Η “Ανθισμένη Αμυγδαλιά” του Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Η ιστορία της…

Μετά απο ένα γράμμα που έλαβε από τον αδελφό του, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ τον Φεβρουάριο του 1890 ,πληροφορήθηκε ότι , στις 31 Ιανουαρίου του ίδιου έτους, γεννήθηκε ο ανιψιός του και του δόθηκε το όνομα Βίνσεντ. Μη μπορώντας να κρύψει την χαρά του, ζωγράφισε μια ανθισμένη αμυγδαλιά, με φόντο τον καταγάλανο ουρανό μέσα στο φως της  Αρλ της Νότιας Γαλλίας – πόλη που τόσο πολύ αγαπούσε .
Δώρισε το έργο στο ζευγάρι – τον Τεό και την Τζο – για να τον κρεμάσουν πάνω από το κρεβατάκι του μωρού τους. Ο Τεό έγραψε σε επόμενο γράμμα στον αδελφό του, ότι το μωρό κοιτούσε τον πίνακα και έδειχνε γοητευμένο.

Ο Βαν Γκογκ επηρεασμένος θετικά από τον ερχομό του νεογέννητου και της άνοιξης που έκανε την εμφάνισή της μέσα στα μικρά λουλουδάκια της αμυγδαλιάς, θέλησε να ζωγραφίσει και άλλα έργα με το ίδιο θέμα και να κάνει μια ολόκληρη σειρά – εξάλλου τα ανθισμένα δέντρα αντιπροσώπευαν για τον Βαν Γκογκ την αφύπνιση και την ελπίδα και ήταν αγαπημένο του θέμα από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Αρλ . Δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του όμως ,ζωγραφίζει αρκετές παραλλαγές με κλαδιά αμυγδαλιάς,

-Χρησιμοποιεί το χρώμα με τέτοιο τρόπο που σε πολλά από τα έργα του το αποτέλεσμα είναι εκτυφλωτικό με ένα προσωπικό ύφος, το οποίο διακρίνεται από την χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων

-Είχε προλάβει να ζωγραφίσει μόνο 10 χρόνια κι όμως στο σύντομο πέρασμά του από τη γη, κατόρθωσε να συνταράξει τον κόσμο της Τέχνης κι ας είχε μπορέσει να πουλήσει μόνο ένα έργο.

-Σήμερα, οι πίνακες του – όταν πωλούνται – φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη τιμών.

Το έργο του «Blossoming Almond Tree» (Ανθισμένη Αμυγδαλιά),  που ζωγράφισε για να το χαρίσει στον νεογέννητο ανιψιό του τον Φεβρουάριο του 1890 – κι ας μην τον είδε ποτέ –  βρίσκεται  στο Μουσείο Vincent van Gogh στο Άμστερνταμ.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο καλλιτεχνικό από το να αγαπάς κάποιον» έγραψε επίσης, ο αντισυμβατικός, ευαίσθητος και παθιασμένος καλλιτέχνης.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης