ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επίσημη ονομασία: Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας

Πρωτεύουσα: Βερολίνο              Νόμισμα: Ευρώ           Επίσημη γλώσσα: γερμανικά

Σημαία:    Word Artposter_2021-03-17-023656

ΧριστούγενναΑφρική

Η Γερμανία, με επίσημο όνομα Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αποτελεί την δεύτερη σε πληθυσμό μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης καθώς είναι και μία από τις πιο αναπτυγμένες χώρες. Συνορεύει προς τα βόρεια με τη Δανία, στα ανατολικά με την Πολωνία και την Τσεχία, στα νότια με την Αυστρία και την Ελβετία και στα δυτικά με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Στα βόρεια βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.

 

__________________________________________________________________________________

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο χριστιανισμός είναι η επικρατέστερη θρησκεία στη Γερμανία, με περίπου 53 εκατομμύρια πιστούς, σχεδόν το 64% του συνολικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το 32,3% (περίπου 27 εκατ.) είναι προτεστάντες που ανήκουν κυρίως στην Ευαγγελική Εκκλησία, και το υπόλοιπο 31% (περίπου 26 εκατ.) καθολικοί.

_ (15)Word Art

Μπλε: Προτεστάντες, Πράσινο: Καθολικοί, Κόκκινο: Μη Θρησκευόμενοι

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το  εκπαιδευτικό  σύστημα  της  Γερμανίας  είναι  ένα  από  τα  πιο  παραγωγικά  στην  Ευρώπη.  Αξίζει  να  σημειωθεί  ότι  κάθε  κρατίδιο  αυτής  της  χώρας  διαθέτει  αυτόνομο εκπαιδευτικό  σύστημα.  Αυτό  έχει  ως  αποτέλεσμα  να  υπάρχουν  16  εκπαιδευτικά συστήματα  που  διαφέρουν  μεταξύ  τους  σε  μεγαλύτερο  ή  μικρότερο  βαθμό.
Η φοίτηση στο σχολείο είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά από την ηλικία των 6 ετών για εννέα χρόνια, ενώ ακολουθεί τρία χρόνια υποχρεωτική μερική παρακολούθηση στο Berufsschule (επαγγελματικό σχολείο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Ίσως ένα παιδί να μπορεί ή να πρέπει να παρακολουθήσει το σχολείο νωρίτερα από τα έξι του χρόνια. Αυτό διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο, όπως διαφέρουν πολλά άλλα: τα σχολικά βιβλία, η ύλη και ο τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων, το εξεταστικό σύστημα, η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς και οι περίοδοι διακοπών.
Το εκπαιδευτικό σύστημα διακρίνεται σε τρεις βαθμίδες:
• Προσχολική εκπαίδευση
Η φοίτηση σε αυτή την βαθμίδα είναι προαιρετική σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών.
• Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Αρχικά τα παιδιά φοιτούν για 4 χρόνια στο Δημοτικό

• Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Το γερμανικό σχολικό σύστημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αρκετά περίπλοκο σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα.

Χριστούγεννα

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­____________________________________________________________________

ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

Το πολίτευμα της Γερμανίας είναι Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αρχηγός του κράτους είναι ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, ο οποίος είναι ο εγγυητής του πολιτεύματος και εκπροσωπεί το γερμανικό κράτος διεθνώς.[23] Η θητεία του διαρκεί πέντε χρόνια. Αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Καγκελάριος, ο οποίος ασκεί εκτελεστική εξουσία. Σήμερα, Πρόεδρος της Γερμανίας από τις 18 Μαρτίου 2015 είναι ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Καγκελάριος της Γερμανίας είναι η Άνγκελα Μέρκελ.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Κάστρο Νοϊσβάνσταϊν

Το Κάστρο Νοϊσβάνσταϊν είναι εντυπωσιακό παλάτι του 19ου αιώνα το οποίο βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Σβάνγκαου, κοντά στο Φύσεν, στη νοτιοδυτική Βαυαρία, στη Γερμανία. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον Λουδοβίκο Β΄ της Βαυαρίας ως χώρος ανάπαυσης και φόρος τιμής στον Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ο Λουδοβίκος πλήρωσε για το παλάτι από τη περιουσία του και από δάνεια και όχι από τα δημόσια κεφάλαια της Βαυαρίας.

Το παλάτι αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει προσωπικό καταφύγιο του βασιλιά, αλλά άνοιξε στο κοινό επί πληρωμή αμέσως μετά τον θάνατό του το 1886. Από τότε το κάστρο έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι.

Είναι πολύ εντυπωσιακό, καθώς αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Γερμανίας. Ο συνδυασμός του μπλε και άσπρου χρώματος το κάνουν πολύ ελκυστικό. Δέντρα το περικυκλώνουν με αποτέλεσμα να φαίνεται ομορφότερο.

 ypol

Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που παρουσιάζει το κάστρο Νοϊσβάνσταιν.

 

Πύλη του Βρανδεμβούργου

Η πύλη του Βρανδεμβούργου είναι μια μνημειώδης πύλη του 18ου αιώνα που συμβολίζει την ειρήνη. Μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου η πύλη του Βρανδεμβούργου έχει γίνει σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας.

Σχεδιάστηκε από τον Carl Hard επί βασιλείας του αυτοκράτορα Γουλιέλμου του Β΄. Η πύλη έχει μήκος 65,5μ και ύψος 28μ. Το σχέδιο της βασίστηκε στα προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1698-1791. Οι διακοσμήσεις της αναπαριστούν σκηνές από την ελληνική μυθολογία και χρειάστηκαν επί πλέον 4 χρόνια για να ολοκληρωθούν.

ypo

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε πως εξελίχθηκε η πύλη του Βρανδεμβούργου με την πάροδο του χρόνου.

ΦΑΓΗΤΑ 

BRATWURST

Η γερμανική κουζίνα είναι συνυφασμένη με τα λουκάνικα! Η ιστορία του Bratwurst στη Γερμανία φτάνει πίσω στο 1313, όταν η διοικούσα αρχή της Νυρεμβέργη προέβλεπε ότι μόνο το κρέας από χοιρινό φιλέτο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται στο λουκάνικο. Αν και σήμερα υπάρχουν 40 διαφορετικές ποικιλίες του γερμανικού Bratwurst, η συνταγή δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου μέσα 700 χρόνια.

Το Bratwurst θα το συναντήσετε συνήθως σε πωλητές στο δρόμο μέσα σε λευκό ψωμάκι με κέτσαπ ή μουστάρδα. Σερβίρεται επίσης σε εστιατόρια, συχνά με πατατοσαλάτα

Word Art

BREZELN

Άραγε υπάρχει κάποιος που δε γνωρίζει τα Brezeln; Σκληρά απ’ έξω, μαλακά από μέσα, σε σχήμα κόμπου και πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι. Αν και τα σενάρια σχετικά με την προέλευση των Brezeln ποικίλλουν πολύ, τείνουν να συμφωνούν ότι έχουν εφευρεθεί από ευρωπαίους μοναχούς και ότι το χαρακτηριστικό σχήμα κόμπου έχει κάποιο είδος θρησκευτικής σημασίας.

Το Brezeln είναι μέρος της παράδοσης της γερμανικής αρτοποιίας εδώ και αιώνες, στο βαθμό που χρησιμοποιείται ως έμβλημα για τους αρτοποιούς στη νότια Γερμανία. Το σχήμα και η ακριβής συνταγή του ποικίλλουν σημαντικά στη Γερμανία. Τρώγονται συνήθως ως σνακ ή, στο Μόναχο και στην υπόλοιπη Βαυαρία, ως συνοδεία στο κύριο γεύμα.

Χριστούγεννα

Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε ένα μικρό βίντεο για την Παρασκευή των Brezeln !

ROULADEN

Μπορεί να ακούγεται γαλλικό, όμως το Rouladen,  τα ρολάκια από λεπτοκομμένο μοσχάρι γεμισμένο με χοιρινό, κρεμμύδια και πίκλες, είναι ένα κλασικό γερμανικό πιάτο. Αφού γεμιστούν, τα ρολά τσιγαρίζονται σε μια κατσαρόλα και μετά περιχύνονται με κόκκινο κρασί και ζωμό.

Παρόλο που παλιά το Rouladen θεωρούνταν μέρος ενός καθημερινού γεύματος, σήμερα συνήθως καταναλώνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (ίσως επειδή είναι λίγο μπελαλίδικο το μαγείρεμά του!).

Αφρική

Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε ένα βίντεο για την παρασκευή του rouladen !

_______________________________________________________________________________

ΠΑΝΙΔΑ

Σαμουά

Το Σαμουά μοιάζει με μια κατσίκα , τα σαμουά βρίσκονται σε ορεινές περιοχές. Μπορούν να τρέξουν με ταχύτητες έως 50 περίπου χιλιόμετρα την ώρα και να έχουν ένα οριζόντιο άλμα που μπορεί να φτάσει έως και 19 πόδια. Είναι επίσης σε θέση να πηδήξουν έως και 7 πόδια, γεγονός που τους δίνει πλεονέκτημα έναντι των αρπακτικών τους στους βιότοπους μεγάλου υψομέτρου.

 Χριστούγεννα

 

Κόκκινη Αλεπού

Η κόκκινη αλεπού είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη αλεπούδων στον κόσμο. Οι κόκκινες αλεπούδες αναγνωρίζονται εύκολα από τη φλογερή πορτοκαλί-κόκκινη γούνα τους που καλύπτει το κεφάλι, την πλάτη και τις πλευρές τους. Ο λαιμός και το στήθος θα είναι συχνά λευκά και τα πόδια είναι μαύρα. Η διατροφή της κόκκινης αλεπούς αποτελείται από μικρά ζώα, συμπεριλαμβανομένων κουνελιών, τρωκτικών και πουλιών. Μερικές φορές τρέφονται με λαχανικά, φρούτα, βατράχια και σκουλήκια.

Αφρική

Η σαλαμάνδρα της Φωτιάς

Η σαλαμάνδρα της φωτιάς αναγνωρίζεται εύκολα από το μαύρο σώμα της με κίτρινες κηλίδες ή ρίγες. Συνήθως βρίσκονται σε δροσερά και υγρά δάση μεγάλου υψομέτρου σπάνια σε υψόμετρα κάτω από 820 πόδια ή υψηλότερα από 3.280 πόδια. Η σαλαμάνδρα της φωτιάς θα βρίσκεται πάντα κοντά σε μια λίμνη ή ένα ρέμα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως έδαφος ωοτοκίας. Έχει δηλητηριώδεις αδένες που συγκεντρώνονται σε διάφορα μέρη του σώματός του, ιδιαίτερα γύρω από το κεφάλι.

ypol

_______________________________________________________________________________

ΧΛΩΡΙΔΑ 

_______________________

Γερμανικό χαμομήλι

Το πιο διάσημο φυσικό φυτό της Γερμανίας είναι αναμφισβήτητα γερμανικό χαμομήλι, ένα βότανο που εκτιμάται για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Το ποικίλο έδαφος της Γερμανίας, με βουνά και κοιλάδες ποταμών, φιλοξενεί πολλά λιγότερο γνωστά φυτά και λουλούδια που προέρχονται από τη χώρα αυτή, καθώς και άλλα έθνη της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης. Το χαμομήλι βελτιώνει επίσης τις δερματικές παθήσεις όπως η ακμή και το έκζεμα και βοηθά στην επούλωση του κρυολογήματος και του πονόλαιμου.

ypo

__________________________________________________________________________

Πηγές: Micro-Kosmos,Wikipedia,eduguide,travelstyle,taxidokosmos,etsimagazin, worldatlas.com, gardenguides.com, aromalab.gr

 

Μαρία Μπράτου

 

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης