Το παιδικό βιβλίο και ο ρόλος του στην προσχολική ηλικία

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας των οποίων οι γονείς διαβάζουν βιβλία αποκτούν πιο πλούσιο λεξιλόγιο. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ταξιδεύουμε μέσα στις σελίδες του. Μεταφερόμαστε σε μέρη μακρινά, μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα με τους χαρακτήρες του, αναπτύσουμε την φαντασία μας, έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προσδοκίες.  Ας δούμε όμως μερικά από τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας:

 

  • Αναπτύσσει τις γλωσσικές τους ικανότητες.  Με την ανάγνωση βιβλίων το παιδί εκτίθεται σε διαφορετικά θέματα και μαθαίνει λέξεις και φράσεις που δεν χρησιμοποιεί συνήθως στην καθημερινή του ζωή.

 

  • Η έκθεση στο διάβασμα αναπτύσσει το μυαλό. Η ανάγνωση στα μικρά παιδιά επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία και τους δίνει την απαιτούμενη ώθηση για να προάγουν τις δικές τους δεξιότητες αλλά και τη λεκτική τους εξέλιξη.

 

  • Ενισχύει την συγκέντρωση. Με τη συστηματική ανάγνωση το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που θα το βοηθήσει αργότερα στην επαφή του με το σχολείο.

 

  • Βελτιώνει τη φαντασία και δημιουργικότητα του παιδιού. Καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην ιστορία ενός βιβλίου ανυπομονούν να μάθουν την εξέλιξη της ιστορίας. Ο ενθουσιασμός στα μάτια των παιδιών μας όταν ξέρουν το θα συμβεί στην επόμενη σελίδα ή όταν μαντεύουν την εξέλιξη της ιστορίας είναι μια μοναδική στιγμή για τα παιδάκια αλλά και για τους γονείς.

 

  • Το βιβλίο αποτελεί μορφή διασκέδασης. Στην σημερινή εποχή με την εύκολη πρόσβαση στην τεχνολογία και τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η υπερβολική έκθεση σε αυτή, ένα καλό βιβλίο που μπορούμε να διαβάσουμε με το παιδί μας είναι σίγουρα μια πολύ καλή εναλλακτική δραστηριότητα που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο δέσιμο και μας φέρνει πιο κοντά.

 

Σχολιάστε