Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου

Μύρινα

Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου

Μέσα στην «αγκαλιά» του βορείου Αιγαίου, στον Θρακικό πέλαγος, βρίσκεται το όμορφο νησί της Λήμνου. Το όνομά της αναφέρεται στον Όμηρο. Είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τ.χμ. Η πρωτεύουσά της και το κύριο λιμάνι της είναι η Μύρινα, που το πήρε το όνομα της γυναίκας τού πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα.

Το νησί πρωτοκατοικήθηκε  από τους νεολιθικούς χρόνους αφού βρέθηκαν πολλοί οικισμοί αυτής της περιόδου. Χρονικά εμφανίζονται ως κάτοικοι οι Κάρες, οι Φοίνικες, οι Μινύες, οι Πελασγοί, οι Τυρρηνοί, οι Αθηναίοι, οι Πέρσες, οι Σπαρτιάτες, οι Μακεδόνες, οι Βυζαντινοί, οι Βενετοί, οι Γενουάτες και οι Τούρκοι.  Στις 8 Οκτωβρίου του 1912, το νησί ελευθερώνεται από τον ελληνικό στόλο και αποτελεί πλέον τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Κατά τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο υπογράφτηκε ανάμεσα στους συμμάχους και την ηττημένη Τουρκία «η Συνθήκη του Μούδρου». Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, το νησί υποδέχτηκε και περιέθαλψε  χιλιάδες πονεμένους πρόσφυγες από τα χώματα της Ιωνίας.

Οι ομορφιές της Λήμνου είναι πολλές και μοναδικές! Φτάνοντας ακτοπλοϊκά στο νησί απλώνεται η πόλη της Μύρινας. Καθώς περιδιαβαίνουμε τα σοκάκια της πόλης, ξεπροβάλλουν σταδιακά μπροστά μας τα πέτρινα αρχοντικά, δίνοντας μια ιδιαίτερη ομορφιά. Πάνω από την πόλη, σε μια βραχώδη εσοχή της θάλασσας, βρίσκεται το Βυζαντινό Κάστρο που χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α” Κομνηνό που «χωρίζει» τη Μύρινα στο Ρωμαίικο και Τούρκικο γιαλό.

Ταξιδεύοντας στο εσωτερικό της Λήμνου θα συναντήσουμε περισσότερα από 40 χωριά και οικισμούς, με πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια. Στις παραλίες της Λήμνου θα βρούμε έναν συνδυασμό από καθαρά γαλάζια νερά και ψιλή άμμο. Είναι γνωστοί οι αμμόλοφοι (θίνες) που υπάρχουν σε αρκετές παραλίες.

Οι κάτοικοι της Λήμνου ασχολούνται κυρίως με την αγροτική παραγωγή και την αλιεία. Έχει μεγάλη παράδοση σε τοπικά προϊόντα. Τέτοια είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως τυριά (καλαθάκι, μελίχλωρο, κασκαβάλι), το μέλι και τα σιτηρά (παξιμάδια, σταρένιο αλεύρι) από τα οποία φτιάχνονται οι χειροποίητες χυλοπίτες, τα φλομάρια. Έχει επίσης μεγάλη ποικιλία κρασιών, λευκών και κόκκινων με ιδιαίτερη γεύση που οφείλεται στο ηφαιστειογενές εδάφους.

Η Λήμνος ενδείκνυται για ήρεμες, οικογενειακές διακοπές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης