Βασιλόπιτα κέικ
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα + έξτρα για τη φόρμα
250 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
7 γρ. μαχλέπι
2 γρ. μαστίχα
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. γάλα πλήρες
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
βρώσιμες χριστουγεννιάτικες ζαχαρόπαστες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Παίρνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το μείγμα από τα τοιχώματα, χτυπάμε για τουλάχιστον 5 λεπτά ακόμα και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε σε έναν πολυκόφτη τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο και 2 κ.σ. από το αλεύρι, και χτυπάμε πολύ καλά έχρι το μείγμα να γίνει σκόνη. Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιών και το εκχύλισμα βανίλιας. Μεταφέρουμε τον κάδο στο μίξερ και ξεκινάμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο για να ρίξουμε το επόμενο. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε ελάχιστα με τη σπάτουλα σιλικόνης. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και το μπέικιν, τα προσθέτουμε στον κάδο, και ανακατεύουμε ελαφρά με τη σπάτουλα. Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και απλώνουμε καλά με τη σπάτουλα. Τοποθετούμε ένα φλουρί σε τυχαίο σημείο μέσα στο μείγμα. Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά στην πάνω σχάρα. Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, διακοσμούμε με χριστουγεννιάτικες ζαχαρόπαστες και σερβίρουμε.
Χριστουγεννιάτικος κορμός με σαντιγί καρύδας
Υλικα
Για τη βάση
70 γρ. βρόμη
100 γρ. αμύγδαλο φιλέ
60 γρ. κακάο, + έξτρα για το πασπάλισμα
240 γρ. χουρμάδες, απυρήνωτοι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
30 γρ. νερό, κρύο
Για τη σαντιγί καρύδας
400 γρ. κρέμα καρύδας, κρύα
20 γρ. ζάχαρη καρύδας
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
Για τη σύνθεση
50 γρ. κουβερτούρα
30 γρ. αμύγδαλο φιλέ
100 γρ. φραγκοστάφυλα
Έκτελεση
Για τη σαντιγί καρύδας. Ανοίγουμε την κονσέρβα με την κρέμα καρύδας, βγάζουμε με ένα κουτάλι το λευκό στέρεο μέρος της, και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Το νερό της καρύδας που περισσεύει το χρησιμοποιούμε σε ροφήματα και άλλες συνταγές. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού, και χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει σαντιγί. Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη σύνθεση
Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας που έχουμε πασπαλίσει με κακάο. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με κακάο και τοποθετούμε από πάνω ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας. Ανοίγουμε την κρύα ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε τετράγωνο σχήμα 25×25 εκ. Αφαιρούμε τη σαντιγί καρύδας από το ψυγείο και την απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, εκτός από τις άκρες. Τυλίγουμε τη ζύμη ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρολό. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τη βάζουμε σε ένα μπολ, και τη λιώνουμε στα μικροκύματα στα 800 Watt για 1-1,5 λεπτό ή σε μπεν μαρί. Περιχύνουμε τον κορμό με τη λιωμένη κουβερτούρα και τοποθετούμε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου και τα φραγκοστάφυλα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΟΔΑΡΑ , Α3
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ
Κομματια:50-60
3 κούπες ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο σκονη
Λιγο κονιάκ
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
3 κουτ. γλυκού μπέικιν
1 κουτ. γλυκού σόδα
9 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 κούπα νερό
1 1/2 κούπα μέλι
2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
1 1/2 κούπα καρυδοψιχα ψιλικομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα-ταψί Σιρόπι. Bράζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα για 5 λεπτά (μετρώντασ απο τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε απο τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει
Μελομακάρονα
1. Βάζουμε σε βαθύ μπόλ το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ποτό και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι ζυμώνοντας απαλά για λίγη ώρα μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.
3. Παίρνουμε μία γενναιόδωρη κουταλιά ζύμης και την πλάθουμε σε σχήμα οβάλ.
4. Τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
5. Ψήνουμε γι α30 λεπτά , μέχρι να ροδίσουν.
6. Ξεφουρνίζουμε και όπως είναι ζεστά τα βυθίζουμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι για 3 λεπτά.
7. Τα βγάζουμε με μαι τρυπητή κουτάλα (κεψε) και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.
Πασπάλισμα
Ψιλοκόβουμε τα καρύδια και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο Lurpak
400 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
5 αυγά χωρισμένα
1 πρέζα/ες αλάτι
1/2 κ.γ. σόδα
120 γρ. χυμό πορτοκάλι
120 γρ. γάλα
80 γρ. κονιάκ
200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
άχνη ζάχαρη για διακόσμηση
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα
ύψους 6 -7 εκατοστών. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε πολύ εύκολα αφού ψηθεί.
Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη. Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά.
Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μίγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο. Με μίξερ χειρός σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο
αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ. Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια. Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί. Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από
ζύμη, τότε είναι έτοιμη. Αφήνουμε 15΄να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά. Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να γράψετε ευχές στη βασιλόπιτα, φτιάξτε ένα εύκολο γλάσο.
ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΓΚΑ, Α3


