10 Λόγοι για να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια!!!

Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν στην ανάπτυξη των κοινωνικών και άλλων δεξιοτήτων, ενισχύουν το ομαδικό παιχνίδι, ευνοούν τη συνεργασία, διδάσκουν τον σεβασμό στη σειρά και τους κανόνες και μαθαίνουν στα παιδιά να κερδίζουν αλλά και να χάνουν. Αυτοί είναι οι 10 βασικοί λόγοι για να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά σας. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι είναι μια δομημένη κοινωνική δραστηριότητα, στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν, εξασκούν τη δημιουργικότητά τους, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, ενισχύουν την επικοινωνία, προωθούν τη σφαιρική αντίληψη, τη λογική σκέψη, την στρατηγική, τη μεθοδικότητα. Έννοιες που ενισχύουν τα επιτραπέζια παιχνίδια όπως “μοιράζομαι”, “περιμένω τη σειρά μου”, “συνεργάζομαι”, “αποδέχομαι αλλά και μαθαίνω από τις αποτυχίες”, “επικοινωνώ”, “εφαρμόζω κριτική σκέψη και ανάλυση”, “επιλύω προβλήματα”, “ακολουθώ κανόνες”, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να εξερευνήσουν αυτές τις βασικές δεξιότητες της ζωής.

1 Αναπτύσσουν το ομαδικό πνεύμα

Το να μάθουν τα παιδιά να συνεργάζονται είναι μια βασική δεξιότητα που θα τα βοηθήσει στη σχολική αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους. Όταν τα παιδιά ξέρουν να συνεργάζονται, μπορούν να ακούν, να ενθαρρύνουν, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, να αναγνωρίζουν τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά των μελών της ομάδας, και να εργάζονται ως κομμάτι αυτής.

2 Διδάσκουν υπομονή

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά όταν παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια: να περιμένουν τη σειρά τους για να παίξουν και να σέβονται τους κανόνες. Έτσι μαθαίνουν ότι υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για όλα, και αυτό μπορεί να επεκταθεί από τα παιχνίδια στην πραγματική ζωή.

3 Βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού

Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη λογική και να βελτιώσουν την κριτική τους σκέψη. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να παίζουν διαφορετικά είδη επιτραπέζιων παιχνιδιών μπορεί επίσης να αυξήσουν τις λεκτικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της προσοχής και της ικανότητας συγκέντρωσης.

4 Αναπτύσσουν τις μαθηματικές δεξιότητες

Στα επιτραπέζια παιχνίδια ενισχύονται οι βασικές δεξιότητες (πρόσθεση αριθμών από ζάρια, βαθμολογίες κ.λπ.) και πιο περίπλοκες όπως π.χ. μαθαίνουν να αξιολογούν τις πιθανότητες και να επιλύουν προβλήματα. Δεν απαιτούν όλα τα επιτραπέζια παιχνίδια μαθηματικά, αλλά ένας μεγάλος αριθμός από αυτά βασίζονται σε κάποια βασική αριθμητική. Έτσι τα παιδιά βελτιώνουν τις δεξιότητές τους στα μαθηματικά. Tip: Μην προσθέτετε τα σκορ των παιδιών για να προχωρήσει γρήγορα το παιχνίδι. Αφήστε τα παιδιά να κάνουν… τα μαθηματικά.

5 Οξύνουν την σκέψη

Με τα επιτραπέζια ο εγκέφαλος ασκείται. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός και ευχάριστος τρόπος για να βελτιώσουν τα παιδιά τη μνήμη τους και να οξύνουν τη σκέψη τους.

6 Μαθαίνουν ότι κάθε δράση έχει κάποια συνέπεια

Τα πιο σύνθετα παιχνίδια απαιτούν να σκέφτονται ποια θα είναι η επόμενή τους κίνηση και η μακροπρόθεσμη στρατηγική τους. Αλλά κάθε ενέργεια έχει και συνέπεια: οι αποφάσεις ή οι κινήσεις τους στο παιχνίδι μπορεί να έχουν θετικές ή αρνητικές συνέπειες τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους.

7 Τα ωθούν σε πρωτοβουλία

Τα επιτραπέζια ωθούν τα παιδιά σε πρωτοβουλία, αυξάνουν τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων επειδή συχνά απαιτούν να παρθούν δύσκολες επιλογές. Αυτό ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους.

8 Διδάσκουν υγιή ανταγωνισμό

Το να παίζετε ανταγωνιστικά παιχνίδια με τα παιδιά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ευγενής άμιλλα και να είστε ευγενικοί είτε κερδίζετε είτε χάνετε. Διδάξτε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ επιθέσεων στο παιχνίδι και προσωπικών επιθέσεων και θα διαπιστώσουν ότι η αγάπη για το παιχνίδι έχει σημασία, και όχι μόνον η νίκη.

9 Ενισχύουν τον οικογενειακό δεσμό

Τα επιτραπέζια φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν ομάδα και να συνεργαστούν. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείτε τους οικογενειακούς δεσμούς (μεταξύ αδελφών, μεταξύ γονιών κ.λπ.) και την επικοινωνία μεταξύ σας.

10 Ψυχαγωγούν

Πάρα πολλοί γονείς συχνά διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους είναι μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Με ένα επιτραπέζιο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο ενώ η ψυχαγωγία που προσφέρουν είναι μοναδική. Μαζευτείτε όλοι γύρω από το τραπέζι και παίξτε μαζί με παιδιά δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουν μία άλλη πλευρά της προσωπικότητας σας, την πιο χαλαρή και την πιο αυθόρμητη.

Διαβάστε περισσότερα στο: www.isida.gr
Copyright 2019 Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών.

Σχολιάστε