Συνταγές και … γλυκά!!!

4

Ιστορία των σκιαθίτικων γλυκών

Όλα τα γλυκά είναι από την εποχή που οι Σκιαθίτες ζούσαν στην περιοχή του Κάστρου, όταν πήγαν εκεί στον Μεσαίωνα, για προστασία από τους πειρατές και τους Τούρκους.

Το χαμαλί είναι παραφθορά της λέξης χαϊμαλί, που σημαίνει φυλακτό. Στην ουσία πρόκειται για το γλυκό που κερνάμε στον γάμο και προσφέρεται για την ευγονία του ζευγαριού. Να φτιάχνουν οι νιόπαντροι γερά και υγιή παιδιά. Έχουμε επίσης τον μπακλαβά, αλλά και τα αμυγδαλωτά. Τα λέμε και ζαχαροχαμαλιά. Αυτό το γλυκό αποτελείται από αμύγδαλο σκόνη που ζυμώνεται με ανθόνερο και στη συνέχεια ψήνεται. Σε άλλα μέρη έχουν διαφορετικές συνταγές. Για παράδειγμα αλλού βάζουν μαστίχα. Εμείς τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Τέλος, έχουμε και το «άσπρο», ένα γλυκό του κουταλιού με πάστα από ασπρισμένα αμύγδαλα. Υπάρχει σε όλα τα σπίτια που έχουν αρραβωνιασμένα παιδιά.Όταν δέχεσαι επισκέπτες για να σε συγχαρούν, το πρώτο που κερνάς είναι αυτή η αμυγδαλόπαστα. Πιο παλιά πήγαιναν πεσκέσι βαθιές σουπιέρες με το γλυκό, για να «δέσει» η παντρειά. Αυτό το έθιμο το κρατάμε μέχρι και σήμερα.

Χαϊμαλί

Το χαμαλί είναι διαδεδομένο στις Βόρειες Σποράδες, όπως και πολλά παραδοσιακά γλυκά. Τις παλιότερες εποχές υπήρχε σε κάθε σπίτι, ωστόσο η συνταγή του χάνεται στο πέρας των αιώνων. Τα χαμαλιά της Σκιάθου «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο, με την κυρία Ζωή Προύσαλη να σημειώνει ότι πρόκειται για ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση από τους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί: «Τα πιο μακρινά μέρη που στείλαμε γλυκά, είναι η Αυστραλία και η Αμερική. Για Ευρώπη δεν το συζητάμε. Έρχονται πολλοί τουρίστες κάθε χρόνο, συστημένοι από άλλους που το δοκίμασαν.»

Από τα συστατικά του μπορούμε να μάθουμε λεπτομέρειες για την παλαιότερη Σκιάθο, όπως το καρύδι. Υπήρχαν πολλές καρυδιές στο νησί, γι’ αυτό και αποτελεί κύριο συστατικό αυτού του γλυκού. Σε αυτό έχουν γίνει πολλές αναφορές από τους Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη, καθώς και από τον παπα-Γιώργη Ρήγα.

 

Μαριλένα

Σχολιάστε

Top