Αγορά Μητρικής: Πώς να Επιλέξω την Κατάλληλη Motherboard

Η μητρική κάρτα είναι το πιο περίπλοκο εξάρτημα του υπολογιστή. Η αγορά μητρικής μπερδεύει αρκετούς χρήστες. Κάποιοι παίρνουν την πιο φτηνιάρικη. Άλλοι δίνουν στην αγορά μητρικής περισσότερα χρήματα απ” όσα έδωσαν για τον επεξεργαστή. Δείτε τι να προσέχετε για να αγοράσετε την καλύτερη μητρική για τις ανάγκες σας, χωρίς να σας λείψουν χαρακτηριστικά, αλλά ούτε και να δώσετε επιπλέον χρήματα χωρίς λόγο.

Τι σημασία έχει η αγορά μητρικής

Η μητρική είναι η βάση του υπολογιστή. Είναι η κεντρική πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος (Printed Circuit Board, PCB). Πάνω της εγκαθίστανται όλα τα υπόλοιπα υποσυστήματα: επεξεργαστής, μνήμη RAM, και κάρτες επέκτασης.

Επιπλέον, η μητρική κάρτα ενσωματώνει μία σειρά από συσκευές. Αυτές περιλαμβάνουν την κάρτα ήχου, κάρτα δικτύου, ελεγκτές SATA για τη σύνδεση των δίσκων, ελεγκτές USB για περιφερειακές συσκευές, και άλλα.

Σκοπός της μητρικής είναι να τροφοδοτεί ηλεκτρικά όλα τα υποσυστήματα μέσω του τροφοδοτικού, καθώς επίσης και να αναλάβει την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ τους.

Η μητρική επίσης υπαγορεύει ποια μοντέλα επεξεργαστών μπορούμε να βάλουμε, μέχρι πόση συνολική μνήμη RAM, τι είδους, και σε τι συχνότητα, αν μπορούμε να κάνουμε overclock, και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες για το σύστημά μας.

Για να δούμε όλες τις διαθέσιμες μητρικές για την ελληνική αγορά, και να συγκρίνουμε τα χαρακτηριστικά τους, μπορούμε να επισκεφτούμε το BestPrice.

Εκεί θα βρούμε τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές και τις καλύτερες διαθεσιμότητες, ώστε να επιλέξουμε άμεσα την κατάλληλη μητρική για το build μας.

Socket και chipset

Το socket και το chipset καθορίζουν ποιους ακριβώς επεξεργαστές μπορούμε να εγκαταστήσουμε στη μητρική.

Αν επιλέξουμε το λάθος socket ή chipset, ο υπολογιστής δεν πρόκειται να ξεκινήσει καν. Θα πρέπει είτε να αντικαταστήσουμε τη μητρική, είτε τον επεξεργαστή, με ένα συμβατό μοντέλο.

To socket της μητρικής είναι η «θήκη» πάνω στην οποία εγκαθίσταται ο επεξεργαστής. Κάθε σύγχρονος επεξεργαστής είναι συμβατός με ένα και μοναδικό είδος socket.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμβατότητα ανάμεσα σε διαφορετικά socket. Είναι αδύνατον ένας επεξεργαστής της Intel για socket LGA 1200 να μπει σε μία μητρική με socket LGA 1151, ή το αντίστροφο.

Ο βασικός λόγος είναι πως τα διαφορετικά socket έχουν διαφορετικό αριθμό από pins για τη σύνδεση με τον επεξεργαστή.

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης