ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΦΩΣΗΣ. ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΤΗΝ ΚΥΦΩΣΗ;ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΦΩΣΗ

Η κύφωση είναι μια παρέκκλιση από τη σωστή στάση του σώματος. Η κύφωση είναι, στην ουσία, το υπερβολικό κύρτωμα της πάνω (θωρακικής) μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αν έχετε κύφωση, τότε μάλλον οι ώμοι σας είναι κυρτοί προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να προκύπτουν και όλα τα προβλήματα των κυρτών ώμων.

Αν ήμασταν στη θεατρική σκηνή, θα έπρεπε τώρα να σηκώσετε τα χέρια ψηλά, να πέσετε στα γόνατα και να φωνάξετε: «Γιατί;! Γιατί όλα σε μένα;!».
Προσπαθήστε να βρείτε μόνοι σας το «γιατί».
-Προτιμάτε τη «χαλαρή» στάση (τη λεγόμενη «εφηβική» – ώμοι ριγμένοι μπροστά, κεφάλι κρεμασμένο) όταν στέκεστε;
-Δεν κάνετε καθόλου (ή κάνετε ελάχιστες) ασκήσεις για την πλάτη;
-Εργάζεστε σε όρθια στάση;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εχθρός σας είναι η βαρύτητα, που προσπαθεί να κάμψει το σώμα σας για τουλάχιστον 16 ώρες την ημέρα. Το μόνο που μπορεί να τη σταματήσει είναι οι «αντιβαρυτικοί» μύες της πλάτης, οι οποίοι εργάζονται σκληρά για να την κρατήσουν ίσια. Αν αυτοί οι μύες είναι αδύναμοι ή κουρασμένοι, η βαρύτητα υπερισχύει και κάμπτει σιγά – σιγά το σώμα σας προς τα εμπρός. Οι θωρακικοί μύες βραχύνονται σαν αποτέλεσμα αυτής της συνεχόμενης κυρτής στάσης του σώματος και έχουμε συνολικά την παραπάνω εικόνα. Όπως βλέπετε:

Σε βράχυνση βρίσκονται οι πρόσθιοι μύες του κορμού, δηλαδή αυτοί που τραβάνε τους ώμους σας προς τα εμπρός και κάμπτουν την πλάτη σας.
Σε διάταση βρίσκονται οι «αντιβαρυτικοί» μύες, οι οποίοι φέρνουν τις ωμοπλάτες μαζί και ισιώνουν την πλάτη.

Μερικοί από σας μπορεί τώρα να διαμαρτυρηθούν: «Μα, εγώ πηγαίνω γυμναστήριο 7 μέρες την εβδομάδα και πλακώνομαι στη γυμναστική! Πώς μπορώ να έχω πρόβλημα με την κύφωση;!» Και όμως, όσο περίεργο και να ακούγεται, το γυμναστήριο ή, πιο συγκεκριμένα, το λανθασμένο πρόγραμμα γυμναστικής που ακαλουθείτε, όντως μπορεί να φταίει για την κύφωσή σας.

Αν γυμνάζετε μόνο το στήθος σας και ξεχνάτε να κάνετε την ίδια, έστω, ποσότητα επαναλήψεων για τους ραχιαίους μυς, θα δημιουργήσετε μόνοι σας ανισορροπία μεταξύ των δυνατών μυών του θώρακα και των πιο αδύναμων μυών της πλάτης. Σαν αποτέλεσμα, οι δυνατοί μύες (μαζί με τη βαρύτητα!) θα υπερισχύουν των αδυνάτων και θα κάμπτουν το επάνω μέρος της πλάτης σας.

Ευτυχώς για όλους μας, οι μύες μπορούν να προσαρμοστούν και να αλλάξουν. Με τις σωστές ασκήσεις, μπορούμε να τεντώσουμε τους μυς που βρίσκονται σε βράχυνση και να δυναμώσουμε εκείνους που είναι χαλαροί (σε διάταση) και, συνεπώς, να διορθώσουμε την κύφωση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης