ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΚΟΤΣΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΜΑΡΙΑ   -   ΕΜΑΝΟΥΕΛΑ ΔΕΜΠΟ  Τάξη Γ1

 

* ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟYΣΕΙΟ

Στο Μητροπολιτικό μουσείο εκτίθενται πλήθος σημαντικών υλικών καταλοίπων από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη δύση της ρωμαιοκρατίας (4ος αι. μ.Χ.).Επισης Σε ξεχωριστή αίθουσα, ιστορείται η εξέλιξη του φημισμένου ιερού της Δωδώνης, που αποτέλεσε και διοικητικό κέντρο των ομοσπονδιών των αρχαίων Ηπειρωτών.

 

* ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ιδρύθηκε το 1995 και στεγάζεται σε κτήριο με επιρροές από την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση, το οποίο οικοδομήθηκε το 1958 ως «βασιλικό περίπτερο» από τον ελληνικό στρατό. Στις επτά αίθουσές του, εκτίθενται γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη, ευρήματα ανασκαφών (νομίσματα, κεραμική, έργα μικροτεχνίας), αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, βιβλία, εικόνες και κειμήλια, τα οποία συνοδεύουν επεξηγηματικά κείμενα και εποπτικό υλικό για την ιστορία και την τέχνη της Ηπείρου από τον 4ο μ.Χ. μέχρι τον 19ο αιώνα.

 

* ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στα 1617- 618, στον χώρο της βορειοανατολικής ακρόπολης οικοδομήθηκε το θρησκευτικό-εκπαιδευτικό συγκρότημα (Kyliye) του Ασλάν Πασά, που περιλάμβανε Τζαμί, μενδρεσέ (ιεροδιδασκαλείο) και μαγειρεία (εστία).Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσουλμανικά τεμένη των Ιωαννίνων.

 

* ΔΙΑΔΡΑΣΤΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας της αίθουσας,είναι η ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, των υλικών κατασκευής και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται μέσα από πέντε θεματικές ενότητες.Η συγκεκριμενη αιθουσα βρίσκεται επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11

 

*ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Η ονομασία «Θησαυροφυλάκιο» οφείλεται σε προφορική παράδοση και δεν είναι γνωστό εάν σχετίζεται με την αρχική του χρήση. Στεγάζει μόνιμη έκθεση αργυροτεχνίας. Στους χώρους του προβάλλονται όψεις της τέχνης της αργυροτεχνίας, που γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Ήπειρο, από την ύστερη βυζαντινή περίοδο έως τις μέρες μας.Η έκθεση περιλαμβάνει τις δωρεές του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη και της Τιτίκας Βέλλη Δογορίτη αναδεικνύοντας τον κοσμικό και εκκλησιαστικό χαρακτήρα και τις τεχνικές τους.

 

*ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΒΡΕΛΛΗ

Αποτελεί έργο ζωής του γλύπτη Παύλου Βρέλλη -απόφοιτου Α.Σ.Κ.Τ.Όλα τα θέματα του Μουσείου, που βρίσκεται στο ύψος του 12ου χιλιόμετρου της Εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας, έλκουν την καταγωγή τους από αυτή την παρακαταθήκη. Για να ζωντανέψει γεγονότα και προσωπικότητες, μελέτησε σοβαρά, συγκέντρωσε μουσειακό υλικό επί 30 και πλέον χρόνια, και δημιούργησε τις μορφές που επέλεξε χρησιμοποιώντας κερί για να προσομοιάζει την ανθρώπινη επιδερμίδα. Κάτω απ” αυτή, υπάρχουν συναισθήματα επώνυμων και ανώνυμων ηρώων, που ξετυλίγονται σε χρονικό ορίζοντα δύο χιλιετιών.

 

*ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

Το Μουσείο στεγάζεται στο ανακαινισμένο αρχοντικό του βαρώνου Τοσίτσα. Περιλαμβάνει τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, έπιπλα, παλιές εικόνες, αργαλειούς, οικιακά σκεύη, όπλα και εργαλεία της καθημερινής ζωής.

 

*ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

Ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Βρίσκεται στον δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης. Καταλαμβάνει τα δύο επίπεδά του, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται σε αυτόν.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Στη Νήσο Ιωαννίνων, στο φιλόξενο χώρο της Μονής Αγ. Παντελεήμονος, τον οποίο ο Αλή Πασάς είχε μετατρέψει σε εξοχική κατοικία, πρωτολειτούργησε το 1958 το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου. Στον ίδιο χώρο, στεγάζεται από τον Μάιο του 2012 το Μουσείο του Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου που περιλαμβάνει τη σπουδαία συλλογή του Φώτη Ραπακούση.

(ΚΟΤΣΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑ -  ΜΑΡΙΑ   -   ΕΜΑΝΟΥΕΛΑ ΔΕΜΠΟ)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης