Το Γυμνάσιο Με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων συμμετέχει στο πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων»

Το σχολείο μας για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια έγινε αποδεκτό στο πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» και αισιοδοξούμε η συμμετοχή των μαθητών μας  να τους εμπνεύσει, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες από νεαρή ηλικία. Το πρόγραμμα έχουν αναλάβει φέτος η διευθύντρια του σχολείου, κα Ουρανία Τσούτση, και η εκπαιδευτικός, κα Μακρίνα Αλμπάντη. Πέρυσι το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε στην Βουλή  από τη μαθήτρια  της Β΄Λυκείου,  Κατερίνα Γαλιατσή, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις αρχές Σεπτεμβρίου.  Τη φετινή χρονιά έχουν ήδη ξεκινήσει οι συναντήσεις των μαθητών και έχουν πραγματοποιηθεί  δράσεις,  προκειμένου να ενισχυθεί η έννοια της ενεργούς πολιτειότητας βιωματικά.

Συγκεκριμένα, έχει πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας η δράση «Make a Wish»,  το αστέρι της ευχής, από την καθηγήτρια, κα Αγγελική Αγγελετάκη. Θέλοντας να συμβάλλουμε στην εκπλήρωση επιθυμιών παιδιών και εφήβων με χρόνιες παθήσεις, μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας καθώς και κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν στη δράση αυτή, αγοράζοντας αστέρια και γράφοντας ευχές υποστήριξης και ενθάρρυνσης. Επίσης, η καθηγήτρια κα Βασιλική Καλογεροπούλου έχει αναλάβει τη δράση «Επισκεπτήριο Αγάπης» για την μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Win Cancer». Για τη δράση αυτή οι μαθητές έχουν χειροτεχνήσει κάρτες, που απέστειλαν στην Εταιρεία και στη συνέχεια στα ογκολογικά νοσοκομεία, τα οποία συνεχάρησαν το σχολείο μας για αυτή την πρωτοβουλία αγάπης και συμπαράστασης στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Οι συμμετοχές και οι δράσεις θα αυξηθούν καθώς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου έχουν αναλάβει ποικίλα προγράμματα σύμφωνα με το πνεύμα της συμπερίληψης και συμμετοχής όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας με βασική επιδίωξη την εξωστρέφεια του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Βουλή των Εφήβων» αντιπροσωπεύει έναν θεσμό που δίνει στους μαθητές μας την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, να συζητήσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν, και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση αποφάσεων που επηρεάζουν την εκπαιδευτική κοινότητα. Η σύσταση μιας Βουλής των Εφήβων στα σχολεία δεν αποβλέπει μόνο στη δημιουργία ενός δημοκρατικού περιβάλλοντος, αλλά ενισχύει και τις δεξιότητες των μαθητών σε θέματα όπως η επικοινωνία, η κριτική σκέψη και η συνεργατική εργασία.

Αναντίλεκτα, μέσω της συμμετοχής σε συζητήσεις, στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση προτεινόμενων αλλαγών στο σχολικό περιβάλλον, οι μαθητές αποκτούν την αίσθηση της ευθύνης και της επίδρασης που μπορούν να ασκήσουν στον κόσμο γύρω τους. Επιπλέον, η«Βουλή των Εφήβων» μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας των μαθητών με την  τοπική και της ευρύτερης κοινότητα. Εξάλλου, η ανοικτή επικοινωνία και η αμοιβαία κατανόηση είναι κλειδιά για τη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου οι ανάγκες και οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων μερών λαμβάνονται υπόψη.

Πέραν της ενίσχυσης της συμμετοχής και της δημοκρατικής ευαισθητοποίησης, η «Βουλή των Εφήβων» προάγει επίσης την εκπαίδευση σε θέματα πολιτικής, κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης. Οι συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της Βουλής παρέχουν ευκαιρίες για την εκμάθηση και τον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών σε αυτούς τους τομείς.

Εν κατακλείδι, η «Βουλή των Εφήβων» αντιπροσωπεύει έναν καινοτόμο τρόπο ενίσχυσης της εκπαίδευσης και της δημοκρατικής πολιτιστικής επίγνωσης. Με την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, η Βουλή των Εφήβων αποτελεί ένα θεσμό που συντελεί στη διαμόρφωση του μελλοντικού ενεργού πολίτη, σε μία εποχή που οι νέοι αδιαφορούν για την πολιτική και απέχουν από τα κοινά εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την απουσία τους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

05

01
03

                                               Μακρίνα Αλμπάντη, Middle Mountain College News, 21-12-2023

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 359 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης