Η μεγάλη χρησιμότητα του μελιού στη διατροφή

IMAG2

Μέλι

Το μέλι αποτελείται από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό (1 κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει στον οργανισμό 64Κcal). Περιέχει νερό, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ένζυμα, βιταμίνες Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ και φυσικές αρωματικές ουσίες. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν είναι τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

- Η κατανάλωση μελιού βελτιώνει την κατάσταση σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, μιας και τα σάκχαρα που περιέχονται σε αυτό και κυρίως η γλυκόζη, βοηθούν στην συστολή του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά.

- Επίσης τα σάκχαρα αυτά διαστέλλουν τα αγγεία, με αποτέλεσμα την μείωση της υπέρτασης.

- Η μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου και χαλκού στο μέλι μειώνει την αναιμία αφού αυξάνει το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, κυρίως στα παιδιά.

- Τα μεταλλικά άλατα του μελιού μειώνουν την οξύτητα του στομάχου και προστατεύουν τον οργανισμό από το έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου.

- Οι βιταμίνες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού.

- Επίσης τα αντιοξειδωτικά συστατικά του (καφεϊκό οξύ, μέθυλ-καφεϊκό οξύ, φαινυλέθυλ-καφεϊκό οξύ και το φαινυλδιμέθυλ-καφεϊκό οξύ) έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση.

- Αν συνδυαστεί με χυμό λεμόνι, το μέλι βοηθάει σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.

- Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό, καθώς μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα διευκολύνει τον ύπνο.

Σχολιάστε

Top