ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΩΔΙΚΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Κωδικών Πρόσβασης

poster_2021-03-17-023656

Πηγή https://iefimerida.gr

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κωδικών Πρόσβασης, είναι η πρώτη Πέμπτη του Μάϊου.

Αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για τη σημασία της προστασίας των κωδικών που χρησιμοποιούμε και των προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων.

Πολλοί χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολύ απλά passwords ή το ίδιο password σε πολλούς λογαριασμούς. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους.

Στη Μεγάλη Βρετανία το 15% των Βρετανών χρησιμοποιεί για κωδικό πρόσβασης το όνομα του κατοικίδιού του. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός Βρετανών είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις από κυβερνοεγκληματίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 14% των Βρετανών χρησιμοποιεί στους κωδικούς πρόσβασης τα ονόματα των μελών της οικογένειάς του. Το 13% χρησιμοποιεί κάποια ημερομηνία που είναι σημαντική, 6% χρησιμοποιεί το όνομα της ομάδας τους. Επίσης, το 6% παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούν για κωδικό πρόσβασης ή ως μέρος του κωδικού πρόσβασης, τη λέξη «password».

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν εύκολα να παραβιάσουν τους λογαριασμούς τους.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι για κάθε λογαριασμό απαιτείται ένας μοναδικός κωδικός πρόσβασης.

  • Οι κωδικοί είναι προσωπικοί και δεν αποκαλύπτονται.
  • Ο κανόνας λέει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός πρόσβασης, τόσο πιο ασφαλής είναι. Καλό είναι να αποτελείται από 8 χαρακτήρες τουλάχιστον.
  • Αποφεύγουμε συνηθισμένες λέξεις, ονόματα, ημερομηνίες, αριθμούς ή το 12345678.
  • Προσθέτουμε ειδικούς χαρακτήρες όπως (@, #,!, κλπ), ή αντικαθιστούμε με αυτούς κάποια από τα γράμματα. Σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την αντικατάσταση του «α» με «@» ή «ι» με «1» ή «!».
  • Αλλάζουμε συχνά τους κωδικούς πρόσβασής. ‘Όσο πιο σημαντικός είναι ο λογαριασμός, τόσο πιο συχνά πρέπει να αλλάζουν οι κωδικοί.
  • Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες είναι να μην χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε άλλους λογαριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, αν κλαπεί, κινδυνεύει μόνο ένας λογαριασμός.

Τα  «μυστικά» για έναν τέλειο κωδικό:

  1. 1.    Σκεφτείτε το μέγεθος, όχι την πολυπλοκότητα

Ο Mark Burnett έγραψε ένα βιβλίο αποκλειστικά αφιερωμένο στους κωδικούς και τονίζει πως ένας κωδικός με 12-15 χαρακτήρες είναι ιδανικός. Δεν χρειάζονται κεφαλαία, νούμερα ή σύμβολα ώστε να αυξηθεί η πολυπλοκότητα. Τα γράμματα είναι αρκετά ώστε να δημιουργήσουν ένα πολύ δυνατό «κλειδί». Αρκεί να είναι αρκετά.

2. Κρατήστε τους κωδικούς σας… παράξενους

Ο αριθμός των χαρακτήρων, έχει πολύ μεγάλη σημασία, αλλά δεν είναι το παν. Για παράδειγμα, ο κωδικός «111111111111» μπορεί να περιέχει 12 χαρακτήρες, αλλά είναι πολύ απλός.

3. Πώς να χρησιμοποιήσετε νούμερα και σύμβολα

Αν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε σε ένα κωδικό νούμερα ή σύμβολα, τότε πρέπει να το κάνετε με τον σωστό τρόπο. Συνήθως, οι περισσότεροι ξεκινούν με κεφαλαίο γράμμα  τον κωδικό τους, ενώ τον τελειώνουν με κάποιον αριθμό. Τοποθετώντας γράμματα, αριθμούς και σύμβολα με την συνηθισμένη σειρά, ο κωδικός δεν είναι τόσο ισχυρός. Αν τα κεφαλαία γράμματα μπουν για παράδειγμα κάπου στην μέση του κωδικού, ενώ τα νούμερα αντικαταστήσουν κάποια γράμματα τότε το κλειδί γίνεται πιο ισχυρό.

4. Μην βάζετε παντού τους ίδιους κωδικούς

Μπορεί ένα password να είναι πολύ δυνατό, να περιέχει πολλούς και δύσκολους χαρακτήρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται παντού, γιατί με αυτό τον τρόπο αν κάποιος ‘’σπάσει’’ τον κωδικό μας, θα μπορέσει να μπει σε όλους τους λογαριασμούς μας.

 

Πηγή:

https://techgear.gr

https://iguru.gr

https://iefimerida.gr

 

Δημήτρης Ζαρονίκος

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης