Souffragette (Σουφραζέτες) – 2015

sufra-poster

 

Η δεύτερη ταινία που θα παρακολουθήσουμε είναι οι Σουφραζέτες (2015). Η ταινία αναφέρεται στον αγώνα των γυναικών για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, εστιάζει στο κίνημα των σουφραζετών, οι οποίες στις αρχές του 20ου αιώνα αγωνίστηκαν για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

Η ταινία διαδραματίζεται στην Αγγλία, η οποία  ήταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, στις οποίες οργανώθηκε από νωρίς τον 19ο αιώνα ένα μαζικό κίνημα για την παραχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το ότι υπήρξε από τις πρώτες χώρες που μπήκαν στην τροχιά της εκβιομηχάνισης, με τις γυναίκες να πρωτοστατούν στο εργατικό δυναμικό.

Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η  24χρονη Μoντ την οποία υποδύεται η ηθοποιός Κάρεϊ Μάλιγκαν, είναι μια φαινομενικά φιλήσυχη εργαζόμενη γυναίκα, σύζυγος και μητέρα στην Αγγλία των αρχών του 20ου αιώνα, που χωρίς αρχικά να έχει ‘αγωνιστική διάθεση’, θα αγανακτήσει, θα της τα φέρουν έτσι οι συγκυρίες και εν τέλει και θα αποφασίσει να υπερασπιστεί την  ισότητα στο χώρο εργασίας και την κοινωνική δικαιοσύνη με κάθε κόστος για την ίδια.

Είναι μια  ιστορική-κοινωνιολογική ταινία για τη δικαιοσύνη, τα  κοινωνικά δικαιώματα και τα ιδανικά που στόχο έχει να δείξει στο σύγχρονο κοινό πράγματα που αγνοεί ακόμα και σήμερα σχετικά με τον αγώνα των γυναικών, τα δεινά που υπέστησαν, τις διαδικασίες στις οποίες υποβλήθηκαν και όλη  την πορεία ενός αγώνα που οδήγησε σε όλα αυτά που οι σύγχρονες κοινωνίες θεωρούν σε μεγάλο βαθμό δεδομένα. Η ταινία, επίσης, εν είδει ενός μυθοπλαστικού ντοκιμαντέρ αποδίδει αδρά την εποχή της βρετανικής οικονομικής εξαθλίωσης της εργατικής τάξης και τις άθλιες συνθήκες ζωής των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτήν.

soufrazeta  Soyfraz

wom2_0  T106_8a

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης