Γιορτές των Χριστουγέννων: πηγή άγχους ή χαράς;


Ακούγοντας τη λέξη «Χριστούγεννα», οι περισσότεροι φέρνουν στον νου τους εικόνες από δώρα, πολύχρωμα φώτα και αστραφτερές γιρλάντες, φαντασμαγορικά ρεβεγιόν, ιδανικές σχέσεις, οικογενειακά τραπέζια, όπου όλοι είναι χαρούμενοι και ξεφαντώνουν… Τι γίνεται όμως όταν αυτές οι εικόνες τελικά δε συνάδουν με τον εσωτερικό, συναισθηματικό μας κόσμο; Πόσο «πραγματικές» είναι αυτές εικόνες; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους αντί να χαίρονται να μελαγχολούν;

Οι προσδοκίες που γεννιούνται για τις επερχόμενες γιορτές καλύπτουν κάθε επιθυμία και ανάγκη, που έχουμε καταπιέσει. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να ανταποδώσουμε στον εαυτό μας αυτά για τα οποία έχει κοπιάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι στις σκέψεις μας ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις μας που είναι ανεξάντλητες.

Αναντίλεκτα, οι γιορτές των Χριστουγέννων αποτελούν ευκαιρία για απομάκρυνση από τις απαιτήσεις τις καθημερινότητας είτε αυτές είναι εργασιακές είτε προσωπικές. Μάλιστα, οι οικογενειακές παραδόσεις και συνήθειες ενισχύουν την σωματική και ψυχική μας υγεία, γιατί αποτελούν πηγή ταυτότητας, ενότητας και προσωπικού νοήματος.

Οι γιορτές όμως μπορεί να αποτελέσουν και πηγή άγχους και μοναξιάς. Πηγή άγχους μπορεί να είναι η προετοιμασία και ανάγκες του γιορτινού τραπεζιού, το κλείσιμο υποχρεώσεων λόγω τέλους του έτους και άλλα. Επιπλέον, οι διατροφικές συνήθειες των γιορτών (αλκοόλ, γλυκά και λιπαρές τροφές), προκαλούν κόπωση και κατά συνέπεια δυσκολία στο να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με ψυχραιμία. Δεν είναι λίγοι που η εορταστική περίοδος τους προκαλεί κατάθλιψη ή εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.Όταν έρχονται οι γιορτινές μέρες που με τόση λαχτάρα περιμένουμε, μπορεί ξαφνικά να ανακαλύψουμε ότι τα όνειρα μας βουλιάζουν και να νιώσουμε πραγματικότητα μας προσγειώνει απότομα.

Και αυτό συμβαίνει γιατί η μαγεία των ημερών δεν εξαφανίζει τις υποχρεώσεις και τις ανησυχίες μας. Μαζί με όλα αυτά επέρχεται η μελαγχολία και το αίσθημα του ανικανοποίητου, που μας κατακλύζει ακόμα μία φορά. Οι όμορφες στιγμές περνάνε απαρατήρητες. Έτσι έρχονται τα Χριστούγεννα γεμάτα όνειρα και νοσταλγία και φεύγουν γεμάτα πικρία.

Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι! Η πικρία μπορεί να αντικατασταθεί από την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση πολύ απλά. Αρκεί μονάχα να ανακαλύψουμε την απόλαυση σε κάθε στιγμή που περνάει, είτε οικογενειακή είναι είτε οτιδήποτε άλλο. Με την καλή διάθεση και την θετική σκέψη απέναντι σε όσα συμβαίνουν θα χτίσουμε τα θεμέλια για τις όμορφες τις στιγμές.

222222222222222222222

Ουρανία Τσούτση, Middle Mountain College News, 2-12-2024

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 347 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης