Τσουρέκι

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 2 τσουρέκια)

Για τη ζύμη
140 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
140 ml γάλα
200 γραμμάρια ζάχαρη
4 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
870 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί
20 γραμμάρια ξηρή μαγιά
100 ml χλιαρό νερό
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 γραμμάρια μαστίχα
4 γραμμάρια μαχλέπι

Για το γαρνίρισμα
1 αυγό και ένα κουταλιά της σούπας νερό
Αμύγδαλα φιλέ

Για το σιρόπι (προαιρετικά)
150 γραμμάρια ζάχαρη
150 ml νερό

 

Πώς θα το φτιάξετε

Βήμα 1ο

Σε ένα μπολ, αναμίξτε το νερό και την ξηρή μαγιά με μια πρέζα ζάχαρη και ανακατέψτε. Έπειτα, καλύψτε το μίγμα με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να «ξεκουραστεί» για 6-7 λεπτά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν η μαγιά αρχίζει να σχηματίζει φυσαλίδες μέσα στη ζύμη. Είναι πολύ σημαντικό να μην προσθέσετε ούτε ζεστό ούτε κρύο νερό γιατί και τα δύο θα εμποδίσουν τη μαγιά να «φουσκώσει».

Βήμα 2ο

Με ένα γουδοχέρι, χτυπήστε τη μαστίχα και το μαχλέπι, προσθέτοντας μια πρέζα ζάχαρη. Τα δύο αυτά συστατικά θα δώσουν στο τσουρέκι το άρωμά του. Φροντίστε ωστόσο να μείνετε πιστοί στις αναλογίες τους γιατί, αν το παρακάνετε, θα δώσουν πικρή γεύση στο δημιούργημά σας.

Βήμα 3ο

Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα και ρυθμίστε τη φωτιά στη μεσαία ένταση, μέχρι το βούτυρο να λιώσει και η ζάχαρη να διαλυθεί. Και σε αυτή την περίπτωση, το κλειδί είναι η μέτρια φωτιά. Διαφορετικά, η υψηλή θερμοκρασία θα «εξολοθρεύσει» τη δράση της μαγιάς. Στη συνέχεια, απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και ελέγξτε τη θερμοκρασία του. Κανονικά, θα πρέπει να είναι      ίδια με το δάχτυλό σας. Αν όχι, αφήστε το στην άκρη για λίγο μέχρι να κρυώσει.

Βήμα 4ο

Ρίξτε το μίγμα με το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ, στο οποίο θα χτυπήσετε και τα αυγά. Προσθέστε το μίγμα με τη μαγιά και ξανακατέψτε μέχρι τα υλικά να «δέσουν».

 Βήμα 5ο

Στο μπολ του μίξερ, προσθέστε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα απ’ το πορτοκάλι και το μίγμα με τα αυγά, το βούτυρο και τη μαγιά από το τέταρτο βήμα. Βάλτε σε λειτουργία το μίξερ στην πιο χαμηλή κλίμακα, μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Στη συνέχεια, ανεβάστε στη μεσαία ένταση για 15 λεπτά. Η ζύμη θα είναι έτοιμη, όταν σταματήσει να κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Σε αυτό το βήμα, θα πρέπει να είναι πολύ απαλή και ελάχιστα κολλώδης. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τηρήσετε ακριβώς τις αναλογίες του αλευριού και να μην ξεφύγετε καθόλου από αυτές.

 Βήμα 6

Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το μπολ σε ένα μέρος με αρκετή ζέστη για περίπου 2 με 3 ώρες. Θα είναι έτοιμη όταν το μέγεθός της διπλασιαστεί.

Βήμα 7ο

Με μεγάλη προσοχή, «ισιώστε» τη ζύμη με τα χέρια σας και σχηματίστε 6 ίσα μακρόστενα κομμάτια (3 για κάθε τσουρέκι). Πάρτε ένα μέρος της ζύμης (χωρίς να αλευρώσετε την επιφάνεια εργασίας σας), και κάντε το ένα μικρό ρολάκι. Κρατώντας το από τις άκρες του, τεντώστε το έτσι ώστε το σχήμα του να μοιάζει με σκοινί. Στη συνέχεια, φτιάξτε μια πλεξίδα, δένοντας μεταξύ τους τα κομμάτια και μεταφέρετε το τσουρέκι σε έναν μεγάλο δίσκο ψησίματος, που θα έχετε καλύψει με κόλλα ψησίματος (φωτογραφία) . Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι. Για μία ώρα τουλάχιστον αφήστε τα «ξεκουραστούν» σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός τους.

 Βήμα 8ο

Σε ένα μικρό μπολ, προσθέστε το αυγό μαζί με μια κουταλιά της σούπας νερό και χτυπήστε το με ένα πιρούνι. Έπειτα, αλείψτε το κάθε τσουρέκι με το αυγό και γαρνίρετε με τα φιλέ αμύγδαλα. Αφήστε τα να ψηθούν για 40 με 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν αφράτα.

 Βήμα 9ο (προαιρετικά)

Στο παραδοσιακό τσουρέκι, δεν βάζουμε σιρόπι, ωστόσο αν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό, τολμήστε το. Λίγο πριν απομακρύνετε το τσουρέκι από τον φούρνο, βάλτε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να βράσουν. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, απομακρύνετέ το από τη φωτιά και αλείψτε το ζεστό τσουρέκι.

 Βήμα 10ο

Αφήστε το τσουρέκι να κρυώσει και καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθεί και σκληρύνει. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 5 ως 7 μέρες.

 Μαριλένα-Νίκα

Σχολιάστε