H αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποίηση ήταν ανέκαθεν στενά συνδεδεμένες με τον καιρό. Δεν είναι μόνο οι καύσωνες , η ξηρασία , οι απρόσμενες βροχοπτώσεις , ο παγετός ,το χαλάζι ή ο καπνός των μεγα-πυρκαγιών που επικάθεται σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και μπορεί να καταστρέψει τους αμπελώνες. Πρόσφατη έρευνα , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2ο C θα συρρικνώσει κατά ήμισυ τις περιοχές παραγωγής κρασιού.
Το εξαιρετικά ευαίσθητο στις αλλαγές της θερμοκρασίας σταφύλι γίνεται αδιάψευστος μάρτυρας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειες αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως προπομπός του τι θα συμβεί σε άλλες καλλιέργειες στο μέλλον. Αμπελουργοί και οινοπαραγωγοί σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους να συμβάλουν στη διαχείριση του προβλήματος μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στον τόπο τους , πειραματιζόμενοι με πιο πράσινες μορφές καλλιέργειας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και μεταφορές .
Ένας χειμώνας χωρίς πολλές βροχές και χιόνια , ένας βροχερός Ιούνιος , ένας Ιούλιος με έναν από τους χειρότερους καύσωνες που καταγράφηκαν ποτέ τη Ελλάδα ταλαιπώρησαν την Ελλάδα, ενώ η κακοκαιρία Daniel κατάφερε το τελειωτικό χτύπημα σε μια σοδειά που εκτιμάται μειωμένη περίπου κατά 40% περίπου.
Από το περιοδικό «Οινοχόος»