Ροδίτικο Μελεκούνι

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ…
Στο νησί της Ρόδου, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάμε τους καλεσμένους ένα γλυκό φτιαγμένο από σουσάμι , μέλι , αμύγδαλα και μπαχαρικά , το μελεκούνι. Παλαιότερα συνηθιζόταν οι γυναίκες του χωριού από το οποίο καταγόταν το ζευγάρι, να μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές έφτιαχναν τα μελεκούνια.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ…
H Μελισσοκομική Δωδεκανήσου εμπλούτισε την παράδοση με τα συστήματα ποιότητας τροφίμων HACCP 22000 και ISO 9001 και παράγει πλέον το παραδοσιακό μελεκούνι προστατεύοντας όλες τις θρεπτικές του ιδιότητες κάνοντας το απαραίτητο στην υγιεινή διατροφή . Το μελεκούνι της ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία και αυτό επιτυγχάνεται επειδή χρησιμοποιείται εξαιρετικής ποιότητας μέλι και σουσάμι και ακολουθείται ο παραδοσιακός χειροποίητος τρόπος παραγωγής.

Υλικά:
• 700 γραμμάρια μέλι (Θαύμα Θεών)
• 1 κιλό σουσάμι
• ½ κουταλάκι κανέλα
• ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• ξύσμα 1 πορτοκαλιού (ή περγαμόντου)
• 100 γρ. αμύγδαλα (αποφλοιωμένα)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σησάμι και το καβουρδίζουμε. Στη συνέχεια το κοπανίζουμε ελαφρά σε ένα γουδί ή το τρίβουμε στο μπλέντερ. Βράζουμε καλά το μέλι μέχρι να χάσει την υγρασία του και να αρχίσει να στερεοποιείται και το ανακατεύουμε καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζουμε και βρέχουμε μία επιφάνεια και απλώνουμε το μίγμα του μελιού όσο είναι ακόμη ζεστό και μαλακό. Πιέζουμε πάνω στην επιφάνειά του ένα ένα τα αμύγδαλα έτσι ώστε να ενσωματωθούν με αυτό και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το μελεκούνι το κόβουμε σε ρόμβους και το τυλίγουμε σε σελοφάν. Για να διατηρηθούν μεγάλο χρονικό διάστημα τα τοποθετούμε σε δοχεία καλά κλεισμένα.

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης