Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο

ΑΠΟ: ΒΑΣΙΛΩΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ - Οκτ• 19•14
Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Το διαδίκτυο είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο που έχει μπει στη ζωή μας και μας διευκολύνει σε διάφορες δραστηριότητες .
Υπάρχουν όμως και κάποιες «κακοτοπιές» στη χρήση του διαδικτύου. Και πριν δούμε τι θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να είμαστε ασφαλείς με τη χρήση του διαδικτύου ας αναρωτηθούμε: Άραγε ο φυσικός κόσμος διαφέρει από τον κόσμο του internet; Τι είναι πιο επικίνδυνο να κυκλοφορούμε το βράδυ μόνοι μας σε ένα κακόφημο δρόμο μια μεγάλης πόλης ή να σερφάρουμε στον υπολογιστή από την ασφάλεια του σπιτιού μας;
Ότι κινδύνους αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή μας ζωή στις συναλλαγές μας με τους άλλους ανθρώπους μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και στο διαδίκτυο. Ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, αφού στο internet έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που δεν τους ξέρουμε και δεν τους έχουμε δει ποτέ από κοντά.
Μπορεί να μας κλέψουν χρήματα, να μας αποπλανήσουν, να μας δώσουν λάθος συμβουλές και πληροφορίες, να μας εντάξουν σε παράνομες ομάδες, ακόμα και να μας πουλήσουν ναρκωτικά ή να μας ρεζιλέψουν και να μας εκθέσουν στα «ματιά» όλου του κόσμου.
Πολλές φορές οι γονείς κάνουν το εξής λάθος: θεωρούν πιο ασφαλές για τα παιδιά τους να είναι στο δωμάτιο και να ασχολούνται με τον υπολογιστή τους και το διαδίκτυο από το να βγουν έξω και να «μπλέξουν με κακές παρέες».
Κάποι απο τους κινδύνους ειναι οι παρακάτω:

Απάτες μέσω Διαδικτύου
Παιδική πορνογραφία
Cracking και hacking
Αποπλάνηση (Grooming)
Διακίνηση-πειρατεία λογισμικού
Υποκλοπή Προσωπικών στοιχείων (phishing)
Παραβίαση Προσωπικών δεδομένων
Βίαια Παιχνίδια
Ηλεκτρονικός Τζόγος
Ιοί (Virus)

αλλά και άλλοι όπως :
φυσικές παθήσεις
αποξένωση
εθισμός

τέλος ο Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας
Μορφές Διαδικτυακού εκφοβισμού
Επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων
Παρέμβαση και παρενόχληση οποιασδήποτε διαδικτυακής δραστηριότητας του ατόμου
Δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλΕίσοδος σε προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς του ατόμου
Αποστολή φωτογραφιών του ατόμου ή αλλού είδους μαγνητοσκοπημένου υλικού
Αποστολή προσωπικών πληροφοριών του ατόμου σε πολλαπλούς παραλήπτες
Αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε αλλά άτομα υποκρινόμενοι το άτομο που εκφοβίζεται

Ελληνική νομοθεσία
Ο Ν. 1805/88, αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές (computer crimes) και στο βαθμό που τα προβλεπόμενα εγκλήματα διαπράττονται και σε περιβάλλον Διαδικτύου τότε τα άρθρα αυτά εφαρμόζονται και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Στην ελληνική νομοθεσία όμως, δεν υπάρχει νόμος που να αναφέρεται αποκλειστικά σε θέματα Διαδικτύου και να ρυθμίζει τη συμπεριφορά των χρηστών του Διαδικτύου από άποψη Ποινικού Δικαίου.
Επίσης στήν Ελλάδα η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων τόσο των απλών όσο και των ευαίσθητων ποινικοποιείται βάσει του Ν. 2472/1997 και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα διαδικτυακά εγκλήματα, ιδίως μετά την εμφάνιση των κοινωνικών δικτύων. Η δυνατότητα να μοιράζεται κάποιος εύκολα και γρήγορα πολλά από τα προσωπικά του δεδομένα στο Διαδίκτυο, σε ένα ευρύ κοινό θέτει σε κίνδυνο σαφώς το δικαίωμά του στην ιδιωτικότητα. Η πλειοψηφία των θυμάτων της παραβίασης προσωπικών δεδομένων φαίνεται να είναι οι ανήλικοι, καθώς δεν έχουν ακόμα την επίγνωση του προβλήματος που ενδέχεται να προκύψει, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του πως ό,τι ανεβάζει στο Διαδίκτυο θα μείνει εκεί για πάντα.

Για οποιον χρειάζεται κάποια βοήθεια υπάρχει η γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ τηλ. 80011 80015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την οποία διαχειρίζεται η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απευθύνεται σε εφήβους και στις οικογένειές τους, παρέχοντας στήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, κ.ά.).

Σχολιάστε

Top