ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟΝ

ΑΠΟ: ΒΕΡΟΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - Απρ• 09•13

Το Νέο Βουλευτήριο οικοδομήθηκε στα δυτικά του Παλαιού Βουλευτηρίου , λίγο πριν από το 412/411π.Χ . Αντικατέστησε το παλαιότερο κτήριο και έμεινε σε χρήση ως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Μάλιστα είναι από τα λίγα κτήρια της Αγοράς που επιδιορθώθηκε και τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία μετά την επιδρομή των Ερούλων , το 276μ.Χ . Το κτήριο έγινε σε ψηλότερο επίπεδο από το Παλαιό , για  το λόγο αυτό σκάφτηκε ο βράχος , που σε εκείνο το σημείο είναι αρκετά μαλακός . Οι θεμελιώσεις έχουν διαστάσεις 22.50μ. (Β-Ν) επί 17,50 μ. (Α-Δ).7890

Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτήριο με 4 αρράβδωτους κίονες να στηρίζουν εσωτερικά τη στέγη . Στο εσωτερικό του έχει αποκατασταθεί το Νέο Βουλευτήριο. Αποτελούνταν μάλλον από ξύλινα έδρανα που εδράζουν σε ξύλινα στηρίγματα.

Ο τρόπος που διαμορφώνεται το δάπεδο ενισχύει την άποψη ότι στο εσωτερικό υπήρχε κάποιου είδος αμφιθέατρο : ο βράχος έχει σκαφτεί προσεχτικά ώστε να δημιουργείτε μία ελαφρώς κατηφορική φορά της δυτικής , βόρειας και νότιας   πλευράς προς το κέντρο της ανατολικής πλευράς όπου θα σχηματιζόταν η ορχήστρα του αμφιθεάτρου .

Οι πηγές αναφέρουν  ότι στο κέντρο της ορχήστρας υπήρχε ο βωμός της Εστίας Βουλαίας . Από άλλες  πηγές μαθαίνουμε ότι στο εσωτερικό του Βουλευτηρίου υπήρχε ιερό του Διός Βουλαίου και της Αθηνάς Βουλαίας , όπου προσεύχονταν οι βουλευτές .

Φιλολογικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι υπήρχε ένα είδος ξύλινου φράχτη που χώριζε  το χώρο τον αφιερωμένο στις εργασίες της Βουλής από αυτόν στον οποίον παρευρίσκονταν οι επισκέπτες ή άλλα άτομα . Και στο περιβάλλοντα χώρο υπήρχε κάποιου είδους φράκτης ή σχοινί που εμπόδιζε    που εμπόδιζε την πρόσβαση σε άσχετους.

 Από την αρχή το κτήριο σχεδιάστηκε ως Βουλευτήριο , προφανώς επειδή κρίθηκε ότι το φλεγόμενο Παλαιό Βουλευτήριο ήταν πλέον πολύ μικρό για να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης.

Σχολιάστε

Top