Αθήνα – Αξίζει να δεις

1 Πλατεία Συντάγματος – Βουλή των Ελλήνων.

Η πλατεία Συντάγματος βρίσκετε στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι διασχίζουν την πλατεία καθημερινά. Μπορείτε να απολαύσετε έναν ελληνικό καφέ σε ένα από τα καφέ περιμετρικά την πλατείας. Δίπλα από την πλατεία Συντάγματος βρίσκεται το Ελληνικό κοινοβούλιο. Εκεί μπορείτε να παρακολουθήσετε  την αλλαγή φρουράς που γίνεται κάθε μισή ώρα. Επίσης, εκεί θα δείτε το μνημείο άγνωστου στρατιώτη και διάφορες  ανάγλυφες επιγραφές.

2 Εθνικός κήπος + Ζάππειο Μέγαρο

Ο Εθνικός κήπος βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή. Μπορείτε να περπατήσετε διαμέσου του Εθνικού κήπου προς το νεοκλασικό Ζάππειο Μέγαρο και να καταλήξετε στο παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο). Από τη βουλή μέχρι το Καλλιμάρμαρο χρειάζεστε περίπου 10 λεπτά με τα πόδια.

3 Παναθηναϊκό Στάδιο (καλλιμάρμαρο)

Το παναθηναϊκό Στάδιο είναι γνωστό και ως καλλιμάρμαρο. Κτίστηκε το 1890 και φιλοξένησε του πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896. Το στάδιο είναι κτισμένο από Αθηναϊκό άσπρο μάρμαρο  και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό κατά τις νυκτερινές ώρες λόγο της φωταγώγησης.

4 Στήλες του Ολύμπου Διός 

Οι στήλες του Ολύμπου Διός είναι τα ερείπια ενός από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας αφιερωμένους στον  θεό Δία. Κατασκευάστηκε το 6 π.Χ. αιώνα κατά τη εποχή του Αθηναίου τύραννου Πεισίστρατου. Το όραμα του ήταν να φτιάξει τον μεγαλύτερο ναό της τότε εποχής. Ναός αποτελείτο από 104 κίονες με ύψος 17 μ και διάμετρο 2,6 μέτρα. Ο ναός του Ολύμπου Διός καταστράφηκε τον 3 μ.Χ. αιώνα.

5 Μουσείο Ακρόπολης

Στο μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται περίπου 4000 αρχαία εκθέματα. Ο σχεδιασμός του μουσείου είναι μοναδικός αφού η μεγάλη αίθουσα του ισογείου διαθέτει γυάλινο δάπεδο από το οποίο φαίνεται η αρχαιολογική ανασκαφή που έγινε κάτω ακριβώς από το μουσείο. Το εισιτήριο εισόδου στοιχίζει €5 τη χειμερινή περίοδο (1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου) και €10 τη καλοκαιρινή  περίοδο (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου).

6 Ακρόπολη και Παρθενώνα

Δίπλα από το μουσείο ακρόπολης είναι η είσοδος στο βράχο της Ακρόπολη. Το εισιτήριο κοστίζει €20 τη θερινή περίοδο και €10 τη χειμερινή περίοδο. Επίσης υπάρχει το ενιαίο αρχαιολογικό εισιτήριο 5-ημερών στα €30 που επιτρέπει την είσοδο στα εξής αρχαιολογικά μνημεία:  Ακρόπολη Αθηνών, Αρχαία Αγορά Αθηνών – Άρειος Πάγος, Αρχαιολογικό, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Νότια Κλιτύς Ακροπόλεως Αθηνών, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών.

7 Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο)

Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού ,γνωστό ως Ηρώδειο, κτίστηκε το 161 μ.Χ. από τον Ηρώδη τον Αττικό προς τιμής της γυναίκας τους  Ασπασίας. Αρχικά, είχε ξύλινη οροφή από κέδρο Λιβάνου η οποία καταστράφηκε γύρω στο 270 μ.Χ. οπότε και έπαυσε λειτουργεί. Το 1950 έγινε ριζική  αναστήλωση του ωδείο και έκτοτε χρησιμοποιείτε για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Έχει χωρητικότητα 5000 θεατών.

8 Θησείο

Θησείο ονομάζεται η περιοχή μεταξύ Ακρόπολης και Μοναστηράκι.  Πήρε το όνομα της από το παρακείμενο ναό του Ηφαίστου που έχει τοιχογραφίες των άθλων του Θησέα. Στο Θησείο πληθώρα από καφέ και ταβερνάκια που λειτουργούν μέρα και νύκτα.

9 Μοναστηράκι

Περπατώντας μέσα από το Θησείο φτάνουμε στο Μοναστηράκι. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε την αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά κι να περπατήσετε στον πλακόστρωτο δρόμο με τα μαγαζάκια τουριστικών. Στο τέρμα του πλακόστρωτου είναι η περιοχή Πλακά με τα γραφικά ταβερνάκια και τη υπέροχη θέα προς την Ακρόπολη.

10 Οδός Ερμού

Οδός Ερμού είναι ο παραδοσιακός εμπορικός δρόμους του κέντρου της Αθήνας με μεγάλα καταστήματα ειδών ένδυσης. Η οδός Ερμού συνδέει το Μοναστηράκι με την πλατεία Συντάγματος.

Ερίκος – Νίκα

Σχολιάστε