Στέλιος Κυριακίδης
Ο Στέλιος Κυριακίδης ήταν Έλληνας αθλητής από την Κύπρο. Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1910 στην Πάφο της Κύπρου. Υπήρξε πρότυπο του ελληνικού αθλητισμού.
Από μικρός αναγκάστηκε να δουλέψει για να βοηθήσει την οικογένειά του.Το ταλέντο του διέκρινε ο Άγγλος γιατρός Ρενιτζάλντ Τσέβερτον, στον οποίο δούλευε για ένα διάστημα.Ο Ρενιτζάλντ ήταν ο πρώτος προπονητής του και ήταν αυτός που τον έκανε να λάβει μέρος στους Παγκυπριακούς αγώνες του 1932.Το 1933 η φήμη του έφτασε και στην Ελλάδα.Οι Έλληνες τον συμπεριέλαβαν στην Εθνική Ελληνική Ομάδα για τους Βαλκανικούς αγώνες στίβου της Αθήνας. Εκεί ο Κυριακίδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με επίδοση τρεις ώρες τρία λεπτά και πέντε δευτερόλεπτα.Το 1934 συμμετείχε στους βαλκανικούς αγώνες του Ζάγκρεμπ κάνοντας Βαλκανικό ρεκόρ , 2 ώρες 49 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα .
Εκείνη την περίοδο μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα και εργάστηκε ως εισπράκτορας της ΔΕΗ , χωρίς να εγκαταλείψει βέβαια τον αθλητισμό.Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1934 έγινε η εγγραφή του στον Παναθηναϊκό με τον οποίο και αγωνίζονταν. Ο Στέλιος Κυριακίδης κατάφερε να καταρρίψει την Πανελλήνια επίδοση του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο .
Το 1935 έλαβε μέρος στον Βαλκανικό Μαραθώνιο των Αθηνών εκεί βγήκε δεύτερος.Την ίδια χρονιά συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου στο αγώνισμα του Μαραθωνίου και βγήκε 11ος με Πανελλήνιο ρεκόρ 2 ώρες 43 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα .
Όταν έληξε η γερμανική κατοχή ο Κυριακίδης αποφάσισε να συμμετέχει στον 50ο Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (1946) .
Για να συμμετέχει στον Μαραθώνιο πέρασε πολλές δυσκολίες. Δεν μπορούσε να καλύψει τα έξοδα για την μετάβαση του.Επίσης ήταν πολύ εξαντλημένος και υποσιτισμένος. Είχε να αγωνιστεί 5 χρόνια σε Μαραθώνιο ! Ακόμη και οι γιατροί πίστευαν ότι θα πεθάνει από την εξάντληση .Υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζει τους κινδύνους για την υγεία του από την συμμετοχή του στον Μαραθώνιο και κατάφερε να αγωνιστεί .
Στις 20 Απριλίου δόθηκε η εκκίνηση του Μαραθωνίου της Βοστώνης . Οι ομογενείς ενθάρρυναν τον Κυριακίδη και του φώναζαν « Για την Ελλάδα Στέλιο μου».Κατάφερε να νικήσει και να βγει πρώτος . Κατέκτησε τη νίκη φωνάζοντας στον τερματισμό<< Για την Ελλάδα>>.
Οι Αμερικανοί τού είπαν <<Τι θα ήθελες να κάνουμε για σένα ;>> Εκείνος απάντησε :<< Για μένα δεν θέλω τίποτα , μόνο για την Ελλάδα.>> Ο αντίπαλος του ,Johny Kelly, είπε ότι δεν μπορούσε να νικήσει αυτόν τον αθλητή γιατί αυτός αγωνιζόταν για τον εαυτό του ενώ ο Κυριακίδης για μία ολόκληρη πατρίδα.
Με την νίκη του αυτή και με την αγάπη του για την πατρίδα ευαισθητοποίησε τους ομογενείς, οι οποίοι έστειλαν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα .Ο Στέλιος Κυριακίδης παρέμεινε ένα μήνα στην Αμερική για να συγκεντρώσει βοήθεια για την Ελλάδα. Κατάφερε να μαζέψει 250.000 δολάρια, ενώ η οικογένεια Λιβανού έστειλε δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης.
Στην Ελλάδα επέστρεψε στις 23 Μαΐου 1946 όπου τον υποδέχτηκαν ένα εκατομμύριο Έλληνες με τιμές ήρωα . Η Ακρόπολη φωταγωγήθηκε προς τιμήν του . Έως το τέλος της ζωής του αφιερώθηκε στον αθλητισμό ως προπονητής , σε φιλανθρωπικά έργα και έλεγε συχνά στα παιδιά να στραφούν προς τον αθλητισμό . Δημιούργησε τον αθλητικό όμιλο Φιλοθέης .Πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987 στην Αθήνα . Αποτέλεσε και θα αποτελεί για πάντα ένα ίνδαλμα για τους Έλληνες . Είμαστε όλοι περήφανοι για αυτόν .
Πηγές : Σαν σημερα , Βικιπαίδεια
Το χρυσό μετάλλιο του Χρήστου Κυριακίδη από τη νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946.(Μουσείο Μαραθωνοδρόμων ,Μαραθώνας)
ΠΗΓΗ: Αρχείο Ματίνας Φριλίγκου
Βαγγέλης Παπαγρηγοράκης
Όμορφες πληροφορίες για τον Στέλιο Κυριακίδη!
Πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον Στέλιο Κυριακίδη! Ο Στέλιος Κυριακίδης ήταν ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο!