ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-03-19 130044

Ο εθελοντισμός είναι μια αληθινή κατάθεση ψυχής που εμπεριέχει αγάπη, ανθρωπιά, τρυφερότητα και στοργή και σίγουρα αποτελεί θεμελιώδη λίθο της ενσυναίσθησης. Η κουλτούρα του υπάρχει σε διαφορετικές μορφές σε κάθε κοινωνία διαχρονικά από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Η εθελοντική πράξη μέσω της οποίας οι άνθρωποι ενώνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού χαρακτηρίζει όλες τις κοινωνίες και αγγίζει τις ζωές των ατόμων σε όλα τα επίπεδα. Σε μία κοινωνία που το ατομικό συμφέρον επικρατεί επί του συλλογικού και το προσωπικό όφελος κυριαρχεί επί του κοινωνικού, ο εθελοντισμός έρχεται να ανατρέψει αυτό το status και να προσδώσει στον ατομικισμό τη συλλογική και κοινωνική του διάσταση, να δώσει νόημα και περιεχόμενο στις ανθρώπινες αξίες όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Στον σύγχρονο κόσμο, οι σκοποί του εθελοντισμού είναι πιο ευδιάκριτοι από ποτέ, καθώς ο εθελοντισμός έχει πάρει εξειδικευμένες μορφές με διακριτές ομάδες δράσης. Έτσι, για παράδειγμα ,υπάρχουν ξεχωριστοί κλάδοι που καθένας επικεντρώνεται σε ένα αποκλειστικό και κυρίαρχο στόχο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της ομάδας. Πολλά και μη μετρήσιμα τα παραδείγματα με πιο διαδεδομένα,την ενίσχυση τη οικολογικής συνείδησης όπως η δεντροφύτευση, η αναδάσωση, η ανακύκλωση, που ωθεί τον κόσμο να στραφεί προς τη φύση και να βοηθήσει στην προστασία και εξέλιξη του περιβάλλοντος. Ακόμα, η αιμοδοσία και η δωρεά οργάνων και σώματος που αφορά τη πρόνοια για ασθενείς και Α.Μ.Ε.Α., η φιλοζωία, που οι δράσεις της έχουν πολλές εξειδικεύσεις ανάλογα την προστατευόμενη περιοχή, το είδος των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Μέσα στις εθελοντικές δράσεις συμπεριλαμβάνεται η φροντίδα ευάλωτων ομάδων όπως τα παιδιά, οι υπερήλικες, οι άστεγοι, οι εξαρτημένοι και οι χρόνια ασθενείς. Συνεπώς ,εκτός όλων των παραπάνω θα μπορούσε κανείς να προσθέσει και διάφορες αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, τοπικές, εκπαιδευτικές, κοινοτικές, καλλιτεχνικές, ακόμα και θρησκευτικές δράσεις που υποκινούνται μόνο από αλτρουιστικά αισθήματα και βοηθούν το κοινωνικό σύνολο.

 Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η εθελοντική προσφορά δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η διαμόρφωση αξιών με έμφαση στον ατομικισμό και στην απόκτηση υλικών αγαθών, η εργασιακή ανασφάλεια, η έλλειψη ευαισθητοποίησης σε κοινωνικές δράσεις, ηέλλειψη ενημέρωσης για δυνατότητες / ευκαιρίες για εθελοντική δράση, αλλά και η έλλειψη προγραμματισμού για ουσιαστική εθελοντική συμμετοχή από την πλευρά φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

 Τι σημαίνει είμαι εθελοντής/ντρια;

  • Προσφέρω
  • Βοηθάω κάποιον που έχει ανάγκη
  • Συμβάλλω στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία
  • Αποκτώ εμπειρίες
  • Γνωρίζω ανθρώπους – επικοινωνώ – σέβομαι
  • Αισθάνομαι χρήσιμος/η
  • Συμπονώ – συμπάσχω
  • Μοιράζομαι
  • Συμπαραστέκομαι

 Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά να προσφέρουμε και μάλιστα, να προσφέρουμε όταν οι ώρες το ζητούν. Τότε επιλέγουμε να δράσουμε ομαδικά, συλλογικά και μπορούμε να συνεισφέρουμε σε όλα τα επίπεδα σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν υπηρεσίες σε πολλούς τομείς, με σκοπό να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και όχι μόνο. Όλες αυτές τις δράσεις εθελοντισμού που μας καλούν να κάνουμε «restart» στην υγεία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, ας επιλέξουμε κάποια απ’ όλες, αρκεί να έχουμε καταλήξει στο είδος της εθελοντικής δράσης που επιθυμούμε να ασχοληθούμε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο  εθελοντισμός βρίσκεται μέσα μας, ας ψάξουμε να τον βρούμε και να κάνουμε κι εμείς κάτι καλύτερο…

 Αντζουλέτα Αραβαντινού, Μiddle Mountain College News, 19-03-2023

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 347 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης