ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΑΣ Ανθή Στράγκα

Μια προσπάθεια συγγραφής άρθρου από τη μαθήτρια της Α Γυμνασίου Ανθή Στράγκα.

Πηγή: για τη συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκε η εξής πηγή:https://papadopoulion.gr/ισορροπημένη-διατροφή-και-υγιεινές-σ

Η ισορροπημένη διατροφή και υγιεινές συνήθειες, αποτελούν το κλειδί της υγιεινής και μακροχρόνιας ζωής.

Έτσι για να αποκτήσουμε μια υγιεινή ζωή πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο να μην τρώμε συχνά από έξω φαγητό ειδικά οι άνθρωποι άνω των 40 ετών.
Η υγεία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχία και την πρόοδο του κάθε ανθρώπου και ολόκληρης της κοινωνίας. Γι” αυτό η προστασία της υγείας είναι υποχρέωση του ατόμου αλλά και της κοινωνίας.

Μια βαθύτερη ανάλυση για τη σχέση των διατροφικών μας συνηθειών με την υγεία, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν αρκεί να τρώμε σε γενικές γραμμές μόνο φρούτα και λαχανικά, δηλαδή αυτό μου νομίζουν οι περισσότεροι όταν λέμε υγιεινή διατροφή, αλλά ότι πρέπει να τρώμε ειδικά αυτά που χρειαζόμαστε στη δική μας περίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, καταλυτικός είναι ο ρόλος της λεγόμενης θεραπευτικής διατροφής, που θα μας γλιτώσει όχι μόνο από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας αλλά και από το μεταβολικό σύνδρομο.
Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις σε βιταμίνες, σε μέταλλα και σε ιχνοστοιχεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη. Επιπλέον τα επεξεργασμένα κρέατα δε λείπουν συνήθως από το διατροφικό πλάνο των σύγχρονων οικογενειών παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου, άνοσα και νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

· Για να καλυφτούν σωστά οι ανάγκες του ανθρώπου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά συνιστάται η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων.

· Να αποφεύγονται κάθε είδους υπερβολές και η διατροφή μας να χαρακτηρίζεται από την τήρηση του μέτρου.

· Θα πρέπει να τηρούμε τουλάχιστον τα τρία βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό).

· Να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκών γιατί μακροχρόνια μπορεί να βλάψουν την υγεία των δοντιών (π.χ. τερηδόνα) και να συμβάλουν σε ασθένειες (π.χ. διαβήτης).

· Να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπιδίων και ιδιαίτερα κορεσμένων (π.χ. λιπών ζωικής προέλευσης) γιατί μακροχρόνια μπορεί να βλάψουν την υγεία (π.χ. παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς  ανθρώπους είναι αν υπάρχει καλύτερη διατροφή για την καλή υγεία:

Είναι γεγονός ότι υπάρχει τόση υπερπληροφόρηση και τόση παραπληροφόρηση σχετικά με τις δίαιτες, ενώ κυκλοφορούν και τόσες πολλές διαφορετικές διατροφικές «μόδες» που ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πού να στραφεί. Η καλύτερη διατροφή γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου. Μην εμπιστευτείτε τη διατροφή σας και την υγεία σας σε μη ειδικούς ή σε μη έγκριτες πηγές που μπορεί να βρείτε στο διαδίκτυο.

Η καλύτερη διατροφή για υγεία είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Δηλαδή η διατροφή που ωφελεί όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και την οποία μπορείτε να υιοθετήσετε εφόρου ζωής. Μία τέτοια διατροφή, λοιπόν, θα πρέπει να προσφέρει ποικίλες νόστιμες και υγιεινές επιλογές, να περιορίζει την κατανάλωση πολύ λίγων τροφών και να μην απαιτεί μακροσκελείς ή ακριβές λίστες προμηθειών. Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει συνήθως 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα/ σνακ.  Φυσικά, υπάρχουν και εναλλακτικά διατροφικά μοτίβα όπως η διαλειμματική νηστεία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης