14 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Διασώστη

 

ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ

Οι διασώστες ανεξαρτήτως διάθεσης, εορτών, καιρικών συνθηκών, φυσικών και ψυχικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν, ρίχνονται στην μάχη με απαράμιλλο θάρρος, 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα! Αυτοθυσία για τον άνθρωπο και την ζωή του, ιδιαίτερα, όταν κάποιοι δείχνουν ακόμα και σήμερα την ευτελή αξία και την τροπή εκείνης, μέχρι και σήμερα εν έτει 2023. Δίνουν προσωπικές μάχες, έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τον εαυτό τους και ανακαλύπτουν δυνάμεις, που στο παρελθόν ούτε οι ίδιοι γνωρίζανε πως είχαν.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, συγκεκριμένα την τραγική ημερομηνία 14-01-2001 βάση της ηλεκτρονικής σελίδας, ΕΚΑΒ NEWS έλαβαν χώρα τα παρακάτω τραγικά εθνικά γεγονότα:

«Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου του 2001 και ώρα 12:55 δόθηκε τηλεφωνικά από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ στο γραφείο αεροδιακοµιδών αίτηση αεροδιακοµιδής ασθενούς από Πάτµο. Η αίτηση διαβιβάστηκε µέσω FAX στο Γραφείο Επιχειρήσεων της HELITALIA στις 12:59.

Το ΕΚΑΒ ανέλαβε την εκτέλεση αποστολής αεροδιακοµιδής του 75χρονου ασθενούς Αγαπητού Βαρκάδου που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο από τη νήσο Πάτµο στην Αθήνα με πλήρωμα τέσσερα μέλη, τον ιταλό κυβερνήτη Αντόνιο Βακάρι, συγκυβερνήτη τον Παναγιώτη Καταβέλη, την γιατρό Σοφία Μπεφόν και τον νοσηλευτή Γιώργο Λεβεντζώνη.

Η απογείωση του ελικοπτέρου από το αεροδρόμιο του Ελληνικού µε προορισμό την Πάτµο πραγματοποιήθηκε την 13:46. Η διαδρομή την οποία θα έπρεπε να ακολουθήσει, σύμφωνα µε το υποβληθέν σχέδιο πτήσεως, ήταν Αθήνα – Πάτµος – Αθήνα.

Μετά από πτήση 48 λεπτών, υπό καλές μετεωρολογικές συνθήκες το ελικόπτερο προσγειώθηκε στη Μύκονο στις 14:34. Αφού συμπλήρωσε τις δεξαμενές του µε καύσιμα απογειώθηκε για τον τελικό προορισμό του, τηνΠάτµο στις 14:47.

Η προσγείωση στο ελικοδρόμιο της Πάτμου έγινε στις 15:22. Έπειτα από τηλεφωνική επαφή του πληρώματος του ελικοπτέρου µε τον βοηθό του Γραφείου Επιχειρήσεων της Helitalia, συνεφωνήθη να προσγειωθεί στην Σύρο, λόγω επιδεινώσεως του καιρού Αθηνών.

Η απογείωση από το ελικοδρόμιο της Πάτμου πραγματοποιήθηκε στις 15:36.

Μετά την λήψη του τελευταίου µμετεωρολογικού Αθηνών από το αεροδρόμιο της Μυκόνου, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου αποφάσισε την συνέχιση της πτήσεως προς Αθήνα, παρά την επικράτηση ιδιαιτέρως δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ακτίνα 20 ναυτ. μίλια από το Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Σε απόσταση 7 ναυτ. μιλίων νοτίως του Σουνίου και ενώ ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου είχε λάβει εντολή από τον Ελεγκτή Προσεγγίσεως του αεροδρομίου Ελληνικού να κατευθυνθεί στην Αίγινα, το ελικόπτερο εξαφανίστηκε από την οθόνη του RADAR Προσεγγίσεως, χωρίς κάποια αναφορά.

Σύμφωνα με το πόρισμα παίρνει αριστερή κλίση και προσκρούει με δύναμη στην επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα να αποκοπεί το ουραίο τμήμα. Η καμπίνα διαλύεται και βυθίζεται αμέσως. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης ο θάνατος των 5 ανθρώπων είναι ακαριαίος. Τα σώματά τους παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα, μακριά από το σημείο της πτώσης.

Επακολούθησε αμέσως κήρυξη του ελικοπτέρου σε κατάσταση ανάγκης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισµού Έρευνας και διάσωσης (ΕΚΣΕ) και η έναρξη των προβλεποµένων διαδικασιών για τον εντοπισμό του και τη διάσωση των επιβαινόντων. Την 18:56 ώρα το αεροναυαγοσωστικό ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) εντόπισε συντρίμματα του στην προαναφερθείσα θέση».

ΣΤΙΧΟΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

«Ώλετο μεν μοι νόστος, ατάρ κλέος άφθιτον έστα» είπε ο Όμηρος.

( Δεν υπάρχει για εμένα επιστροφή, μα αιώνια θα είναι η δόξα).

Στοιχεία και έρευνα για το θανατηφόρο δυστύχημα από την σελίδα: ΕΚΑΒ News.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 336 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης