Ζώα υπό εξαφάνιση, στην Ελλάδα

1 Καφέ αρκούδα

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρο στις 150, στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης. Προτιμά τις φυτικές τροφές και ιδιαίτερα τα άγρια φρούτα, τις ρίζες, τα μανιτάρια και το μέλι. Τρώει επίσης έντομα, αμφίβια και κτηνοτροφικά ζώα. Ζει σε δάση δρυός, οξιάς και κωνοφόρων. Είναι ζώο μοναχικό και κινείται κυρίως το ξημέρωμα, το σούρουπο και τη νύχτα.

2 Αγριόγιδο

Στην Ελλάδα το αγριόγιδο  ζει στην Πίνδο, στη Στερεά Ελλάδα, στον Όλυμπο και στην Ροδόπη. Συνολικά ζουν 400-500 άτομα του είδους σε απομονωμένους μικρούς πληθυσμούς. Δεν ανήκει στο ίδιο είδος με το κρι – κρι της Κρήτης  και δεν διασταυρώνεται  με τη  γίδα. Έχει όρθια κέρατα με κυρτές απολήξεις. Το τρίχωμα της  από καφέ ανοιχτό το καλοκαίρι μετατρέπεται σε σκούρο καφέ το χειμώνα.

3 Βίδρα

Συναντάται στην Κεντρική Ελλάδα, στην Κέρκυρα και στην Εύβοια. Ζει σε γλυκά νερά, σε ποταμούς, λίμνες και έλη με ανεπτυγμένη παρόχθια βλάστηση. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αλλά και αμφίβια, ερπετά ( νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Γέννα συνήθως την άνοιξη, 2-3 μικρά το έτος, τα οποία τον πρώτο χρόνο εξαρτώνται από τη μητέρα τους.

4 Δελφίνια

Στις Ελληνικές θάλασσες ζουν τέσσερα είδη δελφινιών: Το ρινοδέλφινο  ( Tursiops  truncatus), το ζωνοδέλφινο (Stenella  coeruleolba), το κοινό δελφίνι (Delphinus Delphis) και με μικρότερη παρουσία του σταχτοδέλφινο. Οι φυσικοί εχθροί των δελφινιών είναι ελάχιστοι. Στη Μεσόγειο τα δελφίνια κινδυνεύουν από την θαλάσσια ρύπανση, την τυχαία σύλληψή τους σε αλιευτικά εργαλεία, την υπεραλεία, που προκάλει έλλειψη τροφής γι’αυτά, και την  εσκεμμένη  θανατώσεις τους.

 

5 Θαλάσσια Χελώνα ( Carreta carreta )

Η Carreta carreta τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα,  κυρίως τσούχτρες. Ζει στην θάλασσα αλλά έχει και πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βγαίνει συχνά στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσει και στις αμμώδεις  παραλίες για να γεννήσει. Ανάμεσα στις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει είναι υποβάθμιση και η καταστροφή  των βιότοπων αναπαραγωγή στης, η χρήση  αλιευτικών εργαλείων, η ύπαρξη σκουπιδιών και πλαστικών σακουλών.

 

6 Κόκκινο Ελάφι

Στα τέλη του 20ου αιώνα τα ελάφια περιορίστηκαν στη χερσόνησο της Σινωθίας , στην ορεινή περιοχή  της Ροδόπης και στην Πάρνηθα. Σήμερα ο πληθυσμός της Σινωθίας εξαφανίστηκε. Το κόκκινο ελάφι είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας. Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση  και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες μας που η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται.

7 Λύκος

Ο λύκος χαρακτηρίζεται από υψηλή νοημοσύνη  και ανεπτυγμένη κοινωνική οργάνωση. Στην Ελλάδα τον συναντάμε  μόνο σε ορεινές  και ημιορεινές  περιοχές. Η μείωση της φυσικής λείας  του και η αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί γι’αυτόν  στην συνείδηση των ανθρώπων οδηγούν  στην μείωση των πληθυσμών. Στις μέρες μας  ( ο κακός λύκος)  των  παραμυθιών δεν είναι παρά ένα τρωτό  είδος που χρειάζεται προστασία.

Λύγκας  Ευρασιατικός

Ο λύγκας είναι ένα άγριο  και  οξυδερκές ζώο που ελάχιστοι  είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν. Οι κύριοι παράγοντες  θνησιμότητας του λύγκα είναι τα τροχαία   ατυχήματα και το λαθροκυνήγι. Το είδος απειλείται από διανοίξεις δρόμων για δασικές εκμεταλλεύσεις ή για τουρισμού και εκτεταμένες υλοτομίες που προκαλούν υποβάθμιση των δασών. Στην Ελλάδα ζουν ελάχιστα άτομα, στα βόρια σύνορα της χώρας.

9 Μαυρογύπας

Από την δεκαετία του ΄80 η αναπαραγωγή του μαυρογύπα έχει περιοριστεί στον Όλυμπο και στο Εθνικό πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουλιού. Ο πληθυσμός  του εκτιμάται σε 90 – 100 άτομα. Ζει σε δασώδεις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, και φωλιάζει σε μεγάλα πεύκα που περιβάλλονται από μικρά ανοίγματα ή χαμηλή βλάστηση σε πολύ απότομες πλαγιές. Ζευγαρώνει διά βίου. Τρέφεται κυρίως με ψοφίμια θηλαστικών ζώων μικρού και μεσαίου μεγέθους.

10 Τσακάλι   

Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον γύρω στα 1500 άτομα σε απομονωμένους  πληθυσμούς Αν.  Μακεδονία- Θράκη, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα, τη Πελοπόννησο, τη Σάμο και σε μικρές ομάδες στην Κερκίνη και στον Αξιό. Βασικοί παράγοντες  της μείωσης του πληθυσμού του Τσακαλιού είναι η αποξήρανση υγροτόπων, η εντατικοποίηση  της γεωργίας, η μείωση  της. Ως  το 1990  το τσακάλι ήταν επικηρυγμένο ως επιβλαβές είδος.

11 Φώκια

Η μεσογειακή φώκια ζει περίπου 40 χρόνια και γεννάει κάθε ένα ή δύο χρόνια συνήθως ένα μικρό. Η τροφή της  αποτελείται κυρίως  από ψάρια και κεφαλόποδα ( χταπόδια, καλαμάρια κ .α). Αποτελείται από την επέκταση των τουριστικών δραστηριοτήτων που καταλαμβάνουν  τους βιότοπους της, από την μείωση των αλιευμάτων και από την θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή. Στην Ελλάδα ζει ο μικρότερος εναπομείνας πληθυσμό της.

12 Χιονογερακίνα

Ζει σε ερημότοπους, βουνοπλαγιές ,έλη, αμμοθίνες. Φωλιάζει σε άκρες βράχων. Τρέφεται  με μικρά θηλαστικά, κουνέλια, Λαγούς, τρωκτικά και πουλιά. Γεννά 3-5 αυγά, τα κλωσά σε 31 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν μετά από 34-43 ημέρες. Ζει 11 χρόνια. Έχει μακρόστενες  φτερούγες, λευκή ουρά με μαύρη πλατιά λωρίδα στην άκρη, λευκή κοιλιά και φτερούγες. Το κεφάλι της είναι ανοιχτόχρωμο.

 Μαρία, Αναστάσης

Σχολιάστε