Ημέρα κατά του Καρκίνου

ΑΠΟ: 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Απρ• 20•13

Με τη λέξη καρκίνο εννοούμε ένα σύμπλεγμα νοσημάτων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των προσβεβλημένων κυττάρων. Πώς όμως μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό αυτών των συμπλεγμάτων;

Σίγουρα θα μας βοηθήσουν οι παρακάτω κανόνες:

1ο διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους

2ο άσκηση καθημερινώς για 30ʼ

3ο κόψιμο του καπνίσματος

4ο μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ

5ο πολύ προσοχή με τον ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι

6ο ενημέρωση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου, και το σημαντικότερο

7ο να τρεφόμαστε υγιεινά, διότι ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο συσχετίζεται με τη διατροφή. Δεν αρκεί, όμως, απλά να τα εφαρμόσουμε για λίγο χρονικό διάστημα, αλλά θα πρέπει να μπουν για τα καλά στις συνήθειες μας και να μην παραλείψουμε ούτε μία συμβουλή από αυτές.

Όσον άφορα τη διατροφή μας, ειδικά εμείς οι μαθητές, θα πρέπει να τρώμε σε καθημερινή βάση πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια και να αποφεύγουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα γλυκά και τα fast food.

Η σωστή διατροφή δε σχετίζεται μόνο με την προστασία από τον καρκίνο αλλά και τη βοήθεια του μεταβολισμού και της σωματικής διάπλασης.

Τα τρόφιμα που περιέχουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση είναι τα εξής: αβοκάντο, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, πιπεριές chili και jalapenos, σύκα, λιναρόσπορος, σκόρδο, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, λεμόνια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λάχανο, γλυκόριζα, μανιτάρια, ξηροί καρποί, παπάγια, μούρα, κόκκινο κρασί, δενδρολίβανο, φύκια, σόγια, γλυκοπατάτες, ντομάτες και κάρι.

Κάτι άλλο που θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα είναι η αγαπημένη αλλά και τόσο παρεξηγημένη σοκολάτα. Λίγα κομματάκια της θα μας βοηθήσουν να δράσουμε για το υπόλοιπο της ημέρας, να γίνουμε λιγότερο ξεχασιάρηδες και να βελτιώσουμε τον βαθμό μας στα μαθηματικά. Τέλος, μας ανεβάζει τη διάθεση και αισθανόμαστε πολύ καλύτερα.

Ας συμπεριλάβουμε όσες από τις παραπάνω συμβουλές στη μέρα μας αλλά και να τρεφόμαστε όσο πιο υγιεινά μπορούμε.

Σχολιάστε

Top