Η απομυθοποίηση του γυάλινου μπουκαλιού

Το 30% του ανθρακικού αποτυπώματος της βιομηχανίας του κρασιού οφείλεται στην κατασκευή του μπουκαλιού. Η παραγωγή του γυαλιού , λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που απαιτούνται ,απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Τα γυάλινα μπουκάλια είτε καταλήγουν στα σκουπίδια –περισσότερα από 3 δις ετησίως πετιούνται στα οικιακά απορρίμματα των Η.Π.Α. όπου μόλις το 30% των φιαλών ανακυκλώνονται –είτε ακόμη και αν συλλεχθούν και ανακυκλωθούν λιώνουν και ξαναφτιάχνονται επιβαρύνοντας ξανά την ατμόσφαιρα. Η ευρέως καθιερωμένη χρήση των γυάλινων φιαλών των 750ml αυξάνει το περιβαλλοντικό κόστος μεταφοράς του εμφιαλωμένου κρασιού , αφού όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος των φιαλών τόσο περισσότερο καύσιμο απαιτείται. Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η επιστροφή μπουκαλιών στα σημεία πώλησης , ώστε να καθαρίζονται και να επαναχρησιμοποιούνται.

Ακόμη μεγαλύτερη μείωση στο ανθρακικό αποτύπωμα των μπουκαλιών θα επιτευχθεί με την υιοθέτηση μπουκαλιών με μικρότερο βάρος για τα κρασιά ωρίμανσης αλλά και με αντικατάσταση των γυάλινων συσκευασιών με baginbox ή βαρελάκια για τη διανομή μεγάλων ποσοτήτων .

Λύση υπάρχει και για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μεταφορά του κρασιού είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης. Πρόκειται για μεγάλης χωρητικότητες εύκαμπτες δεξαμενές η χρήση των οποίων μειώνει το βάρος του φορτίου –κατά μερικές χιλιάδες μπουκάλια τη φορά-και την ποσότητα των καυσίμων.

Περιοδικό ΟΙΝΟΧΟΟΣ,τεύχ.65,αποσπάσματα από άρθρο της Μαρίας Αθανασίου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης