Ποια είναι η αξία του σχολείου κατά τη γνώμη σας;

Ποια είναι η αξία του σχολείου κατά τη γνώμη σας;

2

Το σχολείο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φορείς κοινωνικοποίησης, δημιουργώντας φιλίες, κάνοντας παρέες στα διαλείμματα αλλά και βιώνοντας τσακωμούς με τα άλλα παιδιά. Επιπλέον μας βοηθά να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να πάρουμε τις κατάλληλες γνώσεις για την τελική απόφαση που θα καθορίσει το επαγγελματικό μας μέλλον. Κατά τη γνώμη μου το σχολείο θα πρέπει να μας παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις , αλλά όχι να μας φορτώνει με υπερβολικές ασκήσεις και θεωρίες που πρέπει να λυθούν και παραμείνουν στη μνήμη μας, περιορίζοντας έτσι τον ελεύθερο μας χρόνο ως παιδιά. Τέλος πιστεύω ότι το σχολείο θα πρέπει να γίνει πιο ενδιαφέρον και όχι κουραστικό και βαρετό για να προσελκύει περισσότερο τους μαθητές. Έτσι δεν θα βλέπουν το σχολείο σαν μια καθημερινή ρουτίνα που επιβάλλεται, αλλά σαν ένα τρόπο διασκέδασης αλλά παράλληλα και μάθησης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η αξία του σχολείου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για παράδειγμα, ορισμένοι μπορεί να το θεωρούν ανούσιο, ή ακόμα και χάσιμο χρόνου. Όμως το σχολείο δεν υπάρχει μόνο για τα μαθήματα. Κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου, από την ηλικία των έξι, έως την ηλικία των δεκαεπτά, όλοι οι μαθητές κοινωνικοποιούνται, εξάλλου το σχολείο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς κοινωνικοποίησης. Το σχολείο βοηθά στην επέκταση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών, καθώς και στην “καλλιέργεια” χαρακτήρα και του τρόπου σκέψης. Παρόλα αυτά , τα ελληνικά σχολεία δεν τηρούν πάντα αυτές τις αξίες. Οι μαθητές συχνά φορτώνονται με δουλειά για το σπίτι, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ο ελεύθερος τους χρόνος. Επίσης, δεν τους δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουν τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την συμμετοχή τους στο μάθημα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΤΟΥ

Κατά την άποψή μου το σχολείο είναι η βοήθεια που προσφέρει στα παιδιά για την ανάπτυξη αλλά και την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και της προσωπικότητάς τους, για την εξέλιξή τους ως ενήλικες. Καθήκον του βέβαια είναι να βοηθάει τους νέους να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Βοηθάει επίσης τα παιδιά να βλέπουν πιο σφαιρικά τα προβλήματα , με αποτέλεσμα να έχουν κάθε στιγμή πολλές πιθανές λύσεις για κάθε πρόβλημα. Όμως το σχολείο εκπαιδεύει και για τη ζωή. Δίνει στα παιδιά μαθήματα ζωής που ακολουθούν όλους τους μέχρι να πεθάνουν.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ

Το σχολείο θεωρείται το δεύτερο σπίτι του μαθητή οπότε η αξία του είναι μεγάλη και πολύ σημαντική. Εκεί ο μαθητής φεύγει από τον κύκλο της οικογένειας και αρχίζει να εντάσσεται σε ένα καινούριο περιβάλλον, όπου θα πάρει μόνος του αποφάσεις, θα δημιουργήσει νέες φιλίες, θα μάθει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις ,θα συνεργαστεί με τους συμμαθητές του, θα καλλιεργήσει τον χαρακτήρα, την κρίση του, καθώς θα μαθαίνει συνεχώς καινούρια πράγματα, θα ανακαλύψει τι του αρέσει να κάνει στη ζωή του και να ασχοληθεί στο μέλλον ,ποιά είναι τα ταλέντα του, να δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις και να γίνει ένας σωστός άνθρωπος.

Για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα του μαθητή το σχολείο του παρέχει κατάλληλους χώρους, εξοπλισμό και εκπαιδευτικοί που θα είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν. Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχολείου ο μαθητής μπορεί να νιώθει ασφαλής χωρίς να τον ενοχλεί ή να τον φοβίζει κάτι.

Αν και στη σημερινή κοινωνία τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Παλιότερα ,η αξία του σχολείου ήταν ανεκτίμητο αγαθό ,που λίγοι μπορούσαν να το απολαύσουν, κάνοντας αρκετές θυσίες όμως. Ήταν πολύ δύσκολο για πολλά παιδιά να το παρακολουθήσουν, αφού υπήρχαν δυσκολίες στην μεταφορά και στο θέμα επιβίωσης. Οι οικογένειες θεωρούσαν κυριότερο το θέμα της επιβίωσης και ύστερα το θέμα της εκπαίδευσης ,καθώς τότε πολλά παιδιά δούλευαν και βοηθούσαν τους γονείς τους .Αρκετά από αυτά έφευγαν μακριά από την οικογενειακή εστία για να πάνε να εργαστούν με αποτέλεσμα να μην έχουν χρόνο για να μάθουν γράμματα.

Στις μέρες μας το σχολείο είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά (με εξαίρεση κάποιες κοινωνίες, άλλων χωρών). Η αξία του όμως πια θεωρείται από τα περισσότερα παιδιά μέρος της καθημερινότητάς τους, αφού δεν τους είναι ευχάριστο. Έχουν ένα μεγάλο φόρτο εργασίας ,το οποίο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους. Αρκετοί μαθητές δεν ενδιαφέρονται στο να μάθουν νέα πράγματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους φαίνεται κουραστικό και βαρετό. Βέβαια, υπάρχουν μαθητές, οι οποίοι αποτελούν εξαίρεση και θεωρούν το σχολείο σαν ένα δρόμο που θα βοηθήσει να πραγματοποιηθούν τα όνειρά τους. Πολλά σχολεία, δυστυχώς, δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και αρκετοί εκπαιδευτικοί δεν βοηθάνε τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο ή να πιστέψουν στον εαυτό τους. Επιπροσθέτως ,στα πλαίσια των σημερινών σχολείων υπάρχουν φαινόμενα εκφοβισμού ,πράγμα ειρωνικό ,αφού το σχολείο θεωρείται δεύτερο σπίτι του μαθητή, στο οποίο θα νιώθει ασφάλεια.

Ολοκληρώνοντας, το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται στη σημερινή κοινωνία. Η επιτυχία ενός σχολείου είναι να δώσει μόρφωση ,η οποία δεν σημαίνει μόνο ένα καλό πτυχίο ,αλλά και γίνει ένα σωστό, χρήσιμο και σεβαστό μέλος στην κοινωνία. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες βελτίωσης του σχολείου και πιστεύω ότι βελτιώνοντας τη σχολική κοινότητα θα βελτιωθεί και η κοινωνία μας.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ

Κατά την γνώμη μου το σχολείο είναι το δεύτερο μάθημα για το παιδί γιατί το πρώτο είναι η οικογένεια όπου το παιδί μαθαίνει να μιλάει, να γνωρίζει, να παίζει κτλ. Μετά από τόσες πράξεις το παιδί μεγαλώνοντας καταλαβαίνει πως πρέπει να ακολουθεί κάποια πράγματα όπως να πηγαίνει διαβασμένος, να μην ενοχλεί τους δασκάλους, να πηγαίνει κανονικά σχολείο με τον τρόπο να μαθαίνει πράγματα που θα τον κάνουν έναν καλό άνθρωπο στην ζωή του. Το σχολείο σε εμάς είναι μάθηση για τις γνώσεις με τον λόγο να μας οδηγεί σε έναν μεγάλο δρόμο στον οποίο θα μας δείξει το φως. Το σχολείο δεν είναι απλά μόνο μαθήματα και ασκήσεις αλλά και φιλία στην οποία περνάς χρόνια μαζί σε αυτό το σχολείο και μαθαίνεις καινούρια πράγματα που βέβαια δεν θα ξέραμε. Άμα οι άνθρωποι δεν θα πηγαίνανε σχολείο, δεν θα είχαν γνώσεις, δεν θα ξέρανε την σημασία της λέξης, δεν θα φέρνανε ιδέες απλά θα ήταν αμαθείς. Όταν κάτι αρχίζει, θα θέλει και συνέχεια και τη συνέχεια την αποφασίζουμε εμείς γιατί εμείς οι ίδιοι το αρχίζουμε και εμείς το τελειώνουμε με εργασίες, ώρες, μέρες, μήνες και χρόνια με το λόγο να βγαίνουμε καλοί άνθρωποι και να είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας και τα χρόνια που περάσαμε στο σχολείο με αποτέλεσμα να γίνουμε το άτομο που θα θέλαμε.

ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

Η αξία του σχολείου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί μας βοηθάει να μάθουμε πολλά, μας δίνει μάθημα ζωής, να έχουμε μια λύση για κάθε πρόβλημα. Το σχολείο μας βοηθά να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας και μας παρέχει τις γνώσεις που καθορίζουν όχι μόνο το επαγγελματικό αλλά και το κοινωνικό μας μέλλον.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΓΚΕΤΣΙ

Κατά την γνώμη μου η αξία του σχολείου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί μας παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις που καθορίζουν το επαγγελματικό μας μέλλον, γινόμαστε καλύτεροι και πιο άξιοι άνθρωποι για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας όταν χρειαστούν την βοήθειά μας. Μέσω του σχολείου καλλιεργείται και η προσωπικότητά μας, είμαστε ικανοί να βρίσκουμε λύση σε κάθε πρόβλημα που υπάρχει και τέλος το σχολείο μας βοηθάει να γινόμαστε αυτοί που θέλουμε εμείς και όχι οι άλλοι.

ΛΕΝΤΙΟΝΑ ΣΕΧΟΥ

Οι εργασίες εκπονήθηκαν στα πλαίσια διαθεματικής εργασίας του μαθήματος των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ” Γυμνασίου.

Επιμέλεια: Αlεξάνδρα Αραγιάννη, Middle Mountain College News, 01-02-2023

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 347 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης