ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

1 Σχόλιο

  1. Hallo! Hello! Salut!

    Είμαστε το 1ο πρότυπο γενικό λύκειο Χαλκίδας! Σας παραθέτουμε κάποια στοιχεία για το σχολείο μας, για να γνωριστούμε καλύτερα.
    Το 1836, λειτουργούσαν στην Ελλάδα 25 ελληνικά σχολειά για μαθητές 11 – 13 ετών. Ένα από αυτά υπήρξε στη Χαλκίδα υπό τον σχολάρχη Μάρκον Σφήνα και ένα άλλο στη Κύμη υπό τον Κωνσταντίνο Ιάσωνα.

    Το 1861, όταν στην Αθήνα υπήρχε και δεύτερο γυμνάσιο αρρένων, αποφασίστηκε με Βασιλικό Διάταγμα να μεταφερθεί αυτό στη Χαλκίδα.

    Το Γυμνάσιο Χαλκίδος, όπως ονομάστηκε, στεγάστηκε από τις 27 Σεπτεμβρίου 1861 στο οίκημα Αγγελινίδη στον όρμο Σουβάλας. Στο γυμνάσιο αυτό φοιτούσαν μαθητές από την Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και γειτονικά νησιά. Πρώτος γυμνασιάρχης, ήταν ο Σ. ΦΙΝΤΙΚΛΗΣ.

    Μετά το 1896 εξαιτίας των καταστρεπτικών σεισμών το γυμνάσιο μεταφέρθηκε για τρία χρόνια στα παραπήγματα αγίου Ιωάννου και μετά το 1899 στην λεωφόρο Αριστοτέλους (σήμερα Ελευθερίου Βενιζέλου).

    Tο 1901 ο Γιαννιός Μάλλιος δώρισε στο γυμναστικό σύλλογο “Ο ΓΛΑΥΚΟΣ” οικόπεδο έκτασης 3807τ.μ για να γίνει γυμναστήριο της πόλης και στη συνεχεία ο σύλλογος δώρισε το οικόπεδο του γυμναστηρίου στον δήμο. Ο δήμος πήρε δάνειο 12.500.000 για την ανέγερση του γυμνάσιου και του γυμναστηρίου .Για την ιστορία μπορούμε να αναφέρουμε οτι πρώτος γράφτηκε στη Δ τάξη ο Χρήστος Δήμου με ενδεικτικό γυμνάσιου Αθηνών.

    Μετά το πρώτο παγκόσμιο πόλεμο εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των μαθητών του, ήταν επιτακτική ανάγκη για την Χαλκίδα η ανέγερση ευρύχωρου και κατάλληλου σχολικού κτιρίου.

    Από το 1919 έως το 1940 ιδρυθήκαν στη Χαλκίδα: η δημόσια εμπορική σχολή Χαλκίδας, το εξατάξιο γυμνάσιο, το Λύκειον Χαλκίδας, το Γυμνάσιο θήλεων, το οκτατάξιο γυμνάσιο και το 2ο γυμνάσιο αρρένων.

    Το πρώτο γυμνάσιο αρρένων Χαλκίδας λειτούργησε μέχρι το 1936 ως μεικτό διότι από αυτό το έτος ιδρύθηκε το γυμνάσιο θήλεων.

    Το 1939 με δήμαρχο τον Σαραφιανό , τέθηκε ο θεμέλιος λίθος. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος σταμάτησε τα έργα. Το διάστημα της κατοχής, το γυμνάσιο στεγάστηκε κατά τμήματα στο γυμνάσιο θηλέων στο οίκημα Μπέσκου και στο οίκημα της εμπορικής σχολής.

    Το 1948 όταν ανέλαβε τη διεύθυνση ο γυμνασιάρχης κ. Κώστας Αντωνόπουλος εντάθηκε ο αγώνας για την ανέγερση του γυμνάσιου. Ιδιαίτερα πρέπει να μνημονευτεί η αμέριστη συμπαράσταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Χαλκίδας Γρηγορίου. Επίσης, των εκπρόσωπων στη βουλή του νομού Εύβοιας, Πάνου Χατζηπάνου, Κωνσταντίνου Καλλία και Γεωργίου Βογιατζή. Οι δυο τελευταίοι ως υπουργοί παιδείας βοήθησαν αποφασιστικά στην αποπεράτωση του έργου.

    Τα εγκαίνια του πρώτου ορόφου, έγιναν στις 10 Νοέμβριου 1949 και του δευτέρου ορόφου, στις 18 Οκτώβριου 1959.

    Το 1961 το γυμνάσιο είχε πλέον 14 αίθουσες διδασκαλίας και 7 βοηθητικές Η αυλή χρησιμοποιούταν ως σχολικό γυμναστήριο και υπήρχε μικρός ναός στο όνομα των τριών Ιεραρχών.

    Στις 4 Μαρτίου 1986 εγκαινιάστηκε το νέο διδακτήριο του 1ου Λυκείου, γεγονός που ικανοποίησε την τοπική κοινωνία.

    Με την εκ θεμελίων ανέγερση νέου κτιρίου για το συναυλιζόμενο 1ο Γυμνάσιο(2006-2009) κατασκευάστηκε στο προαύλιο ναΐσκος αφιερωμένος στον Όσιο Δαυίδ.

    Από το σχολικό έτος 2021-2022 λειτουργεί ως Πρότυπο ΓΕΛ, το πρώτο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

    Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του περιοδικού την αναλάβαμε οι καθηγήτριες ξένων γλωσσών, Αθανασίου Παρασκευή (ΠΕ06), Πηλιχού Βασιλική (ΠΕ05) και Μαρία Στάμου (ΠΕ07) και με την πολύτιμη βοήθεια των μαθητών μας, τα καταφέραμε! Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον συνάδελφο πληροφορικής Γιώργο Τσάλλα για την πολύτιμη βοήθεια του και την διευθύντρια μας, κυρία Μαρία Ματθαίου.

    Καλή διασκέδαση διαβάζοντας…

Υποβολή απάντησης