Μαθαίνω για τη φυσική δραστηριότητα

Επιμέλεια άρθρου: Νίκος Βάρσος

Η φυσική δραστηριότητα, η άσκηση και τα αθλήματα (σπορ) είναι όροι που συχνά θεωρούνται ταυτόσημοι, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνουν κάτι διαφορετικό.

Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι, είτε είμαστε φυσικά δραστήριοι είτε ασκούμαστε είτε αθλούμαστε, απαιτείται κατανάλωση ενέργειας, περισσότερη από αυτή που καταναλώνουμε όταν είμαστε σε ηρεμία, π.χ. την ενέργεια που καταναλώνουμε όταν είμαστε ξαπλωμένοι χωρίς να κάνουμε τίποτα.
Φυσική δραστηριότητα θεωρείται οποιαδήποτε κίνηση κάνουν οι μύες του σώματος, που έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση ενέργειας πάνω από τα επίπεδα της ηρεμίας.
Είμαστε φυσικά δραστήριοι, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές µας ανάγκες. Για παράδειγμα, περπατάμε για να πάμε στη δουλειά µας ή στα μαγαζιά για ψώνια, σκουπίζουμε το σπίτι, πλένουμε τα ρούχα µας µε τα χέρια, πλένουμε τα πιάτα, ξεσκονίζουμε τ ο σπίτι, πηγαίνουμε περπατώντας ή µε το ποδήλατο στη θάλασσα για να κολυμπήσουμε, περιποιούμαστε τον κήπο µας, πλένουμε το αυτοκίνητό µας.
Άσκηση μπορεί να θεωρηθεί και κάποια καθημερινή φυσική δραστηριότητα που γίνεται, όμως συστηματικά, µε σκοπό να βελτιωθεί κάποια (ή κάποιες) παράμετροι της φυσικής κατάστασης. Για παράδειγμα, κάποιος που συνήθως πήγαινε στη δουλειά του µε το αυτοκίνητο αποφασίζει συνειδητά να πηγαίνει περπατώντας, γιατί 30 λεπτά περπάτημα σε καθημερινή βάση θα τον βοηθήσουν να ελέγξει το σωματικό του βάρος. Αυτή η φυσική δραστηριότητα θεωρείται άσκηση γιατί γίνεται συστηματικά (κάθε μέρα ή 4 φορές την εβδομάδα) και όχι µόνο για µία φορά.
Τα αθλήματα (σπορ) αποτελούν, επίσης, µία υποομάδα των φυσικών δραστηριοτήτων που το χαρακτηριστικό τους είναι ό τι διέπονται από συγκεκριμένους κανονισμούς και έχουν συνήθως αγωνιστικό χαρακτήρα, π.χ. καλαθοσφαίριση (μπάσκετ), πετοσφαίριση (βόλεϊ), χειροσφαίριση (χάντμπολ), αντισφαίριση (τένις), ποδόσφαιρο, ιστιοπλοΐα, κολύμβηση κ.ά.
Κάνουμε σπορ για να βελτιώσουμε τη φυσική κατάσταση και την υγεία µας, διασκεδάζοντας παράλληλα.
ΠΗΓΗ: http://eyzin.minedu.gov.gr/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης