Χρόνος: 45′
45 κουραμπιέδες.
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 ml αραβοσιτέλαιο
- 1/2 φλυτζάνα αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
- 2 βανίλιες
- 3/4 της φλυτζάνας άχνη ζάχαρη
- 1/2 σφηνάκι ούζο (κάνει τη διαφορά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα (όχι πολύ γεμάτο)
- 700-750 γρ. περίπου αλεύρι γ.ο.χ.
- Πασπάλισμα:
- Άχνη ζάχαρη όσο πάρει
Οδηγίες μαγειρέματος
Βήμα 1
Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά στο μίξερ. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό, το ούζο, τη ζάχαρη, το αλεύρι ώστε να γίνει μία ζύμη μαλακή και αφράτη, δεν τους ζυμώνουμε πάρα πολύ ώρα για να μη σκληρύνουν (όχι μίξερ). Στο τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Απλώνουμε τη ζύμη μας.
Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά στο μίξερ. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό, το ούζο, τη ζάχαρη, το αλεύρι ώστε να γίνει μία ζύμη μαλακή και αφράτη, δεν τους ζυμώνουμε πάρα πολύ ώρα για να μη σκληρύνουν (όχι μίξερ). Στο τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Απλώνουμε τη ζύμη μας.
Βήμα 2
Και μετά με κουπάτ κάνουμε σχήματα για τους κουραμπιέδες μας. Τους απλώνουμε στα ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
Βήμα 3
Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20 με 30 λεπτά.
Βήμα 4
Τους πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.
Μαρία!
(Πηγή: https://cookpad.com/gr/sintages/15791211-kourampiedes-me-xristougenniatiki-diathesi)