Συνταγή για Χαϊμαλί Σκιάθου- παραδοσιακό γλυκό

Συνταγή για Χαϊμαλί Σκιάθου- παραδοσιακό γλυκό

 

 

Υλικά (για 30 χαϊμαλιά):

Για τη γέμιση:

500 γρ καρύδια

250 γρ τριμμένη ψίχα (ψωμιού)

μισό ποτήρι κρασιού κονιάκ

500γρ ζάχαρη

κανέλα

μοσχοκάρυδο

μπαχάρι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι:

1 ποτήρι νερό

500 γρ ζάχαρη

500 γρ μέλι

Για τη ζύμη:

500 γρ αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις

μισό ποτήρι λάδι

μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 ποτήρι νερό

Για το ζύμωμα:

Νισεστές

Γαρύφαλα

Λάδι για το τηγάνισμα

Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

 

Οδηγίες:

 

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά από 5 λεπτά βρασμού, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε το μέλι. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζετε την ψίχα, προσθέτετε κονιάκ και ανακατεύετε. Προσθέτετε το πορτοκάλι, το μοσχοκάρυδο, κανέλα, κοπανισμένο καρύδι και μετά σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί από την ψίχα. Την αφήνετε μερικές ώρες να ξεκουραστεί η γέμιση και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Ετοιμάζετε τη ζύμη. Βάζετε σε μία λεκάνη το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνετε το αλάτι και βάζετε το μισό λάδι. Τρίβετε το αλεύρι και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και μετά τα 2 ποτήρια νερό σταδιακά ζυμώνοντας. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και λεία.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια. Παίρνετε ένα-ένα μπαλάκι και το καλύπτετε με λίγο νισεστέ και ανοίγετε το φύλλο. Κόβετε το φύλλο σε λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζετε μια κουταλιά γέμισης και τη διπλώνετε τριγωνικά 5 φορές. Κόβετε τη ζύμη μετά το 5ο δίπλωμα, πιέζετε τα τριγωνικά χαϊμαλιά στις άκρες και καρφιτσώνετε ένα γαρύφαλλο.

Βάζετε λάδι σε μία βαθιά κατσαρόλα και την αφήνετε να κάψει. Για να σιγουρευτείτε ότι το λάδι είναι έτοιμο, ρίχνετε ένα κομμάτι από τη ζύμη, η οποία πρέπει να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο το λάδι αρχίζετε να τηγανίζετε βάζοντας τα χαϊμαλιά ένα-ένα στο λάδι. Μόλις ροδίσουν τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Στο τέλος παίρνετε ένα ένα χαϊμαλί και το πασπαλίζετε παντού με ζάχαρη άχνη.

 

Σχολιάστε

Top