Ρωμαϊκή ταβέρνα του 3ου αιώνα μ.Χ. στο Βόλο

Ένα πολύ εντυπωσιακό εύρημα της ρωμαϊκής εποχής φιλοξενείται στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Πρόκειται για μία ρωμαϊκή ταβέρνα με όλα τα αγγεία και τους αμφορείς για την αποθήκευση του κρασιού που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Δημητριάδα και βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, διότι αποτελεί τεκμήριο των διατροφικών συνηθειών του μακρινού παρελθόντος. Εντοπίστηκε μέσα σε ένα ρωμαϊκό κτηριακό συγκρότημα με έκταση περίπου 720 τ.μ. το οποίο χρονολογικά τοποθετείται στον 3ο αιώνα μ.Χ..

Αποτελείται από μια οικία με ψηφιδωτά δάπεδα και μια ταβέρνα. Η οικία ανήκε μάλλον σε κάποιο Ρωμαίο έμπορο, ο οποίος διπλά στην κατοικία του, είχε το κατάστημα του για να εξυπηρετεί όσους ζούσαν και εμπορεύονταν στην περιοχή. Τα διάφορα αγγεία που ανακαλύφθηκαν, αποτελούν τον εξοπλισμό ενός οινομαγειρείου της εποχής για την αποθήκευση, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα των τροφών και του κρασιού. Τα μαγειρικά σκευή που βρέθηκαν στον χώρο με τις εστίες, όπως χύτρες για το βράσιμο ξηρών και φρέσκων αρωματικών φυτών, λεκάνες, ταψιά, μεγάλο γουδί και γουδοχέρι, επιβεβαιώνουν ότι στο μαγειρειό εκτός από κρασί, προσφέρονταν και εδέσματα.

Το κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά στις αποθήκες του ή από φωτιά που έκαιγε στις εστίες και εξαπλώθηκε λόγο του εύφλεκτου υλικού των αμφορέων.

10939498     e-reporter Βασίλης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης