Μινύες: τι είμαστε, τι θέλουμε.

images

Ως συντακτική ομάδα του περιοδικού αυτού αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάτι το οποίο όχι μόνο θα παρουσιάσει τις απόψεις του σχολείου μας στο ευρύτερο δίκτυο του ΠΣΔ, αλλά και τις απόψεις τις ηλικίας μας.

 

Από πού βγήκε το όνομα.

Λόγω του ότι η καταγωγή μας είναι από τον Ορχομενό Βοιωτίας θέλαμε να δώσουμε στην εφημερίδα μας ένα όνομα που να αναδεικνύει τον πολιτισμό αλλά και την ιστορία του Ορχομενού. Έτσι καταλήξαμε όλοι στο όνομα Μινύες.

Οι  Μινύες ήταν η αρχαία φυλή που ζούσε και άνθισε στον Ορχομενό. Ο γενάρχης ήταν ο Μινύας όπου, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν γιός του Χρύση, βασιλιά της Ιωλκού. Οι Μινύες ήταν, σύμφωνα με τον Παυσανία, μεγάλη ναυτική δύναμη και δημιούργησε σχέσεις εμπορικές με πολλές άλλες ελληνικές πόλεις με συνέπεια να αποκτήσουν μεγάλο πλούτο και ισχύ. Ο Μινύας ήταν ο πρώτος που είχε χτίσει «θησαυρό» για να φυλάει τα πλούτη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο «θησαυρός» αργότερα έγινε τάφος για τον Μινύα και ότι ακόμη διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού (μαζί με το αρχαίο ωδείο Ορχομενού).images

Σημαντικότερες αποικίες των Μινύων ήταν στην Τέω, τη Λήμνο, τη Σαντορίνη, την Πύλο, το Ακρωτήριο Ταίναρο αλλά και η Μινώα Αμοργού στο λόφο πάνω από το λιμάνι των Καταπόλων, κ.ά. που όλες είναι παράλιες ή νήσοι Αιγαίου. Όπως όμως όλα τα καλά έτσι και ο Μινυακός πολιτισμός «έσβησε» τον 9 αιώνα π.χ. μετά την επέλαση των Δωριέων.

Τι θέλουμε εμείς να επιτύχουμε με την εφημερίδα (περιοδικό);

Ως έφηβοι έχουμε πολλές απόψεις αλλά και πολλές απορίες. Γι’αυτό αποφασίσαμε, με την πολύτιμη βοήθεια του διευθυντή μας, να εγγραφούμε στο SchoolPress του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και να κάνουμε μία ηλεκτρονική εφημερίδα (περιοδικό). Σε αυτή θα μπορούμε  να εκφραζόμαστε και να λέμε την άποψή μας για διάφορα θέματα που απασχολούν εμάς και τις οικογένειές μας. Επίσης με τα άρθρα μας θα μπορούμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας, τις συνήθειές μας και την ιστορία του τόπου μας.

Ελπίζουμε όλοι να μας ακολουθείτε και να διαβάσετε όλα τα μελλοντικά μας άρθρα. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο site του SchoolPress.

 

Η συντακτική μας ομάδα:

Μάνος Καραδήμος | Αρχισυντάκτης

Ασημίνα Μούσα | Συντάκτης

Βασιλική Δέδε | Συντάκτης

Γεωργία Δήμου | Συντάκτης

Ιωάννα Καπρινιώτη | Συντάκτης

Βασίλης Γκούτας | Έρευνα-Ρεπορτάζ

Παναγιώτης Γκοβόπουλος | Έρευνα-Ρεπορτάζ

Σχολιάστε

Top