Σκιάθος

Screenshot_2

πηγή: Google maps

Η Σκιάθος είναι ελληνικό νησί και βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Έχει έκταση περίπου 47km2, με πληθυσμό 6.610 κατοίκους. Απέχει μόλις 2,4 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Νότιου Πηλίου και έχει ανατολικά τη Σκόπελο σε απόσταση 6ν.μ., προς νότο την Εύβοια σε απόσταση 16ν.μ. και προς βορρά τον Θερμαϊκό κόλπο και τη Θεσσαλονίκη από την οποία απέχει 95ν.μ. Η Σκιάθος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα από Πελασγούς και αργότερα από Κρήτες. Από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι σήμερα ονομαζόταν πάντοτε Σκιάθος. Το 480πΧ, ο στόλος του βασιλιά Ξέρξη χτυπήθηκε από μία θύελλα και προσέκρουσε στις ξέρες της Σκιάθου.

Η πόλη της Σκιάθου ήταν σταθερά σύμμαχος των Αθηναίων, τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Το 338 πΧ η Σκιάθος περιήλθε στην κυριαρχία των Μακεδόνων και έτσι το νησί έζησε ανενόχλητο για πολλά χρόνια. Ιστορική εμφανίζεται πάλι από την εποχή του Μακεδόνα βασιλέα Φιλίππου Ε΄, την περίοδο που βρισκόταν σε πόλεμο με τους Ρωμαίους (200-199 πΧ), οπότε και το νησί καταστρέφεται κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και τη δράση του Ρωμαϊκού στόλου.

Φιορέλα

skiathos-arxaia

                                                                                        πηγή: διαδίκτυο

Το κάστρο της Σκιάθου

 Το σημείο που είναι χτισμένο το κάστρο, κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Χτίστηκε την εποχή που η Σκιάθος χτυπήθηκε από πειρατές και οι κάτοικοι με κάθε τρόπο προσπάθησαν να σώσουν την περιουσία τους και τους εαυτούς τους. Το κάστρο της Σκιάθου το 1453 βρισκόταν υπό βενετική κυριαρχία, το 1538 κατελήφθη από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ενώ το 1540 περιήλθε στους Οθωμανούς, υπό την κυριαρχία των οποίων παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση το 1829, οπότε επανιδρύθηκε ο σημερινός οικισμός.

Αν και η ζωή μέσα στο κάστρο υπήρξε δύσκολη, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισε τους κατοίκους από το να συνεχίσουν τη ζωή τους και τις παραδόσεις τους. Έχτισαν εκκλησίες, μοναστήρια, ακόμη και ένα τζαμί, απομεινάρια των οποίων θα μπορείτε να εντοπίσετε όταν επισκεφτείτε το νησί.

Αγγελική

Σχολιάστε

Top