ΑΠΟ: admin - Δεκ• 17•12

Μαραθώνιος

 

Αρθρογράφοι: Μαστροθανάση Ελένη, Ιατρουδάκης Ιωάννης

 

Μαραθώνιος

Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι ένας αγώνας αντοχής με μια επίσημη απόσταση 42,195 χιλιομέτρων (26 μίλια 385 γιάρδες). Ο αγώνας ονομάζεται έτσι μετά την πορεία του Έλληνα στρατιώτη Φειδιππίδη από τον Μαραθώνα στην Αθήνα μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.χ) ο οποίος έτρεξε για να μεταφέρει τα σημαντικά νέα στην Αθήνα.

Ο Μαραθώνιος ήταν ένα από τα πρώτα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα των σύγχρονων αγώνων του 1896, αν και η απόσταση δεν καθορίστηκε έως το 1921. Περισσότεροι από 800 μαραθώνιοι γίνονται σε όλο τον κόσμο κάθε έτος, με τη μεγάλη πλειοψηφία να είναι ερασιτέχνες που τρέχουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή απλά για την εμπειρία. Οι μεγαλύτεροι μαραθώνιοι μπορούν να έχουν δεκάδες χιλιάδες συμμετεχόντων.

Ιστορία

Ο Μαραθώνιος προέρχεται από το μύθο του Φειδιππίδη, ενός Έλληνα αγγελιοφόρου. Ο μύθος δηλώνει ότι στάλθηκε από την πόλη του Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει ότι οι Πέρσες νικήθηκαν στη μάχη του Μαραθώνα . Λέγεται ότι έτρεξε ολόκληρη την απόσταση χωρίς παύση και μπήκε στην Συνέλευση της Βουλής, όπου αναφώνησε «Νενικήκαμεν» (νικήσαμε) πριν καταρρεύσει και πεθάνει.. Η ιστορία της πορείας από το Μαραθώνα στην Αθήνα εμφανίζεται αρχικά στον Πλούταρχο στη “στην Δόξα της Αθήνας” του 1ου αιώνα π.χ που αναφέρει την χαμένη εργασία του Ηρακλείδη Ποντικού. Αυτός δίνει το όνομα του δρομέα ως είτε Θέρσιπος ή Ευκλής. Ο Λουκιανός (2ος αιώνας πχ) επίσης δίνει την ιστορία αλλά ονομάζει το δρομέα Φειλιππίδη (όχι Φειδιππίδη). Η ιστορική ακρίβεια αυτού του άρθρου δεν είναι εξακριβωμένη. Ο Ηρόδοτος, η κύρια πηγή για τους ελληνο-περσικούς πολέμους, αναφέρει τον Φειδιππίδη ως τον αγγελιοφόρο που έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη ζητώντας βοήθεια, και έτρεξε έπειτα πίσω, μια απόσταση πάνω από 240 χιλιομέτρων. Σε μερικά χειρόγραφα το όνομα του δρομέα μεταξύ της Αθήνας και Σπάρτης δίνεται ως Φειλιππίδης. Ο Ηρόδοτος δεν κάνει καμία αναφορά για κανένα αγγελιοφόρο που στέλνεται από το Μαραθώνα στην Αθήνα. Αναφέρει ότι το κύριο μέρος του αθηναϊκού στρατού, που έχει αγωνίστηκε ήδη και κέρδισε την εξαντλητική μάχη, φοβάται μια ναυτική επιδρομή από τον Περσικό στόλο ενάντια σε μια ανυπεράσπιστη Αθήνα, και βάδισε γρήγορα πίσω από τη μάχη στην Αθήνα, φθάνοντας την ίδια μέρα.

Διαδρομή

Μεταξύ του Μαραθώνα και της Αθήνας υπάρχει η Πεντέλη, έτσι αυτό σημαίνει ότι, εάν ο Φειδιππίδης έκανε πραγματικά το διάσημο τρέξιμό του μετά από τη μάχη, έπρεπε να τρέξει γύρω από το βουνό. Η προφανέστερη διαδρομή ταιριάζει σχεδόν ακριβώς με τη σύγχρονη εθνική οδό Μαραθώνα-Αθήνας, που ακολουθεί την εθνική οδό προς τα νότια από τον κόλπο Μαραθώνα και κατά μήκος της ακτής, κατόπιν ένας ομαλός αλλά παρατεταμένος ανήφορος δυτικά προς την ανατολική προσέγγιση στην Αθήνα, μεταξύ Υμηττού και Πεντέλης, και έπειτα κατηφορικά προς την Αθήνα. Αυτή η διαδρομή είναι περίπου 42 χιλιόμετρα και καθορίζει τα πρότυπα για την απόσταση. Εντούτοις υπάρχει μια άλλη πρόταση, ότι ο Φειδιππίδης να είχε ακολουθήσει μια άλλη διαδρομή: μια δυτική ανάβαση κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων προπόδων της Πεντέλης, στο πέρασμα Διόνυσος, και έπειτα μια ευθεία νότια πορεία προς τα κάτω στην Αθήνα. Αυτή η διαδρομή είναι αρκετά μικρότερη, περίπου 35 χιλιόμετρα, αλλά είναι πολύ απότομη.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου το Γυμνάσιο και Λύκειο Φυλής επισκέφτηκε το μουσείο του Μαραθώνα και συνάντησε από κοντά την Μαρία Πολύζου η οποία μας αφηγήθηκε τα παρακάτω:

Έτρεξα 520 χλμ σε 6 μέρες

Ένιωθα περίπου ότι είχα χρέος απέναντι στην Ιστορία να το κάνω. Χρέος για όλα αυτά που οι αρχαίοι Αθηναίοι έδωσαν στην ανθρωπότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Ελευθεροτυπία. «Δεν είχα γυμναστεί επαρκώς για να προβώ σ” αυτό το εγχείρημα, αλλά το ήθελε η ψυχή μου. Αντιμετώπισα πολλά προβλήματα και αντιξοότητες: σε τέτοιες συνθήκες, το ίδιο το σώμα αντιστέκεται. Το ανθρώπινο σώμα καταπονείται φοβερά και, ύστερα από 42-45 χιλιόμετρα, δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα παραπάνω. Με κάθε μέτρο παραπάνω που έκανα, κατέρριπτα το προσωπικό μου ρεκόρ… Καμιά προπόνηση δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για κάτι τέτοιο κι εγώ έχω εγκαταλείψει τον πρωταθλητισμό εδώ και χρόνια».

«Μια αφόρητη ζέστη, μια δροσιά, μια κρύο… Πέρασα από το κακοτράχαλο αρχαίο μονοπάτι στο Αρτεμίσιο με 38,9 πυρετό, τρέμοντας από ρίγη και κρυάδες. Ξεπέρασα τα όριά μου. Δεν κοιμόμουν. Ολο αυτό το εξαήμερο είναι ζήτημα να έχω κοιμηθεί πάνω από 7-8 ώρες… Δεν είχα κοντά μου, άλλωστε, και γιατρό, να ελέγχει την πίεσή μου, το αίμα, το κάλιο, το νάτριο… Δεν είχαμε την πολυτέλεια για τέτοια έξοδα!»

Συντάκτης: Μαστροθανάση Ελένη-Αλεξάνδρα
Τελευταία τροποποίηση από: Μαστροθανάση Ελένη-Αλεξάνδρα

Σχολιάστε

Top