
Ο Νοέμβριος ήταν για την φετινή Β΄ γυμνασίου ο μήνας της Γεωλογίας. Ασχοληθήκαμε μέσω του μαθήματος της γεωλογίας με το πως δημιουργήθηκε η Ευρώπη και σε ποια μέρη χωρίζεται. Παράλληλα μάθαμε για τους σεισμούς, τα ηφαίστεια και τις γεωλογικές περιόδους στις οποίες χωρίζεται η Γη. Τις γνώσεις μας πάνω σε αυτό το θέμα ενίσχυσε η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024, της ομάδας αντισεισμικής εκπαίδευσης του εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ η οποία αποτελείται από την καθηγήτρια του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας, κα Κουσκουνά Βασιλική, τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Σεισμολογίας , κο Καρακωνσταντή Ανδρέα, τον φυσικό κο Γαλανό Νικόλαο και τον γεωλόγο κο Γεώργιο Γούτσο.
Στο σεμινάριο Αντισεισμικής εκπαίδευσης συμμετείχαμε βιωματικά και εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση των σεισμών. Οι γνώσεις που αποκομίσαμε ήταν όχι απλά ενδιαφέρουσες αλλά αναγκαίες για μας καθώς η χώρα μας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και πρέπει όλοι μας να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα σεισμό.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2024 επισκεφτήκαμε το Γεωλογικό-Ορυκτολογικό Μουσείο στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ). Εκεί είδαμε διάφορα ορυκτά, όπως τον χρυσό του «τρελού», το χαλαζία, τον οψιδιανό, τον κυανό, τα διαμάντια, το χρυσό, διάφορα φωσφοριζέ ορυκτά με υγρασία, το ουράνιο, τον αμέθυστο και υπερβολικά πολλά άλλα. Στο Εργαστήριο Σεισμολογίας από την άλλη είδαμε σεισμογράφους, πολλούς Η/Υ οι οποίοι ήταν φορτωμένοι με πολύπλοκα προγράμματα που παρατηρούσαν τους σεισμούς σε όλον τον κόσμο αλλά και στον πλανήτη Άρη. Παρόλα αυτά ο μήνας τελείωσε δυσάρεστα με το διαγώνισμα τετράμηνου στο τέλος του. Βέβαια κύλισε πολύ γρήγορα, καθώς είχε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δεις και να μάθεις. Επίσης, καλό θα ήταν όλα τα σχολεία να κάνουν ένα μήνα γεωλογίας, γιατί βοηθάει όλους τους μαθητές όχι μόνο να γράψουν καλά στο διαγώνισμα, αλλά κυρίως να αποκτήσουν γνώσεις αντισεισμικής προστασίας, ωφέλιμες ή και σωτήριες για την υπόλοιπη ζωή τους.
Νικόλας Γκοντρόλης Β1
Αργύρης Κανδηλαναύτης Β1
Ας δούμε λοιπόν και το παρακάτω σχετικό video το οποίο δημιούργησε η μαθήτρια Βάρσου Θάλεια του τμήματος Β1!