολή των οδών Παπαφλέσσα και Όσσας. Υπολείμματά του αποκαλύφθηκαν τον Φεβρουάριο του 1994 στον χώρο του κατεστραμμένου από φωτιά ζαχαροπλαστείου του Δημ. Μέγα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης