ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ

Πύργος Βασιλίσσης

-1-638

    Ο Πύργος Βασιλίσσης είναι βασιλική έπαυλη, που έχει μετατραπεί σε μουσείο και βρίσκεται στο Ίλιον.

Ο Πύργος της Βασιλίσσης είναι η βασιλική έπαυλη που κατασκευάστηκε στη θέση ενός  παλιού πύργου. Το κτίσμα είναι γοτθικού ρυθμού , είναι η μίμηση του πύργου Ηochenschwangau στην Βαυαρία όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. Τα δύο κτίρια παρά τη σημαντική τους διαφορά σε μέγεθος έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Είναι ένα μοναδικό μνημείο της νεογοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Το κτίριο στην Επτάλοφο εγκαινιάστηκε στις 13/25 Αυγούστου του 1854, ημέρα των γενεθλίων του Βασιλιά Λουδοβίκου, πατέρα του Όθωνα. Το κτήμα που με τόση φροντίδα και αγάπη δημιούργησε η Αμαλία δεν φαίνεται να συγκινούσε ιδιαίτερα τον Όθωνα. Μετά την έξωση των βασιλέων, η κυβέρνηση κήρυξε το κτήμα δημόσια περιουσία. Η διαχείρισή του ανατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών που το παρέδωσε στη συνέχεια στο νέο βασιλέα Γεώργιο.

Το 1863 το κτήμα αποδόθηκε και πάλι στον Όθωνα. Μετά τον θάνατό του αγοράστηκε από τον βαρώνο Σίνα για να πουληθεί στην οικογένεια Γεωργίου Παχή. Κατόπιν πέρασε στην οικογένεια Σερπιέρη. Με νόμο του μεσοπολέμου που απαγόρευε την μεγάλη ακίνητη περιουσία η Οικογένεια Σερπιέρη αναγκάστηκε να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του Κτήματος στο Ελληνικό Δημόσιο και να κρατήσει μόνο 250 στρέμματα μέσα στα οποία βρίσκεται σήμερα και ο Πύργος Βασιλίσσης.

Η τεράστια έκταση του Κτήματος αποτελεί σήμερα το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης. O Πύργος Βασιλίσσης σήμερα ανήκει στην Γεωργοκτηνοτροφική Εμπορική Κτηματική Εταιρία Ιλίου Α.Ε.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει τον αρχιτέκτονα του κτιρίου.  Πιθανολογείται πως είναι έργο του Φρανσουά Λουί Φλοριμόν Μπουλανζέ ή του Κ. Χάνσεν.χι.

 

ΧριστούγενναΑφρική

 

Ξενάγηση στον Πύργο Βασιλίσσης ( βίντεο) :

https://www.youtube.com/watch?v=Unkvx4rGu7E

 

Πηγή κειμένου: Βικιπαίδεια

Πηγές εικόνων: εnimerotiko.gr  ,   katsiristravel.com  ,  itspossible.gr

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης