Στήλη: Tι νέα;

Ελληνοποίηση θεμάτων

i_love_greece_88469234.jpgΞεκινήσαμε προσπάθεια πλήρους εξελληνισμού των κειμένων που εμφανίζονται στα περιοδικά. Έτσι αν εντοπίσετε κάποια κείμενα (συστήματος που χρήζουν μετάφραση, ενημερώστε μας ανοίγοντας σχετικό δελτίο μέσω του http://helpdesk.sch.gr/?category_id=9511

 

Επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν

Επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν

Πολλές φορές πιθανότατα θα αναρωτιέστε σχετικά με το τι δουλειά θα κάνετε στο μέλλον, σε ποια σχολή θέλετε να περάσετε, ποιο επάγγελμα θα σας ταιριάζει περισσότερο… Αν και υπάρχει αρκετός χρόνος για να αποφασίσετε, δεν είναι λίγες οι φορές που καλείστε να απαντήσετε σε κάποια αντίστοιχή ερώτηση, όπως στη γνωστή σε όλους μας «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» (μπορεί τα οικογενειακά τραπέζια εν μέσω πανδημίας να μειώθηκαν, όχι όμως και οι περιέργεια των συγγενών…). Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, και μάλιστα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιστημών, πολλές θέσεις εργασίας δημιουργούνται εκ νέου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, στο αντίθετο άκρο, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που σε λίγα χρόνια δεν θα αποτελούν επιλογή. Τέτοια επαγγέλματα αφορούν κυρίως σε πιο «παραδοσιακές» εργασίες, οι οποίες λόγω της αυτοματοποίησης της εργασίας δεν είναι πλέον αναγκαίες, ή γίνονται πιο αποδοτικά από μηχανές αντί από ανθρώπους. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, ή που ήδη δεν υπάρχουν πια.

  1. 1.      Λούστρος (ή λουστραδόρος) 

Μπορεί να έχετε δει λούστρο σε ταινίες του παλιού κινηματογράφου. Ο λούστρος ήταν τυπικά πλανόδιος στους δρόμους και έβαφε τα παπούτσια των περαστικών, συνήθως τριγύριζε στα διάφορα καφενεία και σε καταστήματα αλλά και σε διάφορα σημεία των δρόμων για να βρει πελάτες. Ο εξοπλισμός του ήταν ένα ξύλινο κασελάκι με πλαϊνές θήκες που είχε τις μπογιές και τις βούρτσες του και ότι άλλο χρειαζόταν για το γυάλισμα των παπουτσιών. Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα παλαιότερα, οι περισσότεροι λούστροι ήταν παιδιά ή έφηβοι. (εικόνα από: pinterest.com)

  1. 2.      Νερουλάς

Ο νερουλάς ήταν ουσιαστικά πλανόδιος πωλητής νερού. Στην παλιά Αθήνα που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια, ο νερουλάς αναλάμβανε την τροφοδότηση τους με νερό που προμηθευόταν από τον Υμηττό και κουβαλούσε με γαϊδούρι, μουλάρι ή κάρο. Υπήρχε συνήθως ένας νερουλάς σε κάθε γειτονιά και είχε σταθερή πελατεία. Fun fact: Νερουλάς στο Μαρούσι ήταν και ο Σπύρος Λούης, ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου δρόμου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. (εικόνα από: wordpress.com)

  1. 3.      Γαλατάς

Ο γαλατάς ήταν ο πρώτος πλανόδιος μικροπωλητής της ημέρας και αναλάμβανε τη διάθεση του γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων (συνηθέστερα γιαουρτιού η βουτύρου) στα σπίτια. Την ίδια πάντα ώρα, έδενε σε κάποιο δέντρο το ζώο του (γάιδαρο ή μουλάρι, και αργότερα το ποδήλατο ή μηχανοκίνητο δίτροχο) και ξεκινούσε το μοίρασμα. Είχε συνήθως μόνιμους πελάτες, αν όμως τύχαινε και του περίσσευε γάλα, τότε έπαιρνε τους δρόμους φωνάζοντας μέχρι να το πουλήσει όλο και να γυρίσει στο χωριό του. Μέχρι τη δεκαετία του ’70 περνούσαν ακόμη γαλατάδες απ” τις γειτονιές. Με τη λειτουργία όμως των εργοστασίων γάλακτος, χάθηκαν. (εικόνα από: tasteandhospitality.com)

  1. 4.      Παγωτατζής

Ο παγωτατζής κατασκεύαζε παγωτά από γάλα, ζάχαρη, φρούτα και άλλα συστατικά και το πουλούσε στεκόμενος σε πολυσύχναστα σημεία ή περιφερόμενος στις γειτονιές. Για να ξεχωρίζει και να διακρίνεται στο πλήθος προκειμένου να έλκει πελατεία, φορούσε χαρακτηριστική άσπρη μπλούζα και καπέλο πολλές φορές παρόμοιο με του μάγειρα. Στις προηγούμενες δεκαετίες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν αρκετά χρήματα για να έχουν ψυγείο στο σπίτι τους, ούτε και οι μαγαζάτορες μπορούσαν εύκολα να αγοράσουν ένα ψυγείο για το μαγαζί τους. Έτσι τα παιδιά μπορούσαν να πάρουν παγωτό μόνο από τον παγωτατζή. Σήμερα, που όλοι μπορούμε να εξασφαλίζουμε ένα παγωτό από το διπλανό περίπτερο, το επάγγελμα του παγωτατζή έχει σχεδόν εξαφανιστεί. (εικόνα από: laikiparadosi.blogspot.com)

  1. 5.      Εφημεριδοπώλης

Ο πλανόδιος εφημεριδοπώλης ασκούσε το επάγγελμά του χωρίς να έχει συγκεκριμένο μαγαζί. Παραλάμβανε τις εφημερίδες από τα Πρακτορεία Διανομής Τύπου και τις πουλούσε στους περαστικούς περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του ή τις άφηνε στην είσοδο των σπιτιών των μόνιμων πελατών του (συνήθως φωνάζοντας δυνατά τους τίτλους των ειδήσεων της πρώτης σελίδας). Αρκετοί όμως, προτιμούσαν στέκι και πάγκο, όπου γινόταν πώληση όχι μόνο των εφημερίδων, αλλά και διάφορων περιοδικών. (εικόνα από: pinterest.com)

  1. 6.      Σφουγγαράς

Το επάγγελμα του σφουγγαρά έχει ως αντικείμενο την αλιεία και την επεξεργασία σφουγγαριών, καθώς και την πώληση τους στην αγορά. Ο σφουγγαράς ασχολείται είτε με τον εντοπισμό και τη συλλογή σφουγγαριών στο βυθό της θάλασσας, είτε με το χειρισμό των βοηθητικών μηχανημάτων από την επιφάνεια του σκάφους για παροχή βοήθειας στους σφουγγαράδες-δύτες. Το επάγγελμα άκμασε στα μέσα του 19ου με αρχές 20ου αιώνα στα Δωδεκάνησα και κυρίως στην Κάλυμνο και τη Σύμη, ενώ Οι πρώτες αναφορές στο επάγγελμα των σφουγγαράδων γίνονται ήδη από τον Όμηρο. (εικόνα από: lifo.gr)

  1. 7.      Ντελάλης

Η λέξη είναι μάλλον τούρκικη και σημαίνει «αυτός που ανακοινώνει τα μαντάτα», ο δημόσιος κήρυκας. Οι ντελάληδες διαλαλούσαν στους κατοίκους των κωμοπόλεων και των χωριών τα νέα που έφταναν με τον τηλέγραφο ή τα εμπορεύματα που έφερναν στις πλατείες των χωριών οι πραματευτάδες. Η δυνατή φωνή και κυρίως ο τρόπος που παρουσίαζαν συνοπτικά τα νέα ή διαφήμιζαν τα προϊόντα, τους καθιστούσε γνωστούς στην τοπική κοινωνία. Έβαζε την παλάμη στο στόμα, σαν χωνί, κι έπαιρνε τις γειτονιές φωνάζοντας. (εικόνα από: argolikivivliothiki.gr)

  1. 8.      Γανωτής (ή καλατζής)

Γανωτής ονομάζεται ο τεχνίτης που επικαλύπτει χάλκινα σκεύη με κασσίτερο. Οι γανωτζήδες ήταν συνήθως πλανόδιοι τεχνίτες που αναλάμβαναν το γαλβανισμό και το στίλβωμα των χάλκινων οικιακών σκευών, όπως τα καζάνια, τα κουτάλια, τα πιρούνια κλπ. Οι γανωτές αναζητούσαν πελάτες στις γειτονιές της πόλης ή του χωριού. Το «γάνωμα» έπρεπε να γίνεται συχνά για λόγους υγείας, κυρίως στα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα, οπότε οι γανωτζήδες είχαν δουλειά όλο το χρόνο. (εικόνα από: psarikorinthias.gr)

  1. 9.      Φαροφύλακας

Η δουλειά του φαροφύλακα ήταν να συντηρεί τα μηχανήματα του φάρου, να ελέγχει τις λειτουργίες του και να ειδοποιεί την υπηρεσία όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ταυτόχρονα έπρεπε να επιμελείται το κτίριο, να το βάφει και να το καθαρίζει. Στις ημέρες μας είναι λίγοι πλέον οι φαροφύλακες που μένουν μόνιμα στους φάρους επειδή τους αντικατέστησαν οι ηλεκτρικοί και ηλιακοί φάροι. (εικόνα από: twitter.com/pharophylakas)

  1. 10.  Θυρωρός

Ο θυρωρός βρισκόταν στο μικρό του γραφείο στην είσοδο της πολυκατοικίας. Άνοιγε την πόρτα, ρωτούσε τους επισκέπτες πού πηγαίνουν, ενώ με ένα εσωτερικό τηλέφωνο μπορούσε να επικοινωνήσει με όσους έμεναν στα διαμερίσματα. Έπαιρνε την αλληλογραφία, ήταν υπεύθυνος για την αποκατάσταση των βλαβών και του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων. Το βράδυ κλείδωνε την κύρια είσοδο και αποσυρόταν στο δωματιάκι του. Σήμερα οι θυρωροί είναι λίγοι και η πλειοψηφία τους εργάζεται σε αμιγώς επαγγελματικά κτίρια ή σε πολυκατοικίες κυρίως στις παλιές αρχοντικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας. (εικόνα από: athensvoice.gr)

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλά ακόμα επαγγέλματα που πλέον δεν θα συναντήσουμε σχεδόν πουθενά, όπως ο καρεκλάς, ο πεταλωτής, ο σαμαροποιός, ο καροτσέρης, ο καλαθοποιός κ.α. Ακόμα και πιο σύγχρονα επαγγέλματα που ασκούνται ακόμα, απειλούνται υπό εξαφάνιση, καθώς η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρη στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή της. Τέτοια παραδείγματα είναι ο υπάλληλος τυπογραφείου, ο ταξιδιωτικός πράκτορας, ο ταχυδρόμος, ο χειριστής μηχανημάτων εργοστασίων για μέταλλο και πλαστικό, ο τηλεπωλητής κ.α. Οι ανάγκες σε επαγγέλματα θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται, και πολλές προβλέψεις για παρακμή επαγγελμάτων μπορεί να μην βγουν πραγματικές. Οπότε, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς τους νέους που καλείστε να διαλέξετε με τι θα ασχοληθείτε επαγγελματικά στο μέλλον, είναι να επιλέξετε κάτι που αξιοποιεί τα ταλέντα σας (όλοι έχουμε!), θα σας γεμίζει και θα σας κάνει χαρούμενους κάθε μέρα.

 

Πηγές

https://slideplayer.gr/slide/2283095/

https://www.iefimerida.gr/news/231241/ayta-einai-ta-10-epaggelmata-poy-tha-exafanistoyn-ta-epomena-hronia-lista

https://www.kathimerini.gr/world/561108613/ta-epaggelmata-poy-tha-exafanistoyn-logo-tis-technologias/

https://www.tovima.gr/2021/08/31/finance/ergasia-poia-epaggelmata-kindyneyoun-na-eksafanistoun-poia-tha-sothoun/

 

Top