Με τη ματιά του ιστορικού_Ανταπόκριση από Ιππόδρομο

Ιστορικός ανταποκριτής

Μια φανταστική συνέντευξη με τη Θεοδώρα (αυτοκράτειρα), για τα γεγονότα στον ιππόδρομο

ΒΙΝΤΕΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Ανταπόκριση από ιππόδρομο1 (1)

Κωνσταντίνα Χ.

Ανταπόκριση από τον  ιππόδρομο από Μαρίτα Κ.

Τον Γενάρη του 532 μ.Χ., κατά τη διάρκεια των αγώνων, ξέσπασαν ταραχές στον ιππόδρομο ανάμεσα στους οπαδούς των Πράσινων και των Βένετων. Η φρουρά των αγώνων προσπάθησε να τους διαχωρίσει. Τότε οι αντιμαχόμενες ομάδες ενώθηκαν και στράφηκαν κατά της φρουράς, γιατί οι μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού είχαν ενοχλήσει τους προνομιούχους και τους Δήμους, οι οποίοι αντέδρασαν και προκάλεσαν ταραχές στην Πόλη. Οι ταραχές δεν περιορίστηκαν στον ιππόδρομο. Οι στασιαστές άνοιξαν τις πύλες και ξεχύθηκαν στην Πόλη. Λεηλάτησαν την αγορά, πυρπόλησαν δημόσια κτήρια, την Αγία Σοφία και τα προπύλαια του παλατιού.

Μάταια ο Ιουστινιανός και οι ηγέτες των Δήμων προσπάθησαν να ηρεμήσουν το πλήθος και να περιορίσουν τις καταστροφές. Ο Ιουστινιανός βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και σκέφτηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τον θρόνο και την Πόλη. Όμως, αντέδρασαν οι συνεργάτες του και η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, οι οποίοι τον έπεισαν να μείνει για το καλό της Πόλης και της αυτοκρατορίας.  Μάλιστα, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα του είπε: «Όποιος γεννήθηκε αναπόφευκτα θα πεθάνει. Στον βασιλιά όμως είναι αδικαιολόγητη η φυγή. Εγώ δεν θα μπορούσα να ζω χωρίς την πορφύρα, ούτε επιθυμώ να ζήσω την μέρα που δεν θα με αποκαλούν βασίλισσα».

Ο Ιουστινιανός με αυτά τα λόγια πήρε θάρρος και διέταξε τους στρατηγούς Βελισάριο και Ναρσή να καταπνίξουν με κάθε τρόπο αυτή  τη στάση. Πολλούς από τους οπαδούς, οι οποίοι κατέστρεφαν τμήματα της Πόλης τους σκότωναν. Τα αποτελέσματα ήταν φρικτά: τριάντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΑ

Μια φανταστική συνέντευξη

Αυτοκράτορα γιατί να παραιτηθείτε και να αφήσεις την πόλη; Αν φύγετε  δεν θα υπάρχει κανείς να τους σταματήσει και θα καεί όλη η πόλη. Αν κάνετε κάτι για να τους σταματήσετε  θα είστε  ένας ηρωικός αυτοκράτορας αλλά αν δεν κάνετε  τίποτα και απλά φύγετε  όλη θα σας  θεωρούν προδότη. Ότι και να γίνει τον θάνατο δεν μπορείτε  να τον αποφύγετε. Αν ακόμα θέλετε να φύγετε έχουμε πλοία στις θάλασσές πάρτε ένα και φύγετε αλλά σκεφτείτε  πριν πάτε ένα ότι σε κάτι χρόνια μπορεί να το μετανιώσετε  πείτε μου τελικά θα φύγετε ή όχι;

-Όχι δεν θα φύγω θα μείνω εδώ μέχρι να σκεφτώ κάτι.

Μάριος Κ.

 

ΘΕΟΔΩΡΑ:

Οι μεταρρυθμίσεις του συζύγου μου έβαλαν σε τάξη τις υπηρεσίες του κράτους  και τους δήμους.Αυτό ενόχλησε τους οργανωτές του ιπποδρόμου. Ο Ιουστινιανός τους άκουσε άλλα δεν αλλαξε τις αποφασεις του. Το 532 μ.Χ. ξεσπαναν ταραχές ανάμεσα στους Βένετους και τους Πράσινους. Καποια στιγμη οι Βένετοι καί οι Πράσινοι ενώθηκαν,έκαναν πολλά παράπονα για τον Ιουστινιανό και για εμένα και ζήτησαν απο τον συζηγό μου,τον  Ιουστινιανός, να παραιτηθεί. Οι ταραξίες μπήκαν στην Πόλη πυρπόλησαν πολλά δημόσια κτίρια, ένα τον οποίο η Αγία Σοφία. Ανίκανος να ελέγξει τον όχλο, ο σύζιγος μου ο Ιουστινιανός και οι αξιωματούχοι του ετοίμαζαν την φυγή τους. Σε μια συνεδρίαση του συμβουλίου, εγω ενθάρρυνα  , τον Ιουστινιανό, να μην να εγκαταλείψει την Πόλη λέγοντας «ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ, ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΦΥΓΕΙ»  Τα λόγια μου ανέβασαν σημαντικά το ηθικό του Ιουστινιανού, ο οποίος είχε ετοιμαστεί να φύγει. Ως αποτέλεσμα, ο Ιουστινιανός διέταξε τους πιστούς του στρατιώτες και με δυο επικεφαλής  αξιωματικούς, τον Βελισάριο και τον Μούνδο, να επιτεθούν στους διαδηλωτές στον ιππόδρομο. Οι στρατηγοί  επιτέθηκαν στον Ιππόδρομο και πέθαναν πάνω από 30.000 επαναστάτες. Εγω στάθηκα σωστή συζηγός του Ιουστινιανού. Του εμψύχωσα στα γεγονότα του Στάσης του Νίκα και τον απέτρεψα από το να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη.

 ΓΕΩΡΓΙΑ Τ.

Σχολιάστε

Top