Sam Chekwas: Έλληνας στην ψυχή

Sam Chekwas

Γράφουν οι: Χρήστος Πανταζέλος και Ειρήνη Μασάλη.

Με αφορμή την εκδήλωση που έγινε από την ανοιχτή ομπρέλα σε συνεργασία με το δήμο Παιανίας, τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στις 19:30, στο χώρο της συνιδιοκτησίας Παιανίας, θα σας παραθέσουμε ένα σύντομο βιογραφικό του σπουδαίου σύγχρονου ρήτορα Sam Chekwas (Σάμ Τσέκουας).

Ο Sam Chekwas γεννήθηκε στην πόλη Άμττα της Νιγηρίας. Ήταν περίπου 12 χρονών, όταν έπεσε στα χέρια του ένα βιβλίο που σημάδεψε τη μετέπειτα ζωή του: Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η περιέργεια του άναψε και ήθελε να διαβάσει κι άλλα γι” αυτή «τη θαυμάσια χώρα, την Ελλάδα». Στην πατρίδα του όμως, που ήταν αποικία της Μ. Βρετανίας, τα ελληνικά συγγράματα σπάνιζαν.
Ο πατέρας του, έμπορος, εξασφάλισε ένα ακόμη βιβλίο για τα ταξίδια του Μ. Αλεξάνδρου. Κι όσο περισσότερο διάβαζε, τόσο φούντωνε η αγάπη του για τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.
Μεγάλωσε με το όνειρο να επισκεφθεί την χώρα των αρχαίων Ελλήνων, επηρεασμένος από την αρχαία ιστορία της Ελλάδας και την προσφορά της στην ανθρωπότητα.
Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπου έζησε για πολλά χρόνια. Είναι ο πρώτος; Αφρικανός που έγραψε λογοτεχνικό βιβλίο στα Ελληνική και έχει μεταφράσει έργα γνωστών Αφρικανών λογοτεχνών.
Η αγάπη του για την Ελλάδα τον έσπρωξε να επισκεφθεί πολλά ελληνικά σχολεία στην Αμερική για να μεταφέρει την αγάπη του και τις εμπειρίες του από την Ελλάδα και το θαυμασμό του για την κληρονομιά των προγόνων μας.
Σήμερα, ο Νιγηριανός Sam Chekwas, που έχει τον τίτλο του «πρεσβευτή του ελληνισμού» και ήταν εθελοντής στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, δηλώνει αθεράπευτα φιλέλληνας, μιλάει άπταιστα ελληνικά και προωθεί μέσω του εκδοτικού του οίκου στην Αμερική τη δουλειά νέων Ελλήνων συγγραφέων.

Σχολιάστε

Top